Planerad oro

Undra om jag kommer att bli en riktigt hönsmamma? Jag menar, alla nojor som jag har nu… hur kommer det då inte bli när bäbisarna kommer?

Jag är ju inte helt ovan med bäbisar, även om jag är förstagångsmamma, men det är ju svårt att veta hur man agerar när man själv blir mamma.

Nu, under graviditeten, är det oro över hur bäbisarna mår, om dom lever och är friska. Jag kan ju tänka mig all oro som kommer sen när dom väl är här!

Första tiden lär det bli extrem oro över plötslig spädbarnsdöd och sjukdomar. Sen kommer den oron successivt övergå till oro över vad som stoppar i sig med sina klåfingrar och att dom ramlar och skadar sig… och så klart återigen – sjukdomar. Sen blir det oro över att inte ha dom under uppsikt kontant. Det blir dagis, leka med kompisar, skola, börja gå ensam till skolan, hobbys som sedan följs åt av tonåren med mopeder, sena kvällar, alkohol, sexuellt överförbara sjukdomar och Gud vet vad! Det kommer ju aldrig ta slut! Och en annan som är så extremt kontrollfreak! Jag kommer inte kunna planera, organisera och hålla koll på allt. Det är omöjligt! Barnen kommer att slå sig och bli sjuka, det är en del av livet och lärdomen och jag kan inte göra ett suck för att förhindra detta. Inte såvida jag inte vill låsa in dom i ett vadderat och isolerat rum resten av deras liv.

Enligt min magkänsla är det nu 2½ månad kvar och det börjar mer och mer komma tankar om bäbisarnas första tid. Som sagt, så kommer jag ha en extrem oro över PSD, men jag kan ju inte vara vaken dygnet runt bara för att kolla så att dom andas. Undra om man kan få låna andningslarm från BB eller om man måste införskaffa sådant själv?

Jag har hittat ett larm, Respisense, som ska fungera för tvillingar även om dom sover bredvid varandra (larm kan annars känna av varandras andetag och alltså inte ge utslag om ena bäbisen slutar andas), men det blir närmare 3.000 kr för två larm! Det går visserligen även att hyra, men det kostar 299 kr per månad, gånger två då alltså, vilket gör att jag efter 5 månader skulle betalat lika mycket i hyra som om jag köpt två stycken. Och det är ju knappast ekonomiskt!
Okej… inget pris är för högt för barnens hälsa och säkerhet, men ändå!
Det finns en handfull av dessa på blocket för runt tusenlappen, men vem vet kvalitén på dessa och om dom ens fungerar?

Och så kommer vi till skräckscenariot att en bäbis skulle sluta andas, vad gör man då?! Ja, ringer 112 såklart, men en ambulans kommer inte hinna hit på under 2 minuter, och efter 2 minuter av syrebrist så tar hjärnan stryk. För bäbisar är det säkert mindre än 2 minuter som gäller också.

Undra om det finns någon HLR kurs för bäbisar att gå på? Det måste jag kolla upp!

One thought on “Planerad oro

  1. Jag är också kontrollfreak. Men jag måste säga att min oro blev oerhört mycket mindre när min son hade fötts än vad den var under graviditeten. I magen vet man ju faktiskt inte hur bebisen mår. När barnet väl är ute – ja, det finns mängder av saker som kan hända men de flesta allvarliga olyckor kan man förebygga. Och ”mindre” olyckor och sjukdomar har jag inte nojat så mycket över. Visst har jag ringt till sjukvårdsupplysningen några gånger, mest för att dubbelkolla ”det här är väl inte farligt”, men jag har varit betydligt coolare än jag trodde innan.
    Det finns HLR-kurser för barn (vilket även omfattar spädbarn). Vårt BVC anordnade sådana kurser, vet att röda korset också har sådana kurser (på många orter runt om i landet). Jag vill nog gå en repetitionskurs känner jag, kanske läge att passa på innan tvillingarna kommer? Tack för att du påminde mig:-)
    Vi har haft andningslarm till vår son – är SÅ glad för det. Jag har kunnat slappna av på ett sätt som jag tror hade varit omöjligt utan larmet. har dessutom kunnat sitta/ligga och titta på den lilla blinkande gröna lampan på larmet eller fjärrenheten (som signalerar att barnet andas) och bara fyllas av en enorm lycka:-) Vi köpte ett babysense till sonen – det har fungerat suveränt! Inte ett enda falsklarm, men det har gått igång varje gång vi har testat det … eller glömt stänga av det. Nu med tvillingarna får det bli Respiense eller liknande. Vi lät sonen ha andningslarm tills han var en bra bit över två år (då vi bytte till säng som han kunde klättra ur själv), jag rekommenderar tveklöst att köpa istället för att hyra. Då kan du sluta med larmet när du själv känner dig bekväm att göra det och säljer du på Blocket eller liknande så kan du få igen en del av pengarna.
    Om sjukhuset bedömer att det finns en förhöjd risk för andningsuppehåll så tror jag att du får låna larm därifrån.

Lämna ett svar