Haklapp

Jisses vad uttråkad man blir av att vara sjukskriven. Att vara igång för länge gör ju liksom ont också, så man har ju inte så mycket val annat än att vara i vilande läge, även om inte sängläge.

Jag tänkte att jag behövde något att sysselsätta mig med. TV’n i all ära, men för mycket av den varan (vilket jag trodde var omöjligt!) så börjar det krypa i kroppen och man vill ha något att göra. Jag funderade över hur jag skulle kunna kombinera de två sakerna… vilande och ändå sysselsatt och kom till slut fram till en lösning.

Bäbisar dreglar och spyr mest hela den vakna tiden så det lär gå åt mängder med haklappar om man inte vill söla ner kläderna hela tiden, så jag tänkte jag skulle göra mig några egna.

Det går ju bra att använda tyger och gamla kläder man har hemma, men jag valde att köpa tyger. Dels köpte jag lite tjockare trikå som är både mjukt och töjbart, och så köpte jag … eh, vet inte vad det heter men sånt där man brukar ha under lakanet för sängvätande barn med frotté på ena sidan och någon typ av plast på den andra. Och så blev det några meter av … eh… vet inte vad det heter heller, så jag kallar det för kantremsa helt enkelt.

haklapp_mallPå datorn skapade jag en mall som jag skrev ut och sedan ritade av på ett bakplåtspapper och klippte ut för att ha som mall. Mallen brev lite väl bred för en nyfödd, så jag vek mallen på på mitten och sen vek bort en centimeter, vilket då gjorde två centimeter på haklappen. Det tejpade jag sedan så att det skulle sitta på plats.

Mallen som jag skrev ut, går att ladda ner här.

Därefter la jag då mallen på först ena tyget, ritade av och klippte ur, och sedan samma sak på andra tyget, så att jag då hade två lika delar fast i olika material.

Kantremsan vek jag därefter på mitten och styrkte så att den skulle hålla formen.

De två tygbitarna nålade jag fast mot varandra så det blev en sida med ett tyg och en annan sida med ett annat tyg, sen började jag nåla fast den vikta kantremsan (svarta på bilden) med tygbitarna mellan, så att det alltså blev en bit remsa på båda sidor av haklappen. Sen satte jag mig med nål och tråd och sydde fast den.

Runt halsen ville jag att det skulle vara lite mjukare remsa och den skulle ju även bli som ett snöre som ska gå att knyta runt nacken, så jag klippte en remsa, ca 2 cm bred, bit av trikåtyget. Först vek jag det på mitten och strök, sedan vek jag in de båda långkanterna mot mitten och strök ytterligare en gång. Remsan var nu alltså ca 1 cm bred. Därefter gjorde jag samma som jag gjort med kantremsan och vek denna på mitten och strök. Kvar hade jag då alltså en remsa på 5 mm. Den nålande jag fast i halsrundningen på haklappen så att det blev tåtar kvar på varje sida som sedan kunde knytas ihop bakom nacken. Sen sydde jag ihop hela remsan.

Resultat blev då alltså en vändbar haklapp med frotté på ena sidan och trikå på den andra.

haklapp

Funderar över om jag ska ta lite tygfärg och måla eller skriva något på den också 🙂

Lämna ett svar