Bloody monday

Att barn slår sig går ju inte att undkomma. Dom behöver slå sig, hur hemskt det än låter att säga så. Det är så dom lär sig hur dom ska ramla för att det ska göra minst ont och vad man bör och inte bör göra.

Men som förälder gör det lika ont i hjärtat varje gång när sitt barn börjar gråta av smärta. Idag brast mitt mammahjärta när Damien stöp på näsan och slog i munnen så pass att det började blöda runt ena tanden. Tur i oturen att han kröp när han trillade. Hade han stått upp så hade det ju blivit sju resor värre och vi hade förmodligen behövt åka till tandläkaren, eller kanske till och med akuten om det ville sig riktigt illa. Men gråten gick över efter några minuters mammakram och så lekte han vidare som om inget hade hänt. Men det var fortfarande blodigt runt tanden, så jag ringde 1177 för att höra om vi behövde åka och kolla upp tanden. Så länge tanden inte var lös och/eller hade flyttat på sig så var det ingen fara.
Nu är det ju inte så lätt att kolla det på en 9 månaders som inte alls har nån större lust att snällt gapa och visa mamma framtänderna, men vi ska ju till BVC i morrn bitti, så då får sköterskan göra ett försök att bända upp käkarna på lilltrollet 🙂

Inom loppet av en timme blev det ännu mer blod här hemma.
Jag och pojkarna satt på vardagsrumsgolvet och lekte. Eller jag låg på golvet och dom klättrade på mig. Snabbt som attan stack Damien in en finger i min ena näsborre, krokade tag och drog ut. Det blödde rätt kraftigt ur min näsa efter det kan jag säga!

Och på tal om tänder… jag har nog glömt att berätta att Kevins tredje sprack igenom i fredags och den fjärde är som ett litet horn i överkäken, så den tittar nog ut vilken dag som helst den också 🙂

Dom vanligaste olyckorna bland bäbisar händer just i hemmet.

 • Brännskador
 • Fall
 • Förgiftning
 • Kvävning

Det finns en mängd olika varianter på dessa saker. Fall kan exempelvis handla om att trilla ner för en trapp, från skötbordet, en matstol eller en babysitter som man satt på ett bord. Brännskador kan handla om ”skvättar” från exempelvis kaffekopp, att barnet rör spisen eller eluttag eller ett för varmt bad. Och i badet kan barnet även kvävas om ansiktet hamnar under vattnet. För stora matbitar eller små saker på golvet kan barnet också sätta i halsen. Förgiftning handlar främst om att barnet fått i sig rengöringsmedel, ätit krukväxter etc.

Att barnsäkra hemmet är nästan ett måste för att försöka undvika att barnet skadas… så gott det går i alla fall. Skada sig kommer det sannolikt göra ändå, då det är stört omöjligt att hålla koll och skydda barnet 100% av tiden. Speciellt när man har fler barn!

Petskydd för eluttag, grindar för trapp, barnspärrar på lådor och skåp och skydd på bordskanter och andra hårda/vassa saker som barnet kan ramla och slå sig mot är väl det man tänker på främst när det kommer till att barnsäkra hemmet. Men man behöver även skruva fast bokhyllor i väggen, sätta fast tippskydd på spisen, ta bort dukar barnet kan dra i och på så sätt få med sig annat som står på bordet, flytta föremål som är inom barnets räckvidd och även se till att barnet inte kan klättra ur sin spjälsäng. Om den kan det och den inte går att sänka mer, är det bättre att byta till en växasäng där fallhöjden inte är lika lång.

På 1177.se finns massor av bra råd och tips vad gäller att barnsäkerhet. På BVC kan du även få broschyrer och i bokhandeln kan du köpa Röda korsets bok Första hjälpen BARN. Den boken har jag själv köpt och det finns jättebra information i den!

Barnsäkrat hemmet har jag gjort… till viss del. Jag har tippskydd på spis, har skruvat fast bokhylla i vägg, har petskydd i eluttag som inte används och barnspärrar på ställen dom inte ska kunna komma in i och har barnspärr på både spis och tvättmaskin. Men jag har ännu inga dörrstopp, vilket börjar behövas då Damien har dille på att stänga dörrar 🙂 Och grindar har jag beställt idag så att jag kan ha balkongdörren öppen i sommar. Jag har nu även börjat plocka undan saker så att grabbarna inte kan riva ner dom från bänkar och bord. Men det finns vissa saker som blir svåra att barnsäkra så att man få hålla extra koll på att grabbarna inte befinner sig där eller rör på dom prylarna… som datorn, kablar och kontakter, lampor på nattduksbord och lite annat smått och gott här hemma.

Men oftast är det ju tyvärr så att man märker vad man borde gjort när det är för sent… Det är ju därför det kallas olyckor. För hade jag klippt Damiens naglar i morse hade jag förmodligen inte haft ett rött vattenfall ur snoken idag 😛

One thought on “Bloody monday

 1. Man kan aldrig vara för försiktig 🙂
  Du vet väl hur jag är 😉
  Farligt farlig.. Allt är farligt.
  Tack och lov för att du är en så fantastiskt duktig
  och tänkande mamma!

Lämna ett svar