Barnrum

Nästa pysseltips är för både barn och föräldrar och idén kommer från filmen Tre män och en liten tjej (eller om det var Tre män och en liten baby?)

I filmen så målas ett väggmotiv i barnrummet vilket gav mig idén att måla stencil á la målarbok på väggen. Först målas då alltså väggen helt vit. Skriv sedan ut några roliga målarboksbilder på overheadpapper och låna en overhead för att måla av detta motiv på väggen i lämplig höjd och storlek. Barnet har då sedan en målarbok på väggen som är enkel att måla om dessutom.
Det går såklart även att frihandsmåla något motiv eller klippa ut målarboksbilder och måla av på väggen om man inte har tillgång till overhead.

Ett tips är att, över motivet, lägga en stor, tunn plastskiva och skruva fast i väggen. Då kan man tvätta av när barnet målat så att den alltid har en ”tom” målarbok på väggen.

Det här kan ju även göras på möbler. Varför inte på ett litet bord i barnets rum?

Slipa möbeln vid behov, rengör och måla med vit matt lackgrund. Det flesta färger fäster på lackgrund. När det torkat, måla ett motiv enligt ovan och lacka sedan med klarlack. Då är det lättare  att ta bort färg sen när barnet målat på motivet (om man nu vill ha det så). Eller så kan man ju låta barnet måla hela bordet (eller någon annan möbel) som det själv vill och sedan lägga en klarlack på så att det blir hållbart.

Bör väl inte göras i hyreslägenhet och man får tänka på att det finns risk att barnet även börjar måla på andra möbler och väggar, både i eget och andra rum. Så barnet bör vara tillräckligt stort för att förstå att ”målarboken” är begränsad till viss plats och att man inte målar någon annan stans.

hageHar man tänkt att byta golv i barnets rum om ett par år, så kan man ju även använda golvet för att måla olika motiv på. Exempelvis ett Twisterspel, Hoppa hage, bilbana etc.
Använd då någon lackfärg så att det fäster ordentligt och inte försvinner när man våttorkar golvet.
Man kan ju även köpa någon ljus, billig matta och måla något motiv på den. Det går dock åt rätt mycket färg då mattan suger åt sig väldigt mycket och ju tjockare matta, desto mer färg kommer det att gå åt. Det går att köpa vanlig textilfärg som man blandar till i en hink, eller så kan man använda gamla slattar av olika färger man har hemma. Tänk på att det är rätt svårt att måla på en matta, så välj ett motiv som är enkelt och inte har så mycket detaljer. Som exempelvis ”Hoppa hage” eller Twister.

Lämna ett svar