5 månader!

Wow, så stora mina så trollisar blivit. Det är förundransvärt hur mycket dom växt på så pass kort tid, nästan 5,5 kg och 19 cm!

Jag har introducerat mer och mer ”vanlig” mat och även om jag egentligen ska än, så ersätts det nog en hel del mål. Ja, inte helt, men typ att dom på morgonen får lite gröt och något mer och sen får en skvätt ersättning för att fylla eventuella luckor i magsäcken 🙂 Sen sussar dom, mätta och belåtna, ett tag till.

Jag har bara kört med Sempers banangröt från 4 månader än, när det kommer till gröt. Men igår testade jag havregrynsgröt. Inte barngröt, utan helt vanlig havregrynsgröt. Det blir ju såklart lite klumpigt om man tillagar den med grynen som dom är, så jag gjorde pulver av havregrynen först.

Har du ingen mortel, så häll lite havregryn i en sil och krossa med ett glas. Har du ingen sil heller så kan du krossa direkt i en skål, men då är risken att det även finns större havregrynsbitar kvar. Har man en matberedare så går det ju även att använda den. Sen är det bara att tillaga enligt förpackningen.

Jag brukar blanda den färdiga gröten med någon egengjord fruktpuré eller äppelmos. Jag ger järn & D-vitaminer på morgonen och C-vitamin hjälper ju kroppen att ta upp järnet bättre och dessutom så blir ju gröten godare 🙂

Vill man, så kan man ju även torka lite frukt, som bananer, aprikoser eller äpple och göra pulver av det också.

gott_med_grot

Att introducera vanlig mat ger ju ofta en oönskad effekt som förstoppning. Katrinplommonpuré är ju bra mot det. Går utmärkt att göra egen av osötade torkade plommon som mixas med vatten och olja. Det går även bra att göra puré av färska plommon, men jag tycker dom brukar vara rätt syrliga. Det blir dock lite mildare om man kokar plommonen först.

På forum och Facebook rekommenderas det ofta olika receptfria medel, men personligen tycker jag att det fungerar kanon med naturens egna lösningsmedel (som vatten, havregröt, katrinplommon, päron och aprikoser) och att massera magen med olja i cirklande rörelser åt klockans håll, gärna i ett varmt bad, och att ”pumpa” benen med mjuka fasta rörelser (kolikmassage). Messmör är också lösande och rekommenderas av många, men det innehåller salt, så personligen skulle jag inte använda mig av det. Olja är också bra att ge. Det är visserligen inte lösande, men smörjande.

Jag har även upptäckt en vanlig missuppfattning bland spädbarnsföräldrar; att magknip = förstoppning. Så är det ju inte. Oftast rör det sig om luft som passerar och då kan göra ont. Det finns pysventiler att köpa på apotek, men det är en sista utväg. Använder man den i tid och otid så lär sig inte barnet att pruppa själv. Jag har aldrig använt en pysventil och har riktiga pruppmaskiner hemma 🙂 Men även dom får magknip såklart. Bara för att man kan pruppa så betyder det ju inte att man inte får ont i magen.

Verkar barnet ha svårt att bajsa kan man lägga det på skötbordet och föra in en termometer en bit in. Det brukar trigga igång bajsandet. Är bajset löst så rör det sig inte om förstoppning. ”Harkluttar” och hårda korvar är förstoppning. Även diarré kan bero på förstoppning då det kan ”sippra” förbi det hårda bajset. Man kan även hjälpa barnet på traven genom att simulera en toalett. Exempelvis att sätta barnet över din arm eller ditt ben, helst med stöd för deras fötter. Då fungerar utdrivningen bäst. Vid matning och direkt efter så är det också störst chans att det är bajsning på gång, så då kan man ju passa på att uppmuntra och underlätta.

Ammande barn kan gå så länge som en vecka utan att bajsa. Barn som får ersättning kan gå upp till 3 dagar utan att man behöver oroa sig. Därefter bör man söka vårdkontakt. Det finns microlavemang man kan ge, men det är alltid bäst att först kontakta vården för rådgivning. Densamma gäller Laktulos som föräldrar gärna tipsar om. Har barnet magsmärtor kan det göra mer skada än nytta att använda detta medel! Viss vårdpersonal avråder till och med det!

Med det sagt… båda trollisarna var förstoppade vid senaste bajsningen. Kevin tog i för kung och fosterland i torsdags och fick ut en hård plommonstor klutt. Ett varm bad med magmassage gav en till laddning, lite lösare men ändå hårt. Efter att ha smörjt lillkrysset med babyolja och pumpat benen så tömdes tarmen ordentligt och det sista som kom ut hade en lösare konsistens.

Damien drog igår till med en lika dan plommonklutt som Kevin. Med havregröt som var väl utspädd med vatten (då Damien inte är mycket för att dricka vatten) så får vi hoppas att det löser lite i tarmen på honom 🙂

Lämna ett svar