Höstblåsor

I fredags kväll var Kevin hängig och hade feber. Vid läggdags gav jag honom en ipren så att han åtminstone skulle få sova bra.

I lördags så upptäckte jag röda prickar på armar och händer. Min första tanke var virusprickar, vilket man kan få om man har något virus i kroppen. Dom är ofarliga i sig, känns inte och går tillfälligt bort om man trycker på huden. Det var ju precis så det var och med tanke på att han hade feber kvällen före och har varit lite snorig ett par dagar och inte hade någon direkt matlust så var det säkert så.

IMG_4901

I söndags vid lunch totalvägrade Kevin äta. Inte ens mosad potatis ville han ha för att det ”gjorde ont i tänderna”. Jag tog en ficklampa och kollade i munnen på honom och förstod med ens varför han matvägrade. Han hade röda prickar och vita fläckar i munhålan.
Pusslet började läggas ihop och jag gissade på att det antingen var halsfluss, vilket orsakas av streptokocker och även kan leda till scharlakansfeber eller svinkoppor vilket skulle förklara dom röda prickarna som nu spridit sig till ben och fötter, eller så var min gissning höstblåsor.

IMG_4900

IMG_4898

Höstblåsor kallas även hand- fot- & munsjuka (har dock inget samband med mul- och klövsjuka hos djur 😛 ) och är då blåsor som sitter just på händer, fötter och mun. Det kan förväxlas med vattkoppor så då kanske du får ett hum om hur det ser ut.

Som förälder googlar man ju en hel del för att hitta svar på sina barns åkommor och det var egentligen inget som passade perfekt på varken beskrivning eller bilder. Men så var det ju även lite när det var vattkoppor här hemma. Det är sällan något visar eller beskrivs precis i startskedet av en sjukdom.

Kevin hade inga blåsor utan bara röda prickar, och prickarna var ju inte bara på händer, fötter och mun.

Oavsett vad det var, så fick det bli en VAB dag på måndagen för att försöka få en tid på vårdcentralen. Eftersom jag inte var säker på vad det kunde vara så tog jag hellre det säkra före det osäkra. Kevin var ju pigg i övrigt och det enda ”problem” var att han matvägrade, så han hade ju kunnat lämnats på dagis.

Natten till måndagen var hemsk. Kevin vaknade och skrek och gnällde till och från hela natten. Stackars pojke! Och inte kunde jag göra så mycket heller. Han låg på min mage och jag killade håret och ryggen för att han skulle få det så skönt och bekvämt som möjligt.
Ögonen hade nu börjat kladda igen också och hade gult klägg i ögonvråna. Skulle han få ögoninflammation också till råga på allt?! 😥

Direkt när vårdcentralen öppnade så ringde jag och fick en tid till på eftermiddagen. Sen inspekterade jag Kevins kropp för att se om det var några förändringar.
Jodå… nu hade prickarna på händerna utvecklats tills små blåsor och även stjärten hade nu små röda prickar. I munnen hade det blivit värre och nu var det även vita blåsor på tungan.

IMG_4919  IMG_4917

Jag var nu ganska säker på att det handlade om höstblåsor. Det var nu fjärde dagen, eller 3½ dygn, från första symptom, och först nu började det likna det som beskrivs på olika sajter på internet. Men symptomen stämde ju även på svinkoppor så jag kunde jag vara helt säker.
Kevin har ju haft svinkoppor förut, men han hade aldrig några blåsor då, även om nu bullös impetigo generellt sett är just vätskefyllda blåsor, vilka också kan förväxlas med vattkoppor.

Sköterskan på vårdcentralen behövde bara några sekunder för att konstatera att det var höstblåsor det handlade om. Det finns ingen behandling mot det så nu är det ipren och tiden som gäller.

Lämna ett svar