Magsjukedagar?

I fredags natt, förra veckan, så vaknade jag av att Kevin började hosta misstänksamt, och mycket väl så la han en kräksa rakt i sängen. Under de följande tre timmarna så kom det några fler kräkningar och sen var det klart. Och då menar jag verkligen klart. Han drack och åt precis som vanligt utan att något kom upp. Det fanns inga spår av av någon sjukdom över huvud taget. Allmäntillståndet var precis som det ska vara; pigg, matglad och full av energi, och alla kroppsvätskor var precis som dom skulle.

Men trots det, så höll jag barnen inomhus och ifrån några besökare fram till på måndagen då de 48 ”frisktimmarna” passerat. På måndag morgon hade då alltså gått 54 timmar eller så från senaste symptom, det vill säga senaste kräkningen. Jag lämnade då mina pigga och krya troll på dagis och åkte på jobbet.

När jag hämtade så frågade jag om det gick magsjuka och berättade om Kevins mystiska kräkning, men dom hade inte fått några indikationer på det och mina troll hade varit fulla av bus och hur pigga som helst hela dagen. Men dom hade hört någon om en influensa som kan orsaka kräkningar. Det tyckte jag ju inte stämde in på Kevin då han inte visade några som helst sjukdomstecken.

Så kommer vi då hem från dagis och jag står i köket och fixar kvällsmat. Då kommer Damien springande och hämtar glassburken, som vi använder som kräkburk här hemma, från diskbänken där den fortfarande stod kvar efter helgens disk och så fyller han den till hälften. Nu pratar vi alltså en sån där 2 liters Big Pack förpackning.

Jahopp! Då var det bara att isolera sig igen då.

Men, precis som för Kevin var det en magtömning och inget mer. Direkt efter att han kräkts satt han sig och åt Yoghurt och Flingor som om inget hade hänt – och allt fick stanna kvar. Han hade inga symptom på någon sjukdom han heller.
Eftersom att det gått runt 64 timmar mellan Kevin & Damiens kräkning, så valde jag att också isolera oss så länge och därmed inte lämna på dagis i torsdags, vilket jag kunnat göra med ”48 timmars regeln”.

Då det varit full fart på barnen här hemma och inte så mycket fysisk aktivitet som drar energi, inte annat än kuddkrig och hoppande på möbler, så har jag fått försöka aktivera dom så gott jag kunnat.

barbapussel
Vi har bland annat pusslat en hel del. Barbapussel är en favorit här hemma och den rekommenderas starkt. Det är en låda full med olika små pussel på olika antal bitar och det finns flera olika boxar. Vi har boxarna fordon, där varje pussel är ett fordon som en barbafigur sitter i, och familj som är ett pussel på varje familjemedlem.

Saltmalning_Kevin
Vi har även provat på några nya pyssel med färger och salt, men det blev inte riktigt som guiden visade 😛
Den ena skulle man måla med vattenfärg på ett papper och sedan strö salt över så skulle det bli kristaller. Det blev ett papper med lite intorkat salt här och var.

saltmalning_Damien
Det andra saltpysslet skulle man måla med lim på ett papper, strö över salt och låta torka i 20 min. Sen skulle man måla med vattenfärg på som då skulle vandra på saltet och bli små färgade kristaller. Det blev inte heller som det skulle.

farglara

Vi har även haft lite färglära och det är något som barnen tycker är superkul.

Farglara_Damien
Man gör ”vattenfärgsvatten” av grundfärgerna i olika burkar. Alltså på samma sätt som man ”sköljer” penseln i vattnet när man ska byta färg.
Sen får dom några tomma småburkar och en varsin pipett och så blandar dom de olika grundfärgerna i dom tomma burkarna för att se vad det blir för ny färg.

farglara_Kevin
Det är något dom kan sitta länge med, och det enda jag behöver göra är att fylla på färgvatten emellanåt. Visst blir det lite söligt på bordet, men inte mer än att det tas upp med en disktrasa.

När vi äntligen passerat 3 dygn så gick vi ut i snön fortare än kvickt 😛

Pulkaakning2
Damien var väldigt tjurig och skulle inte gå ut över huvud taget, så då gick jag och Kevin ut ensam. Till trapphuset i alla fall. Sen följde Damien, väldigt motvilligt, med ut och stod vid porten och tjurade ett bra tag innan han också kom till backen.

 

Pulkaakning3
Kevin, däremot, hade på sig ytterkläderna på 2 röda och var väldigt glad över att få gå ut efter flera dagars tjat 🙂

Pulkaakning1
Precis utanför porten så ligger en lekpark och där den slutar är det en liten sluttning så där är det populärt för områdets barn att åka pulka.
Grabbarna fick en varsin pulka med ratt i julklapp förra året, men det är lite för liten backe för sån pulka, och alldeles för mycket jobb för mamman att släpa pulkor upp för backen hela tiden, så jag köpte mindre stjärtlappar åt barnen i år och redan efter några åk hade dom fattat grejen och går även med stjärtlappen upp för backen själv.

Pulkaakning4
När Damien väl åkt första åket så kunde man inte slita honom från åkningen sen, men gick med på att gå in till slut då han inte ville vara ute själv i mörkret.

Nu är vi väl förhoppningsvis kräkfria och friska allihop så vi kan återgå till vardagen på måndag.

Kommentera