Dagistider

Nu när jag både jobbar, har barnen och ska sköta hushållet på det är det bara att inse att jag inte har tid och energi till att blogga varje dag längre. Nu när jag dessutom åkt på en redig förkylning, så orkar jag ens inte stå upp och diska! En sån här gång önskar man att man hade hemhjälp till både hushållet och barnen.

I måndags började jag då alltså att jobba. På kontoret vill säga. Jag har ju jobbat hemifrån sedan i mars, men då bara 8 Tim per vecka.

Jag börjar jobba kl 8 och det tar runt 7-8 min att åka från dagis till jobbet. Jag har därav satt dagistiden från 7.45. Då hinner jag helt klart, även om det skulle vara mycket trafik eller stopp på vägen så att jag får ta en omväg.

Igår, fjärde dagen, så fick jag kommentaren ”ska du alltid komma så här tidigt?”, från dagispersonalen. Klockan var straxt över halv åtta och jag hade precis öppnat dörren till avdelningen. Vaddå tidigt?! Barnen satt fortfarande påklädda i vagnen ute i korridoren. Jag måste väl för sjutton få tid att bära in dom i hallen, krångla av dom kläderna och hänga allt på sina platser och sen säga hej då och lämna över dom till dagispersonalen. Och så ska jag förbereda deras vagn för sovstunden, för det har personalen bett mig att göra när jag lämnar dom. Dryga 10 minuter tar det ju definitivt.

Jag fick då lära mig att dagistiderna är tider man kommer och går. Det vill säga att jag får inte komma före 7.45 och måste vara ute 13.15 som jag har tid till.

Vad är det för idioti?! Jag lämnar ju inte över ansvaret förrän 7.45 och tar tillbaka ansvaret 13.15. Vad spelar det för roll att jag är i hallen och bökar på med mina barn innan, eller efter, dess? Ska jag stå i korridoren och klä av och på mina barn? Eller kanske i bilen utanför grindarna??

Som småbarnsförälder är det stört omöjligt att pricka in ett exakt klockslag. Ena gången kan det ta 30 minuter från att jag öppnar ytterdörren hemma, medan det nästa gång kan ta 15 minuter för exakt samma sak. Däremot är det lätt att vara ute i god tid så att man inte missar viktiga tider som jobb, läkarbesök etc. Jag vet att om jag åker från dagis 7.45 så hinner jag till jobbet. Men får jag inte komma in genom dörrarna förrän dess, då lär jag aldrig hinna i tid!

Om jag hyr ett släp, för att ta ett exempel, så är det ju inte tiden jag kliver in på macken som tiden börjar ticka.

Nu kanske du tänker att jag kan ju utöka tiden på dagis, så är problemet ur världen. Ja, hade jag jobbat heltid så vore det inte några problem, men nu jobbar jag deltid och då uppstår två problem… Dels får jag inte tillgodoräkna mig restid till och från jobbet när jag har barnen på deltid, så jag har fått gjort en deal med min arbetsgivare att få jobba ”restiden” hemifrån. Och dels så får jag bara ha barnen 25 Tim på dagis, annars får jag betala för heltid, nästan det dubbla mot vad jag får betala idag. Det slår mycket på min ekonomi det!
Jag nyttjar idag 24 av dessa timmar, och skulle det någon dag bli försening på jobbet eller något hinder, så är det ju bra att ha den där timmen att spela med.

Det här verkar vara en regel i hela Sverige, men det verkar vara mer eller mindre strikt med regeln. Oavsett så tycker jag att den regeln är helvrickad. I vilken annan bransch börjar nåt ticka så snart man satt sin fot på platsen?

6 thoughts on “Dagistider

  1. Men alltså seriöst, vad är det för jäkla dagis du fått? Bella har gått på fyra olika dagis, jag inte hört på maken till dom här problemen, och personalen verkar ju vara sjukt otrevliga!! Jag skulle byta direkt!

    1. Jadu… det är mycket man tycker är knepigt i det här och hade det inte varit för att pojkarna stormtrivdes där så hade jag nog bytt. Har mailat förskolechefen om allt jag blir både förvånad och besviken över, så vi får se om det händer nåt utav det.

  2. Tycker oxå att det låter knepigt. Vi har skrivit 7-17 på Tindra varje dag för att vara på den säkra sidan att det inte blir något förhinder i trafiken men vi har under tre års tid hämtat henne strax efter 16. Man kan ju fundera på om just din förkola är extra kinkiga för tider… trist. Förskolan borde ju kunna vara lite tillmötesgående med en kvart hit eller dit när du faktiskt jobbar.

  3. Utifrån mina erfarenheter av den förskolan (och skolan) så har många tyvärr blivit lite bittra av att ha många socialt utsatta familjer som man måste vara benhårda med för ger man dem lillfingret tar de hela handen. Tyvärr verkar de inte kunna se att alla inte är som ”värstingarna”

  4. Sedan kan jag säga att de lär stormtrivas ännu mer på en bättre förskola 😉 Humlan och Römsta har jag hört blandat om, Bosvedjan och Haga är överlag riktigt bra!

    1. Jag sökte till Römsta men kom inte in där. Behöver ha gångavstånd hemifrån tyvärr, annars finns det ingen möjlighet för någon annan att hämta barnen om det skulle behövas.

Lämna ett svar