3 års kontroll

Då har vi, vid 3 år och 2 månader, varit på 3 års kontrollen på BVC.

Det som gjordes vid denna kontroll var att kontrollera Längd, Vikt och Hjärtslag. Sen fick dom hoppa jämfota och peka ut olika saker på bilder. Exempelvis ”vad ritar man med” och då fanns en bild på en penna, eller peka på vilken bild som det fanns en mugg på och berätta vad man brukar dricka i muggen. Det var ju lite småkul när Kevin berättade vad han drack.

–  Jouice, sa Kevin.
– Jaha, men vad dricker du till maten? frågade sköterskan
– Safs (saft).

Det blev ju lite pinsamt för mig som mamma att mitt barn svarar att den får dricka sötsaker. Så är det ju såklart inte, utan till maten blir det oftast mjölk.

– Ja men… vad får du att dricka på dagis då? frågade sköterskan vidare.
– Vet inte, sa Kevin.
– Vatten?
– Näe.
– Mjölk?
– Näe.
-Nähä, jag då vet jag inte vad du dricker där, sa sköterskan tillslut.

Jag kände mig lite lugnare över att Kevin svarade samma sak om dagis, för det är klart att sköterskan vet att dom inte dricker jouice och saft där till vardags.

Båda växte och ökade i vikt som dom skulle och höll sin kurva jättefint. Damien hade däremot lite låg puls, som var 80 slag i minuten. Det är då precis på lägre gränsvärdet för vad som är normalt för en 3 åring, vilket är 80-130, så vi kommer att bli kallade till barnkliniken för att göra ett EKG på Damien.

Kevin har, sedan dryga 2 år tillbaka, haft en vindruvsstor knöl mellan vänster öra och axel, mitt på halsen/nacken och även om den inte växt så ville jag att läkaren skulle känna på den. Det är ju förmodligen en stor lymfkörtel, men det är ju bättre att ta det säkra före det osäkra, och det tyckte läkaren också, som inte helt säkert kunde avgöra vad knölen var. Så eftersom han haft den så länge så ville hon skicka en remiss till öron-näsa-hals, så att dom, som är experter, kunde få känna och eventuellt göra ett ultraljud.
Jag är väldigt nöjd över att läkaren inte viftade bort nånting med att det ”förmodligen är normalt”, utan lämnade vidare till respektive experter istället.

Jag tog även upp att Kevin är väldigt klumpig med fötter och ben. Han snubblar ofta över sig själv, springer lite sladdrande med benen och klagar ofta på att det gör ont i fötterna om vi går en längre sträcka än några hundra meter. Kevin fick gå på en rak linje på golvet och läkaren kände på fötter och ben men kunde inte se att något skulle vara fel. Så det är väl bara att se tiden an och se om han får kontroll över sina fötter nån gång. Nästa BVC besök är ju om ett år, så har det inte rättat till sig till dess så får dom nog göra en grundligare undersökning. Det är ju inte meningen att Kevin ska snubbla 3-4 gånger mellan hem och parkering för att han inte har koll på fötterna.

bvckontroll

Kevin är nu 93,5 cm lång och väger 14 kg, och Damien är 95,5 cm lång och väger 14,8 kg.

Kommentera