Negerkung

Vad är det för värld jag satt barnen i?! Sverige börjar bli helvrickat och vi lär våra barn att det är fult med, för mig, helt normala och oskyldiga ord. Hade vi inte lagt fokus på detta så hade våra barn heller inte reagerat på det. Men vuxna går över alla gränser för att hitta ord i vårt språk som kan tolkas som skällsord om man verkligen vill se det på det sättet.

Igår läste jag om en 14 årig flicka som anmält ett företag för att dom hade döpt en beige färg till hudfärg. Men svart och brunt hette just svart och brunt. Det skulle då vara diskriminerande.

För några dagar sedan var det glassen 88:an som fick sig en känga då någon kom på den ”geniala” iden att det var en hyllning till hitler genom att bokstaven H är den åttonde bokstaven i alfabetet och det således blev HH, vilket tydligen är en förkortning på Heil Hitler.

Även glassen igloo Cola har varit i blåsväder då den refererar till kokainsnortande eskimåer. Och för att inte förglömma nogger black.

Och vår kära Pippi Långstrumps pappa får, efter sisådär 30 år, inte längre vara negerkung. Och vi vet väl alla att det på 90-talet blev förbjudet att säga negerboll, något vi sagt i urminnes tider.

Det har ju blivit någon sorts häxjakt på Sverige och ”svenskar”. Det är fult att vara svensk idag. Att gilla våra traditioner och vårt avlånga land. Man gör allt svenskt rasistiskt! Och hur långsökt det än är, så söker man med ljus och lykta för att hitta mer svenska ord och anor och vinkla dom till något rasistiskt.

Kommer inte mina barn få lära sig Sveriges nationalsång? Kommer inte mina barn få sjunga om pepparkaksgubbar och dansa kring en midsommarstång?

En sak är då säker. Äta och baka negerbollar kommer dom att få göra!

One thought on “Negerkung

  1. Jag tänkte som du förut ”jag lägger ju verkligen inget negativt i ordet negerbollar” och tänkte att det väl var helt ok att använda det. Men jag har tänkt om. För även om det, och många andra ord och uttryckssätt var för sig är relativt oskyldiga så finns det en sammantagen effekt av språkbruk och attityder som jag inte kan stå för och inte vill bidra till. (Inte bara när det gäller etnisk härkomst utan även kön, utseende, eventuella funktionsnedsättningar etc.) Det är ju inte heller – inte på något vis, trots att det ”alltid” har hetat så – viktigt för mig att säga negerbollar istället för chokladbollar. När jag väl hade börjat säga chokladbollar gick det väldigt snabbt att vänja sig och i dag skulle jag aldrig komma på tanken att säga någonting annat. Allra minst nu när jag har barn. För inte 17 vill jag förklara för dem att ”jo förstår ni, de här små bollarna är ju bruna som …” nä, jag vill verkligen inte plantera den typen av ”lustiga” tankar hos dem. För det är egentligen rätt olustigt …

Lämna ett svar