Degigt

Idag ska jag skriva ett inlägg jag aldrig trodde att jag skulle skriva.

Om lite mer än en månad är de dags för pojkarnas födelsedagskalas, och självklart kommer det att bli tårta på kalaset. Sockerpasta är ju rätt vanligt dessa dagar att man använder som tårtdekoration, men det är förjäkligt dyrt! Så jag tog denna kväll till att testa att göra min egen… utifrån lite blandade recept jag hittat på nätet då såklart 🙂
Dom stämde inte riktigt, så kanske att USA har lite andra innehåll i sina produkter? Men jag fick till det till slut.

Sockerpasta

11 dl florsocker
3 msk vatten
1 tsk gelantinpulver
0,5 msk glycerin
6 msk glykos
färg/smaksättning (valfritt)

Blanda vatten och gelantinpulver i en värmetålig bunke och låt stå ca 5 min tills det tjocknat lite. Ställ bunken i ett vattenbad. Vattnet får dock inte koka! Rör om tills att gelantinet löst upp sig och häll därefter i glycerin och glykos och blanda till att det blir tjockflytande. Vill du ha färg och/eller smaksättning kan du blanda i det nu för att få en jämn och fin färg.
Sikta ner florsockret i en bunke och gör som ett hål i mitten. Där häller du vätskeblandningen. Sen är det bara att börja knåda. Men använd gärna en slev eller lägsta hastigheten med degvispar, för det blir jäkligt kladdigt till en början.  Om du använder pastafärg, så ta 2 deciliter mindre florsocker (ca 500 g) och tillsätt sedan lite i taget om det behövs tills att du fått den konsistens du vill ha.

sockerpasta

Vill man istället ta en snabbare och enklare väg så kan man göra marchmallowpasta, eller marschmallowfontant som det heter. Det tar bara några minuter och du behöver knappt några ingredienser alls!

Marschmallowpasta

200 gram minimarschmallow eller klippta marschmallow
9 dl florsocker
1 msk vatten

Lägg marschmallow och vatten i en värmesäker plastskål och kör i micron på full effekt ca 2 x 30 sekunder. Det beror lite på microns effekt, men det ska vara upplöst när det är färdigt.
Rör om till en jämn smet och häll därefter i eventuell smaksättning eller färg. Sikta ner florsockret och börja knåda. Det kan skilja lite mellan olika marchmallowsorter, så 6 dl till att börja med och tillsätt därefter mer florsocker allt eftersom.

marschmallowfondant

3 thoughts on “Degigt

    1. Tack för tipset, men jag tror att den blir för svårarbetat i mitt fall. Jag ska täcka tårtan, inte göra figurer. 🙂

  1. Jag har täckt tårta med modelleringschoklad. Jag tycker att det är mer lättarbetat än marsipan/mandelmassa, men inte lika lättarbetat som sugarpaste:-)

Lämna ett svar