Andra laddningen

Jag börjar misstänka att Damien inte tycker om smaken på ersättningen. Jag kan ge honom vatten eller pressad fruktjouice i flaska, det går bra, men försöker jag ge honom ersättning så gallskriker han efter några sugtag. Byter jag snabbt ut mot vatten så suger han utan protester. Det måste ju helt enkelt bero på smaken då, eller? Jag får i honom max 450-500 ml på ett dygn, och då har jag ”lurat” i honom hälften när han sover.

Eftersom att Damien mer eller mindre vägrar ersättning, men accepterar ”vanlig” mat, så behövde jag fylla på frysen lite.

Förra omgången var det ju kyckling jag använde. Den här gången blev det lax. Väldigt bra och nyttigt med bra fetter och omega 3, speciellt för småtroll som behöver mycket näring. Tyvärr verkar det inte som mina troll gillar lax, men kanske dina gör det? Däremot gick övriga puréer jag gjorde hem 🙂

Även denna gång delar jag med mig av mina recept och precis som förra gången… Vill du dela med dig av dessa recept på din egen blogg går det bra, men länka då till http://tvillingforalder.se 🙂

Jag kokar färdigt det som kokas skall och lägger upp allt i skålar, sen är det bara att matcha och mixa 🙂
Så här kan det se ut i mitt kök när jag gör barnmat. Ja, när jag ska till och börja i alla fall. Medan och efteråt är en helt annan femma 😛

Potatis, Lax, Ärtor & majs, Broccoli, Purjolök, Mango, Papaya, Röd grape, Persiljerot
Potatis, Lax, Ärtor & majs, Broccoli, Purjolök, Mango, Papaya, Röd grape, Persiljerot

 

Ladda ner recept
Ladda ner recept

Recepten kan du ladda ner i PDF format om du vill kunna skriva ut och spara dom.
Annars kommer dom även här;

 

Lax , broccoli och potatispuré

1 laxfilé (ca 125 gram)
1 stor potatis
1/4 färsk broccoliblomma
2 msk hackad purjolök
3 msk rapsolja
1-2 dl vatten

Ta bort ev. skinn på den tinade laxen och skär den i bitar om ca 1 cm. Skala potatisen och skär i små bitar. Koka broccoli och potatis tills det blivit mjukt. Lägg i laxen och purjolöken och koka ca
3-4 minuter tills att laxen är genomkokt. Lägg allt i en mixer tillsammans med oljan och mixa till en slät puré. Tillsätt kokvatten tills du får den konsistens du vill ha.

Exotisk laxpuré

1/2 laxfilé (ca 60 gram)
2 msk papaya
2 msk mango
1/8 färskpressad grapefrukt

Ta bort ev. skinn på den tinade laxen och skär den i bitar om ca 1 cm. Lägg i kokande vatten och koka i ca 3-4 minuter tills att laxen är genomkokt. Lägg i mixer tillsammans med övriga ingredienser och mixa till en slät puré.

Lax och grönsakspuré

1 laxfilé (ca 125 gram)
1 persiljerot
1 dl gröna ärtor & tärnad morot
3 msk rapsolja
1 ½ dl vatten

Ta bort ev. skinn på den tinade laxen och skär den i bitar om ca 1 cm. Skala persiljeroten och skär i mindre bitar. Koka tills att den blivit mjuk. Lägg i laxen och ärtor och morötter och koka i ca 3-4 minuter tills att laxen är genomkokt. Lägg i mixer tillsammans med rapsolja och späd ut med vatten tills att du får en slät puré.

Lax och ärtpuré

1/2 laxfilé (ca 60 gram)
3 msk gröna ärtor
2 msk rapsolja
2 msk vatten
1/8 färskpressad grapefrukt

Ta bort ev. skinn på den tinade laxen och skär den i bitar om ca 1 cm. Lägg i kokande vatten tillsammans med ärtorna och koka i ca 3-4 minuter tills att laxen är genomkokt. Lägg i mixer tillsammans övriga ingredienser och mixa tills att du får en slät puré.

Potatis och broccolimos

1 potatis
1/2 färsk broccoliblomma
1 msk hackad persilja
2 msk rapsolja
1-2 dl vatten

Skala potatisen och skär i små bitar. Koka broccoli och potatis tills det blivit mjukt. Lägg Lägg allt i en mixer tillsammans med oljan och persiljan och mixa till en slät puré. Tillsätt kokvatten tills du får den konsistens du vill ha.

Exotisk fruktsmoothie

1/4 papaya
1/4 mango
1/4 färskpressad grapefrukt

Mixa allt till en slät puré. Kan med fördel frysas in som sorbé eller isglass i glassformer när barnet blivit större.

Syrlig fruktmos

1/4 papaya
1/2 stort äpple
1 clementin

Skala och kärna ur frukten och mixa allt till en slät puré. Passera genom en sil för att få bort skinnet på clementinen.

Avokado och mangopuré

1/2 avokado
1/2 mango

Ta bort kärnor och skala mangon och avokadon. Mixa allt till en slät puré.  Kan med fördel frysas in som sorbé eller isglass i glassformer när barnet blivit större.

Avokado och ärtpuré

1/2 avokado
1 dl kokta gröna ärtor
1/2 äpple

Ta bort kärna och skala äpple och avokado. Mixa allt till en slät puré. 

Frukostmacka

1 skiva formfranska
2 msk leverpastej
1 msk rapsolja
1/8 färskpressad grapefrukt
1/2 dl vatten

Ta bort kanterna på formfranskan. Lägg allt i en mixer och mixa till en slät puré.

 

Jag kan även tipsa dig som har barn med tandbildning på G att frysa in fruktsmoothien i iskuber och sedan lägga i en taste teaser. Både gott och skönt att tugga på.

Exotisk fruktsmoothie
Exotisk fruktsmoothie

 

One thought on “Andra laddningen

  1. Kommer ihåg att det var så kul att börja laga smakportioner när min son var i den åldern. Det är ju så enkelt! Ser framemot att börja laga till nästa som ligger i magen :). Tack för inspirationen! God Jul!

Lämna ett svar