Nya nya kläder

Jag skrev häromdagen om att jag köpt ett helt tjog med nya kläder åt pojkarna. Mycket av det är så kallade baskläder, det vill säga oftast enfärgade standardplagg i bomull.

Så jag har piffat upp några av dessa lite med vinyltryck…

Det är hyffsat enkelt att göra själv. Antingen kan man beställa färdiga tryck eller bokstäver hos exempelvis Glada grodan (tack för tipset Åsa) eller så kan man slå på stort och införskaffa sig en skärmaskin och skriva ut egna (läs skära ut). En sådan går i runda slängar på 3.500kr.

Först stryker man plagget så att det är slätt. Helst ska man ha ett hårt underlag när man stryker på trycket, exempelvis en skärbräda i trä och en ren kökshandduk på den.

Lägg trycket där du vill att det ska vara, sedan pressar du hårt med strykjärnet, värmt till 2-3/bomull, i ungefär 5-10 sekunder beroende på vinylen. Ha inte på ånga ifall ditt strykjärn har den funktionen. Sedan pillar man bort plasten medan det fortfarande är varmt (vissa vinyler ska kallna först) och lägger ett bakplåtspapper över trycket och stryker igen ungefär lika länge. I kanterna är man extra noga så att dom inte sitter löst eller släpper.

Därefter är det klart.

Twinprint t-shirt

Beroende på vinyl så kan det tvättas i 60-80 grader. Plagget tvättas ut och in. Skulle man ha slarvat lite med strykningen så att trycket håller på att släppa i någon kant så kan man alltid i efterhand stryka fast det igen med bakplåtspapper över trycket.

Har man, ej urväxta, plagg som fått någon fläck man inte får bort så det ju bra att dölja den bakom ett tryck också 😛
Innan du fäster trycket, ta då en klädvårdsrulle eller lite tejp och ”dutta” på plagget där trycket ska vara så att man får bort överflödigt ludd som gärna blir efter att man tvättat kläderna.

Lämna ett svar