1+1=?

Hur går det här ihop sig egentligen?

Babyskydd 1 säger att 0-13 kg är 0-9 månader. Babyskydd 2 säger att 0-13 kg är 0-15 månader. Vilket är det?
Bältesstolarna/bälteskudden säger att 15-26 kg är 4-12 år, så här blir man verkligen oförstående.

13 kg är då alltså (max) 15 månader, vilket är 1 år och 3 månader. Vid 15 kg ska man alltså vara 4 år?! Är det tänkt att barnet ska stå still i växt i sisådär 2 ½ år?! Och vad för stol ska man använda under tiden, alltså när dom är 13-15 kg??

Bältesstolarna från 4 år är ju dessutom avsett för framåtvända barn och kan alltså inte användas för barn under 4 år eftersom att dom ska sitta bakåtvända.

bilstolar

Är nu i vecka 31 och det kändes som hög tid att seriöst börja titta på bilstolar och det är en djungel som heter duga. Det finns ju en uppsjö av dom och i olika prisklasser. Vad ska man satsa på?

Jag var lite inne på att köpa en billigare babysits under första halvåret/året och sedan en större stol att växa i. Då kan ju den användas tills det är dags att byta till framåtvänd stol. Bilstolarna som avser 0-18 kg resp 0-25 kg verkar alldeles för stora för nyfödda även om det nu står 0-x år. Och dessutom… ju större bilstol desto tyngre och jag behöver en så lätt en som möjligt om jag behöver bära bäbisarna i bilstolarna. Det är tillräckligt tungt att ”bara” ha en bäbis på varje arm så varje gram man kan minska på skulle underlätta väldigt mycket.

Och det där med isofix eller vad det heter… ett sånt där underrede till babystolen så att den bara ”klickas” i och ur och man inte behöver använda bilens bälte… Där har jag fått både en och sju kommentarer och åsikter.

Först och främst… detta är ett påfund på senare år och existerande inte förr. Man använde bilens bälte till att fästa bilstolen med. Något man än idag kan göra, vilket många verkar tro inte går. Man behöver alltså inte underredet utan det går alldeles utmärkt utan. Underredet är endast för att förenkla i och urtagning av bilstolen i och med att bilens bälte sitter fast i underredet istället.

Underredet kostar lika mycket, om inte mer, än bilstolen, så man får vara beredd på att paketet går på runt 3.500. Och låt oss även vara realistiska…

Hur ofta åker man bil egentligen under barnets första halvår/år, så att det känns värt att betala så mycket för det där underredet?! Första 2-3 månaderna blir det nog inte många bilresor annat än på läkarbesök. Man lär inte ha ork till att göra speciellt mycket då man ska mata och byta blöjor typ var tredje timme dygnet runt, så den lilla energi man har lär gå åt till de vardagliga måstena man har. Sen kanske det börjar bli några enstaka bilresor till vänner och familj, babysim eller något sånt. Beroende på resmål så använder man säkert vagnen hälften av gångerna istället för att ta ur bilstolen. Barnet blir dessutom tyngre och tyngre så att man hellre bär på bara bäbisen än både bäbis och bilstol, så att man för den delen skull lämnar kvar bilstolen i bilen.

Har man som jag, dessutom flera hundra meter till parkeringen, så vill man knappast bära barn och bilstol utan dra barnet i vagnen den sträckan. Sen kanske man har matkassar eller något som också ska med…

Och för mig blir det dessutom två att ”frakta” mellan hem och bil så för mig känns det mest besvärligt med logistiken att dra med bilstolen. Inte nog med att det blir tungt att bära. Har jag matkassar eller nåt, så har jag ju inga händer kvar. Och ska jag då först gå upp med bäbisarna, lämna dom ensamma hemma för att gå ner och hämta kassar? Och vagnen då? Den ska ju också mellan hem och bil och då blir det ytterligare en sväng till parkeringen.

Har fått rekommendationer att köpa en bilstol som även passar att sätta på vagnen, men jag ser bara samma problematik där. Först och främst så kan jag inte både ha två liggdelar och två bilstolar på vagnen, utan det är antingen eller. Så jag får ju även där gå fram och tillbaka med grejer till bilen och hemmet. Jag behöver ju liggdelarna om jag ska ut och gå med bäbisarna i vagnen och åker jag iväg någonstans så vill jag ju kunna ha bäbisarna i vagnen dit jag ska, så då måste jag ju ta med liggdelarna också.

