Hökögon

Det gäller verkligen att hålla koll när man har småbarn. Det är omöjligt att ha visuell kontakt varje sekund, så man alltid ligga steget före – och steget efter.

Ta idag, till exempel… Jag hade satt in revbensspjäll i ugnen och gick därefter på toaletten. När jag ut, 2 minuter senare, så satt barnen under bordet och tjöt av skratt. Då går hökögonen igång och scannar av hemmet. Vad hade dom hittat på för hyss? För jo… Det var ingen tvekan om att dom hittat på nåt. När dom vet att dom gjort något olovligt så lyser det bus i ögonen på dom och dom skrattar ett sånt där speciellt skratt som barn gör när dom vet med sig att dom gjort något dom inte får.

Några sekunder senare såg jag vad dom gjort. Dom hade vridit runt på spisknappar och både stängt av värmen på ugnen och satt på spisplattor. Tur i oturen så hade dom även satt på barnspärren, vilket innebär att spisen inte får ström.

Det är här man, som förälder, även får vara förutseende. Vad kan hända?! Jag hade sett till att inget stod på spisplattorna. Något jag kollar varje gång jag avsäkrar spisen. När jag lagar mat använder jag, i den mån det går, de inre spisplattorna. Det är fort gjort att något barn går förbi och lägger upp en hand på spisen. Måste jag ifrån spisen när jag lagar mat, så ser jag alltid till att alla handtag på kastruller är vända inåt. Mina troll är väldigt nyfikna av sig och vill gärna dra ner saker från bänkar så inget får ligga på halva ytterkanten på bänkar, bord och spis. Då är chansen stor att små barnhänder får tag på det.

image

Nu är det ju inte bara köket man får hålla koll i. Det är precis allt! Saker som kan stoppas i toaletten, pillas in i dvd spelare, gömmas på diverse ställen, ritas och kladdas med, tas sönder… You name it! Och det är heller inte bara i hemmet som hökögonen får vara aktiverade…

Igår var vi och shoppade med pojkarnas systers mamma. Tre nyinköpta strumpor lyckades försvinna, och då hade vi även gått på Strumpjakt ett par omgångar och hittat dom vi saknade… Trodde vi ialla fall. Kakpaketet jag ännu inte betalat för snoddes ur varukorgen av en klåfingerbäbis som även lyckades öppna paketet så det blev en fontän av kakor över både honom, vagnen och hela golvet!

Man måste verkligen vara 100% fokuserad på barnen och vad dom gör, annars blir det lätt kaotiskt – förr eller senare.

Kommentera