Ge bort dagar

Pappan till tvillingarna vill ju inte vara delaktig. Jättetrist, men det är helt upp till honom. Kan ju inte tvinga honom till det…

Men i samband med det så uppstod en fråga. Hur blir det med pappadagarna? Alltså den tillfälliga föräldrapenningen som pappan får i samband med ett barns födelse. Dom där berömda 10 dagarna. Fast i mitt fall blir det 20 dagar efter som att det är 2 småttingar.

Jag ställde då frågan till försäkringskassan ifall någon annan kan få dom.

Jag är gravid och pappan vill inte vara delaktig för fem öre. Kan jag ge bort pappadagarna till min syster, som kommer att ”hoppa in” i pappans ställe under förlossning och första tiden? *(Hon bor 60 mil bort och måste alltså ta ledigt från arbete för att kunna göra det)
Eller gäller ”bortskänkning” av dagar endast om det inte finns någon biologisk pappa (IVF etc)??

Så här blev svaret…

Föräldrapenning kan du inte ge till din syster.

Generellt när det gäller tillfällig föräldrapenning i samband med barns födelse, kan det vid mycket speciella situationer, vara någon annan som ansöker om ersättning. Om det t.ex. inte finns andra föräldrar som har rätt till ersättning.

Det här tolkar jag då som att man inte kan ge bort pappadagarna till någon annan, även om pappan ifråga inte vill vara delaktig och inte kommer att nyttja dom heller. Verkar ju knepigt tycker jag. Det finns ju någon annan som kommer att ta över den rollen, även om det inte är en biologisk förälder, så varför skulle då inte den personen, som då alltså kommer att vara med på både förlossning och den första tiden, få nyttja dom istället.

Avsäger sig pappan skriftligen dom dagarna så att FK då alltså kan vara säker på att han inte vill ha dom, så tycker jag inte att det borde vara något problem. För som det verkar, så ska då alltså en ensamstående förälder få vara riktigt jäkla ensam första tiden med en nyfödd, om den biologiska pappan inte vill vara delaktig. Och som första gångs förälder, men tvillingar dessutom, är det ju hemskt att inte kunna få det där första stödet på grund av att stödet har ”felaktig” DNA.

Okej… nu har ju jag vetat från dag 1 att jag kommer att få vara ensam om dom här barnen så man kan ju tycka att jag får räkna med detta, men det finns ju faktiskt dom som varit två från början, men att mamman under graviditeten blivit lämnad och pappan vägrar vara delaktig något mer.

Det här är en väldigt underlig regel tycker jag. Tillfällig föräldrapenning i samband med barns födelse är ju faktiskt till för att kunna vara två den första tiden så att mamman kan få så mycket avlastning och hjälp som möjligt och komma in i rutinerna med den nyfödda. Det är ju liksom inte helt ovanligt att mamman blir sydd i samband med förlossningen heller, oavsett om det är kejsarsnitt eller vaginal förlossning, så att bära omkring på en liten och springa upp och ner ur sängen var tredje timme eller så, är väl kanske inte direkt något som doktorn ordinerat….

6 thoughts on “Ge bort dagar

 1. Hej, Har läst din blogg då jag också väntar tvillingar (men med en närvarande pappa) och beundrar ditt beslut att ensam ta hand om de två små. Var tvungen att kolla det där med den tillfälliga föräldrapenningen och det låter ju skumt att du inte skulle kunna överlåta den på din syster när man kan överlåta den på en annan när det gäller VAB. Jag skulle ringa till FK och fråga och just påpeka detta att man ju kan överlåta den typen av föräldrapenning när det gäller VAB så varför itne när det gäller en frånvarande fader. Lycka till med de små!

  1. Det är två skilda typer av ersättningar. När det gäller VAB så har jag för mig att det är så att det blir Vård av nära anhörig enl. något liknande när någon annan än förälder vabbar, även om man kallar det för Vård av barn ändå.

 2. Jag tolkar svaret lite mer välvilligt än du, som att det faktiskt GÅR att ge dagarna till din syster, men att de samtidigt inte vill lova rakt av att ”din syster kommer att få dagarna”.
  Jag tycker att du tänker helt rätt ang. att få mycket stöd första tiden. Det är ingen lätt omställning att få barn och man kan ju dessutom vara minst sagt mör fysiskt efter förlossningen.
  Jag har förresten också snubblat in här eftersom jag i förrgår fick veta att jag själv väntar tvillingar:-)

 3. Tack:-D Är fortfarande lite chockad (hade redan varit på ett ultraljud i vecka 7 då de bara såg ett foster … väntade mig inte en dubblering nu i vecka 12:-) Men det är nog ingenting mot den chock du fick vid ditt ultraljud …

  1. Hahahaha. Nä, det var verkligen en chock! Har fortfarande svårt emellanåt att fatta att jag är gravid. Ännu mindre med två!

Lämna ett svar