Provsvar

Det var så sant…

Jag var ju på MVC förra veckan på inskrivning och tog lite prover. Sköterskan reagerade direkt på urinprovet och ville skicka det på odling. Jag blev ju inte förvånad när min vårdcentral ringde i tisdags och meddelade att det visade positivt för urinvägsinfektion. Det går jag ju omkring med nästan jämt, utan att ens veta om det.

– Vill du att jag ska skriva ut ett recept på antibiotika? frågade läkaren som bröt så kraftigt på svenska att jag hade stora problem att förstå vad han sa.

Det var väl en dum fråga… Det är väl självklart att man vill ha?!

– Ja, men något som jag kan äta när jag är gravid då såklart.

Läkaren upplyste mig om att så skulle bli fallet och att jag kunde hämta ut antibiotikan på ett apotek.

I onsdags var jag då förbi ett apotek för att hämta ut receptet.

– Kan man äta det där om man är gravid? frågade jag apotekaren.

Hon blippade lite på datorn och sa sedan något om att det var en A klassad produkt. Eh… skulle jag då veta vad det betydde? Jag fick i alla fall förutsätta att svaret betydde att det var ett okej att ta denna medicin när man är gravid.

Väl hemma öppnade jag bipacksedeln och ser då att det står ”Penomax kan användas under graviditet om det anses nödvändigt.” I mina öron låter det riskabelt och jag kunde inte låta bli att fundera över om det verkligen var så lämpligt att äta dessa. Jag mailade MVC och sa att jag fått Penomax och undrade om det var okej att äta detta. Jag har fortfarande inte fått något svar på detta!

Eftersom att det kändes viktigt att bli av min urinvägsinfektionen så snart som möjligt, så försökte jag komma ihåg vad barnmorskan hade sagt för internetadress när hon pratade om att man kunde kolla upp läkemedel man kunde ta under graviditeten. Det enda sidan som poppade upp i mitt huvud var fass.se, men jag visste att det inte var den hon sagt. För Fass visste jag om sedan tidigare. Efter en stunds Googlande kände jag i alla fall igen namnet på en sida som dök upp och efter ett besök på den sidan så kände jag mig lugn att ta Penomax efter att ha läst följande om produkten: ”kan utan risk för fosterskada användas under graviditeten”.

Sajten som upplyste mig om detta? Janusinfo.

Lämna ett svar