Glass i stora lass

Nu med varma dagar (och kalla också visserligen 😛 ) så blir det stor åtgång på glass. Det blir ju rätt dyrt i längden att både köpa glass när man iväg nånstans och även se till att det ständigt finns påfyllt i frysen, så att göra egen glass är ett bra alternativ. Dessutom vet man ju exakt vad det är för innehåll.

Jag har tipsat om några sockerfria varianter förut som Sorbétgräddmousse, Ärtglass och melonisglass så nu tänkte jag tipsa om mer ”vanlig” glass.

Jag använder mig av glassformar av olika slag vilket man kan köpa på exempelvis IKEA, ICA eller Biltema. Jag rekommenderar Pop-ups i silicon då dom är enklast att hantera för barnen.

Saft är väl det vanligaste man brukar frysa in när det handlar om isglass. Men det går utmärkt att även göra isglass på läsk essenser. Alltså smaker som man använder när man gör läsk med kolsyremaskin. Vill man ha sockerfri isglass kan man exempelvis koka äpplen, blåbär eller vad man nu vill ha för smak, sila av och låta svalna för att sedan frysa in. Man kan även mixa frukter och göra smoothie som man sedan fryser in.

Gräddglass har blivit en favorit här hemma och det är riktigt roligt att göra glass! Det går snabbt och man kan experimentera med smaker.

Jag använder följande grundrecept:

  •  2 ägg
  • 0,25 dl socker
  • 0,25 dl floursocker
  • 3 dl vispgrädde

Ägg, floursocker och socker vispas så det blir vitt och pösigt. Grädden vispas hyffsat hårt så att den sitter kvar i bunken om du skulle vända den upp och ner. Blanda försiktigt ihop de två så att det behåller så mycket ”fluffig” konsistens som möjligt.

Vad gäller smaksättning så är det bara fantasin som sätter gränser. Några teskedar vaniljsocker, chokladsås, strössel, minimarschmellows, bakessenser, lakritspulver, sylt…
Blanda i smak i äggblandningen innan du rör ihop det med grädden. Jättekul för barnen att göra också!

Vill man exempelvis ha strössel på utsidan av av glassen så kan man koka lite socker med vatten. När det svalnat så tar man några teskedar i glassformen och skakar så att det blir fuktigt på insidan av formen. Häll sedan i lite strössel och skaka. Låt torka och häll sedan i glassen.

IMG_2808[1]

IMG_2809[1]

Kommentera