Även om tiden går enormt snabbt, så känns det som att pojkarna funnits i mitt liv hur länge som helst. Men det är bara i 4 månader. Men oj, vilka 4 månader sen! Från att ha varit små knyten som nästan fått plats på min underarm, är dom nu små livliga krabater som integrerar med omgivningen.
Nu är startskottet för det jag längtat efter… att få börja ge dom ”riktig” mat. Ja, eller smaka lite från fingret i alla fall – officiellt 🙂 Dom har ju redan smygstartat lite 😛
Inte förrän om 2 månader är dom redo för lite större mängder. Inte för att jag inte vill amma dom eller ge dom ersättning. För det är klart att det inte upphör. Amma kommer jag försöka göra tills dom börjar hugga efter bröstet, hahaha. Och ersättning kommer dom ju att få tills dom är 1 år. Det är dom nya intrycken som jag ser fram emot. Reaktionerna på alla nya smaker och konsistenser. Jag tycker det är superhärligt. Jag lär nog inte säga samma sak om några månader när dom själva kan sitta och pilla med lite mat, och jag har kladd och smul över hela köket 😛
Barn under 1 år kan i princip äta allt som man tillagar. Om dom inte är allergiska vill säga. Men det är några saker som man inte ska ge till spädisar.
Salt är en av dom. Deras njurar kan inte bryta ner salt så bra, så det blir nästan som ett toxin för dom. Salt som finns i mat, som typ i skinka och så, går bra. Men man ska inte salta mat eller tillsätta salt när man exempelvis kokar potatis.
Honung ska man heller inte ge. Det kan bilda tarmbakterier som producerar ett gift.
Socker och sockrade produkter som glass, yoghurt, sylt, jouice m.m. är inte bra för nån egentligen. Det är bara tomma kalorier med snabb energi som dessutom är skadliga för tänderna och tandbildning. Och när jag ändå är inne på tandbildning, så ska man heller inte ge barn snacks som majskrokar, rån etc. Inte för att det är skadligt i sig för barnet, utan just för att det är skadligt för tänderna och dessutom påverkar matlusten.
Stora mängder bladgrönsaker som sallad, spenat och ruccola kan vara skadligt för barnet då det innehåller ett ämne som kan hindra syretransporten i blodet.
Det är i princip detta man inte ska ge barn under ett år, men sen finns det ju massor med saker som kan vara skadliga på ett eller annat sätt, både för vuxna och barn. Som potatis som är grön, opastöriserad mjölk, för stora matbitar etc. Nötter är ju något som man har varnat om tidigare. Men det är inte nötter i sig som är skadligt för barnet, utan just att dom kan sätta i halsen, så att ha malda nötter i mat är ingen fara. Om dom nu inte är allergiska vill säga.
När det kommer till gröt och välling så ska man inte ge för mycket som är risbaserat, eftersom att ris kan innehålla arsenik. Det finns även majsbaserade att köpa, om man nu inte lagar själv.
Ett måste som småbarnsförälder är ju en mixer av något slag, om man nu inte vill köpa burkmat jämt och ständigt, vill säga. Det man ska tänka på när man sparar ”rester” (både till vuxna och barn) är att kyla ner det så snabbt som möjligt för att det inte ska börja bildas bakterier. Man ska alltså inte låta mat svalna i rumstemperatur. Man ska heller inte värma på mat fler gånger. Tillaga – Kyla ner – Värma upp – Kasta.
Något som spädisar däremot bör äta är järn och gluten. De flesta vitaminer och mineraler dom behöver finns i ersättning och bröstmjölk och så D-dropparna då. Men järn och gluten behöver dom få i sig på annat sätt. Ger man dom gluten när dom är mellan 4 och 6 månader så minskar risken för att dom ska bli glutenintoleranta. Dom bör också få lite mer fet mat, så att blanda i en tesked rapsolja, till exempel, när man mixar barnets mat är ett bra sätt för att få i dom den extra energin som dom behöver.
På 1177.se och på Livsmedelsverkets hemsida finns det mer information om mat till barn under 1 år.
Jag har aldrig varit mycket för matlagning. Jag tycker det är fruktansvärt tråkigt, och dessutom tidskrävande, att ställa sig och laga mat. Kanske för att jag mest levt ensam. Jag har levt mest på snabblagad mat och ”frukostmat” och till och från ätit ”riktig” mat ute. Ja, och så en hel del snabbmat också, förståss. Förhoppningsvis kommer detta att ändras nu när jag har två små killar som förmodligen kommer att äta mig ur huset innan det är färdigt, och som behöver energi – & näringsrik mat.
Jag vill verkligen inte bli en ”burkmatsmamma”, men ibland blir det ju inte riktigt som man planerar. Men min förhoppning är i alla fall att jag kommer att ha tid, lust och energi till att laga mat åt pojkarna. För det mesta i alla fall. För jag är ju inte så naiv att jag tror att jag inte kommer att ge dom burkmat alls. För självklart kommer jag att göra det. Det går ju inte att komma undan med hur smidigt det är att ta med sig några burkar när man ska iväg hemifrån. Och det kommer ju även komma tillfällen då jag helt enkelt inte har ork att laga mat av någon anledning och frysen ekar tom.
Kanske att jag till och med kan vara så duktig att jag delar med mig av lite recept fram över? 🙂
Nu delar jag i alla fall med mig av lite ”nybörjarrecept” som jag hittat på internet. Jag har gjort en PDF fil av det, så att du kan skriva ut det utan att få med hela inlägget 🙂
Jag tror också att det är bra att ha en avslappnad inställning till det där med burkmat/hemlagat. Hemlagat är ju bra på många vis – man vet precis vad barnen får i sig, de vänjer sig vid det som brukar stå på bordet i familjen, det är smidigt att bara göra lite extra när man ändå lagar till sig själv o.s.v. (jag brukade förresten göra puréer etc. och frysa in i istärningslådor till att börja med, sedan i lite större formar), dessutom är ju hemlagad mat oändligt mycket billigare än burkmat – kännbart när man dessutom har två …
I vårt fall var det förresten nödvändigt med hemlagat eftersom vi är vegetarianer – det finns vegetarisk barnmat på burk men bara ett fåtal rätter och proteininnehållet/-variationen lämnar en del övrigt att önska.
När man inte är hemma är det ofta smidigare med burkmat, den håller ju sig så länge den inte är öppnad så man behöver inte släpa på kylväska eller liknande.
Min son var lite ”periodare”, rätt länge vägrade han burkmat, ett tag ville han bara ha burkmat och inte hemlagad (men det gick fint när jag serverade den hemlagade maten ur en diskad barnmatsburk – moahahaha;-)
Ja herregud va mycket man tycker å känner själv 🙁 sen bestämmer barnen allt ändå 😉 min pojk är två nu, han vägrade min mat från 4 mån-17 mån. Bara burkar har varit intressant!
Å rån å majskrokar å sånt är väl inte bra på alla möjlig sätt, men de lär sig otroligt mycket motorisk av att sitta ä plocka de det, å rånen innehåller gluten vilket är en perfekt start för magen. OCH det sysselsätter dem! Yeay! 😉 men majskrokar är som klister på dem sen!
Å ersättning kan man ju självklart ge länge, men det ger sig ganska snabbt att de inte behöver det längre såfort maten kommer in i bilden.
Vi bytte ut kvällsersättningen mot välling vid 6 mån å sen blev det bara mat strax efter det med 🙂 men olika från barn till barn såklart!
Blir spännande att följa å se:)