Barnsäkert

Olyckor händer oftast i hemmet, och med barn är det påståendet mer än sant.
De allra flesta småbarnsföräldrar behöver barnsäkra hemmet och har man bustroll, som mig, behöver man väldigt mycket barnskydd. Men det är dyrt…

Att köpa all säkerhetsutrustning som behövs kan göra ett stort hål i plånboken, men det finns sätt att barnsäkra en hel del utan att behöva spendera allt för mycket pengar.

Idag har de flesta nya spisar en barnspärr, men har man inte det går det på många att ta bort knopparna. På de små pinnarna kan man sätta fast sånt där suddgummi som man kan trycka på änden på en blyertspenna.

IMG_9824.JPG

Det allra bästa är att investera i en spisvakt så att man måste trycka på en knapp för att det ska bli ström till spisen. Det skyddar ju både mot klåfingerbäbisar, tankspridda föräldrar och tonåringar som sent på kvällen ska koka sig lite makaroner.

Ett långt skohorn är kanon att sätta igenom lådornas handtag och har man knoppar istället för handtag kan man borra hål i en planka och trä över knopparna.

Dörrhandtag kan man vända uppåt så att det inte blir lika lätt för barnet att öppna dörrar. Vill man ha dörrarna öppna så kan man lägga en handduk längst in på överkanten på dörren för att få ett klämskydd.

Över eluttag fungerar silvertejp – åtminstone tills dom lärt sig dra bort tejpen 😛

För toalett och kylskåp fungerar IKEAs böjbara barnspärrar och det finns toaborsthållare som går att skruva fast på väggen så man inte hittar barnet borstandes tänder med denna snuskborste.

Elastiska spännband är också bra till mycket. Man kan snurra fast köksstolar i bord, sätta upp dörrar, och spänna fast TVn i TV bänken.

IMG_9825.JPG

Målartejp är en bra räddare i nöden för att tejpa fast lådor, lysknappar, sladdar och annat som barnet ger sig på. Ha med en rulle i skötväskan så har du en snabb fix när du är på besök någonstans och inte vill behöva hålla fast barnet 100% av tiden.

Över blomkrukor fungerar en gammal nylonstrumpa eller plastpåse.

IMG_9826.JPG

Alla barnspärrar till trots – barnet kommer att slå sig och det kommer att hitta hyss som du inte tänkt på. Det är en del av barnets utveckling och lärdom. Lever barnet i en helt skyddad tillvaro och inte har möjlighet att upptäcka på en ”säker” hemmaplan så kommer den med största sannolikhet att råka ut för större skador när den kommer ut i den stora oskyddade världen och inte har lärt sig att det finns saker att akta sig för.

Så jag säger som Ronja Rövardotter;
– Hit med lite farligheter.

One thought on “Barnsäkert

  1. Bra tips! Ska helt klart lägga en rulle målartejp i väskan.
    Jag skulle inte använda mig av spännband – de KAN snäppa av eller gå sönder om man drar i dem – om det händer kan änden i värsta fall snärta till och skada ett öga rejält:-(

Lämna ett svar