Fria ordet, eller?

Nu kommer ett sånt där grrr inlägg igen.

Du som följer bloggen vet att mina barn har halksockor med sina namn på. Ni vet också att jag haft endel problem med barnens förskola. Det här inlägget kopplar samman de två ämnena.

Dagispersonalen blev lyriska över pojkarnas halksockor och önskade att alla barn skulle ha såna. Då är dom ju både namnade och halkskyddande.
Jag erbjöd mig att hålla en pysselträff där föräldrar kunde få göra såna sockar till sina barn och det erbjudandet togs tacksamt emot.

För typ tre veckor sedan så gjorde jag ett anslag som personalen kunde sätta upp. Det var info om halksockor och ett prov med färgen som används. Infon avslutades med att föräldrarna kunde lämna en intresseanmälan via en nystartad Facebook grupp för just föräldrar till barn på förskolan, och att gruppen även kunde användas för att exempelvis efterlysa saknade plagg eller informera andra föräldrarna om något viktigt som att deras barn nu var hemma med vattkoppor el liknande. Det är ju inte alla barn som går på förskolan alla dagar och dom som kan missa viktig info på ex semestrar eller sjukfrånvaro.

Idag haffade förskolechefen mig när jag skulle hämta pojkarna och sa att hon hade stoppat personalen från att sätta upp anslaget. Själva pysselträffen var okej, men det fick inte finnas någon Facebook grupp för föräldrarna då dom själva ville vara med i all dialog som rörde förskolan.

Min första respons på detta var hur då chefen tänkt sig att anmälan skulle gå till, för jag ville då inte ha massa telefonsamtal i tid och otid. Det var för deras skull jag anordnat träffen och för mig kvittade det vilket.

Återigen började hon surra om att dom skulle vara delaktig i all dialog och kanske deras interna hemsida kunde fungera?

Detta är då en sida där föräldrar kan logga in och hitta ex protokoll från föräldramöten, matsedel etc.
Som inloggad förälder kan man se vilka andra föräldrar som har konto där, och det är inte mer än en handfull barn. Och det finns inget som visar om dom föräldrarna ens loggar in där. Inte heller finns det något sätt där att exempelvis anmäla sig till olika aktiviteter etc. Det är en ren infosida.

Chefen kunde inte heller svara på hur det skulle gå att förverkliga anmälan på det sättet, utan bara posta anslaget där.

Jag sa då att hon kunde kasta bort lappen då det kvittade för min del och jag inte alls behövde hålla i nån pysselträff om det var på det sättet.

Min andra respons efter det här var att jag kommenterade det hon sagt, vilket då, i princip, var att föräldrar inte tilläts diskutera med varandra om förskolan utan ”övervakning”.

Jag sa att det inte var det som var syftet med gruppen utan det var helt och hållet något hon själv hade tolkat utifrån att det var en grupp för föräldrar (alltså inte personal).
Men att hon ens tog upp det, det var väldigt fult gjort. För att det var ju princip som som att säga att föräldrar inte ska ges möjlighet att träffas och prata om förskolan utan att personal också får höra.

Då säger chefen att det inte var så hon menade. Föräldrar kan visst träffas och dom kunde även anordna att vi fick komma och diskutera om förskolan.
Men inte u en grupp på Facebook.

Eh?! Så återigen säger människan att vi får träffas och diskutera på ”deras domäner” ( vilket sannolikt innebär att personal är med).
Dessutom gör hon skillnad på att skriva och prata med varandra.
Om hon nu tycker det är okej att föräldrar träffad öga mot öga och pratar om förskolan, då borde det väl också vara okej att skriva till varandra?
Inte för att nu gruppen ens avser att vara en ”skvaller och skitsnacksgrupp”, men ändå… Det handlar ju om att det ”förbjuds”. Det måste väl ändå vara en kränkning av våra rättigheter??!!

Vill jag berätta om mina negativa upplevelser av förskolan ska väl jag få göra det utan någon personal närvarande.

Men dom är väl kanske rädda att om föräldrar får ” fri tillgång” att diskutera om sina upplevelser så kommer det fram mer skelett ur garderoben än som kan hantera!

2 thoughts on “Fria ordet, eller?

  1. Jisses! Förskolan har naturligtvis _ingen som helst rätt_ att stoppa föräldrar från att starta en sluten FB-grupp som utestänger förskolepersonal. Ok att de kan ha synpunkter på att gruppen annonseras på förskolan, men … vad är de rädda för?

    Det finns en sådan grupp för föräldrar med barn på ”vår” förskola. Den startades med ivrig uppmuntran från förskolans ledning och personal – och de underströk att de tyckte att de INTE borde vara med just för att vi kulle kunna diskutera utan att känna oss avlyssnade. (Att de inte är med innebär förstås också att de inte behöver lägga jobb på det, men jag uppfattade det faktiskt som att de uppriktigt tyckte att det vore bra om vi hade ett eget forum.)

    OM förskolans ledning/personal nu tycker att det är ett problem att ni kan skriva sådant som de inte får ta del av – då är det ju bara att säga att det tydligt ska framgå att det är en grupp som har startats av föräldrar, inte av förskolan men att gruppen ska vara öppen för både personal och föräldrar med barn på förskolan.

  2. Man blir ju bara helt matt…

    Jag vet många förskolor som har sådana föräldragrupper och det är ingenting konstigt med det!

Lämna ett svar