Nej… för mig känns det smidigare att ha bilstolarna i bilen, även om jag riskerar att väcka bäbisarna när jag lyfter i och ur dom ur bilen. Tar jag vagnen mellan parkeringen och hemmet så får jag med hela vagnen med liggdelar, bäbisar och även några matkassar om det behövs.

Inte för att det där med bärandet av bilstolen egentligen har något i sig att göra med underredet, men det är ju just i och urtagandet av bilstolen som används som argument till att även köpa underrede, tillsammans med att man slipper krångla med bilens bälte varje bilresa.

Men, som sagt, är det verkligen värt pengarna?! Nä, jag tycker inte det…

Trots det så blev det sånt där underrede till babyskydden jag köpte. Inte för att jag ändrat åsikt utanför att det var kampanj vilket gjorde att det bara kostade 200 kr mer om jag valde paketet istället för bara stolen. Och jag tyckte att den lilla skillnaden säkert tjänar in sig i andrahandsvärdet sen då jag misstänker att många vill ha bekvämligheten med underredet. Vilken stol det blev var det vikten som avgjorde och jag hade turen att just den lättaste stolen visade sig vara en kampanjvara. Det blev en svart Axkid Babyfix – ja eller två då 🙂

axkid_babyfix

Visst hade jag kunnat beställa den via någon webbshop till någon hundralapp lägre i pris nu när jag visste vilken jag ville ha, men blir det något fel eller man behöver hjälp på något sätt så är det jäkla smidigt att ha leverantören några minuter bort istället för att försöka få support och ev. reklamation och garantiärendet via någon som finns på andra sidan Sverige. Nä, jag betalar då hellre de 100-300 kr mer för att ha bekvämligheten med närhet till leverantören.

Jag beställde även vagnen jag sett ut sedan tidigare; Baby Jogger City Select, så om en vecka eller två är även den redo för avhämtning.

Baby_Jogger_City_Select

Dagens shopping gick på lite över 13.000 kr, men nu är det inte mycket kvar att inhandla…
3-4.000 kr till kanske, sen får bäbisarna vara nöjda ett tag framöver – med undantag för förbrukningsvaror 🙂

6 thoughts on “1+1=?

 1. Vandrande in här från familjeliv, eftersom jag också har tvillingar är det kul att läsa om andra tvillingföräldrar (eller blivande). 🙂

  Vi hade bas till våra babyskydd, men inga adaptrar till vagnen, något jag efter ett tag faktiskt saknade. Inte hemma, men typ till bvc och in på apoteket och liknande, när man verkligen inte ville att barnen skulle vakna. En annan fördel är att det är lättare att ta ut ungen ur stolen om den sitter i bas, man slipper dra ut en liten spädis under bältet liksom, så jag tror ni gjorde ett bra köp ändå. 😉

  Hoppas ni blir nöjda med både bilstolar och vagn! I nödfall har jag faktiskt helt sonika ställt ner babyskydden i vagnens liggdelar, typ från bilen och hem. 😀

  1. Välkommen hit 🙂
   Det jobbiga i min sits är att jag är ensam så logistiken fungerar inte riktigt med allt man skulle vilja få med sig mellan bil och X och att jag inte vill lämna bäbisarna oövervakade i bil eller hem för att hämta/gå tillbaka med saker, så man får anpassa sig efter situationen. BVC har jag dock bara 5 minuters gångväg till, så där lär knappast behövas någon bil eller bilstol 🙂

   1. Ja visst ja, du får ju bära på egen hand. Jag hoppas du klurar ut något bra sätt, för mig var det enkelt eftersom jag har parkeringen bara tio meter från lägenhetsdörren, då kan man faktiskt lämna en unge innanför den öppna dörren, och bära den andra till bilen. 🙂

 2. Mellan babyskyddet och bältesstolen/bälteskudden använder man en vanlig ”bilbarnstol” – har aldrig hört dem kallas för något annat än de. De är som ett babyskydd fast lite större.
  Jag tror förresten som du att det kan vara enklast att låta babyskydden vara kvar i bilen, även om man riskerar att väcka barnen, när det är tvillingar och man dessutom har en bit att gå.

  1. Jo, jag vet 🙂 Har både småsyskon och är moster. (Skriver även om dom bakåtvända ”mellanstolarna” 0-18 resp 0-25 kg) Försökte vara lite sarkastisk och ”korkad konsument”, men det kanske inte framgick så bra 🙂 För läser man datan och rekommendationer på bilstolar så verkar det ju väldigt ologiskt och knepigt.

Lämna ett svar