Kattskit

Nä, nu är det väl dags för lite barnmatsrecept igen va?

Förutom lite puréer och mos så kommer denna gång även lite plockmatsrecept för er som kör BLW metoden. Det går ju såklart bra att mosa eller mixa även av denna mat, men tanken är ändå att ge lite tips och idéer till plockmat.

Mina grabbar får pilla mycket själv med maten. Köket ser ut som om ICA exploderat där, men en annan har ju robotdamsugaren som får tar sig ett varv några gånger om dagen 🙂

Ladda ner recept
Ladda ner recept

Recepten kan du ladda ner i PDF format om du vill kunna skriva ut och spara dom.
Annars kommer dom även här;

Vinterpuré

1 kiwi
1 cm färsk ananasskiva
1/2 passionsfrukt
1/2 banan

Mixa allt på hög hastighet i mixer så att det blir en slät puré.  Kiwi och mogen banan är även bra mot förstoppning.

Plommonpuré

1 päron
10 urkärnade sockerfria torkade plommon

Skala och kärna ur päronet och skär i mindre bitar. Koka tills att päronet är mjukt. Lägg päron och plommon i en mixer och tillsätt kokvatten från päronen tills att du får en slät puré. Ges med fördel vid förstoppning ca 0,5-1 dl.

Potatis & Pumpamos

3 medelstora potatisar
1/3 butternut squash
1/5 blomkålsblomma
rapsolja

Skala potatis och skär i mindre bitar. Skala och kärna ur pumpa och skär i lika stora bitar som potatis. Koka potatis, pumpa och blomkålen som sköljts tills att allt blivit mjukt. Mosa med en gaffel eller mixa till en slät puré och tillsätt rapsolja efter behov. Du kan även tillsätta lite av kokvattnet för att få en lösare konsistens.

Pumpapuré

1/4 butternut squash
3 msk osaltat smör
färsk mynta

Skala och kärna ur pumpa och skär i mindre bitar. Koka tills att det blivit ”potatismjukt”. Medan pumpan är varm, tillsätt smöret och mixa tillsammans med myntan. Du kan även tillsätta lite av kokvattnet för att få en lösare konsisten.

Banansorbé

1/2 banan
1 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker)
2 msk kakao

Mixa allt i en mixer och lägg upp i frysbara formar (till barn som kan hålla själv går det bra att använda glassformar). Låt stå i frysen ca 3 timmar eller ta ut ur frysen ca en timme i förväg.
Till äldre barn går det även bra att sticka en glasspinne i en banan och frysa den. Smält sedan choklad i ett vattenbad och doppa eller rulla den frysta bananen i chokladen.

Fruktpannkaka

1 ägg
1 dl mjöl
2 dl mjölk
2 msk smält osaltat smör
1/2 banan
1 passionsfrukt

Vispa ägg, mjöl, smör och 1 dl mjölk i en skål. Mixa banan och passionsfrukt på hög hastighet så att det blir en slät smet. Häll banansmeten i pannkakssmeten och tillsätt resten av mjölken. Vispa tills det blir en slät smet av allt.
Häll 1 dl av smeten i en 23-24 cm stekpanna och vrid runt så att smeten täcker hela botten. Stek på högsta värme tills att ovansidan av pannkakan är torr. Vänd den och stek ca 10 sekunder på andra sidan.  Dela pannkakan .som fått svalna, i lagom stora bitar så att barnet själv kan plocka och äta.

Pumpastrips

1/2 Butternut squash (tjocka änden)
rapsolja

Skala pumpan (den halva som är kärnfri) och skär lagom stora ”strips” längder. Fritera i rapsolja på ca 2/6 dels värmegrad tills att dom blivit gyllenbruna. Det går även bra att förkoka pumpastripsen lite så att det går snabbare att fritera. Går såklart även att fritera i en fritös om man har tillgång till detta.

Köttfärsfingrar

200 gram köttfärs
1 ägg
1 ½ msk morotspuré
2 msk osötat ströbröd
1/2 liten gul lök
1/2 dl vatten
2 msk rapsolja
Färsk timjan

Mixa allt på hög hastighet i en mixer så det blir en slät kladdig deg.  Spritsa ut majskroksstora längder på ett bakplåtspapper. Ställ i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 min.

Köttfärsringar med kikärtor

200 gram köttfärs
1 ägg
1 liten skalad morot
2 msk osötat ströbröd
2 dl kikärtor med spad (Zeta tetra 190 gram)
2 msk rapsolja
1 msk hackad persilja

Mixa morot och kikärtor. Tillsätt sedan resten och mixa allt på hög hastighet i en mixer så det blir en slät kladdig deg.  Spritsa ut ringar, ca 1 cm tjocka, på ett bakplåtspapper. Ställ i mitten av ugnen i 175 grader i ca 10 min.

kottfarsfingrar

Okej… Det ser ju ut som kattskit, på ren svenska, men grabbarna tycker det är gott i alla fall 🙂
Man får ju bara hoppas att dom inte misstar det dom hittar i sandlådan till sommaren för att vara köttfärsfingrar. 😕

4 thoughts on “Kattskit

  1. En liten önskan: Kan du inte göra en receptflik? Vet att du gjort flera recept men har inte sparat dem eftersom killarna inte börjat med smakisar än. Nu börjar de närma sig fyra månadersdagen med stormsteg och kom då att tänka på dina recept men det är ju lite jobbigt att leta igenom alla inlägg 🙂

    1. Det finns en ”receptflik”. Välj Dagboken upp på menyn, därefter Det handlar om… och där klickar du sedan på Recept 🙂

Lämna ett svar