Ätbara händer

I fredags blev storpyssel här hemma för både mig och dom små.

Medan pojkarna satt och knaprade på det sista av sin frukost ställde jag mig vid spisen och gjorde eget ätbart klister.

4  dl vatten
0,5 dl socker
1,5 msk potatismjöl

Hälften av vattnet och sockret kokas upp så att sockret löses upp. Resterande vatten och potatismjöl blandas i en bunke. Stäng av plattan och häll i potatismjölvattnet i sockervattnet. Rör om tills att det nästan börjar koka. Då har det en krämig konsistens. Låt sedan kallna.

Det här klistret kan användas för papper. Exempelvis, decoupage, papier mache, klistra pappersbitar med varandra eller till att klistra saker på papper, vilket var det vi gjorde. Det tar 1-2 minuter tills att papper mot papper fäst, men det tar ca 2-2,5 timmar innan klistret torkat, beroende på hur tjockt klisterlager man lägger då såklart 🙂

Andra delen i pysslet är färgat pärlsocker. Det går även bra att ta grovt salt.
Häll lite pärlsocker i en tom glasburk och droppa i lite karamellfärg. Skruva på locket och skaka om. Häll sedan ut sockret på ett papper för att torka. Då är det lätt att hälla tillbaka i burken sedan. Det här kan med fördel även göras för bakverk.

image

Pojkarna fick senare kladda ner händerna med klistret och göra ett handavtryck på ett papper. På klistret hällde jag sedan överflöd med pärlsocker och tryckte till lite försiktigt. När det torkat så är det bara att hålla bort det överflödiga pärlsockret och kvar har man då ett handavtryck (nåja 😛 )

image

Vill man, så kan man ju sen spraylacka med klar hobbylack eller rama in konstverket.

Lämna ett svar