Rumpnisse

Förra veckan noterade jag en liten röd fläck i Kevins rumpa. Vet inte riktigt hur jag ska beskriva den, men ungefär som en finne, fast utan innehåll. Några dagar sedan hade den lilla pricken blivit lika stor som en enkrona och det utvecklades till en femkrona i storlek och ytterligare ett utslag på motsatt sida stjärten på andra skinkan.

Inotyol är ju mer eller mindre ett mirakelmedel, om du frågar mig, men mot det här har den inte gett det minsta bot, trots flitigt insmörjning.

Det är lite svårt att se på bilden, men det är ”enbart” flagnad hud. Det är inte vätskande eller fuktigt på något sätt, det kliar inte och gör inte ont. Det verkar inte ens som att Kevin är medveten om att han har dessa sår på stjärten.

Min gissning var att det var skavsår. Ett litet utslag som sedan gnuggas mot andra skinkan och skapat friktion utav fukten som gärna blir hos blöjbarn, och det har därefter blivit värre.
Jag visade även bilden för min Facebookfamilj, alltså tvillinggruppen, och där haglade förslagen. Svamp, Höstblåsor, Svinkoppor…  Men inget verkade riktigt stämma in på varken symptom eller bildgoogling på alla förslag jag fick.

Efter en dryg vecka från att det röda lilla utslaget visat sig så fick vi till slut tid hos en vårdcentralen. Det behövdes inte mer än en snabb titt av sköterskan för att konstatera vad det var… svinkoppor. Bullös impetigo för att vara exakt. Det finns tydligen olika varianter av svinkoppor och denna typ förklarade hon väldigt bra. ”Det ser ut som att man tryckt en cigarett mot huden”. Ja, det är ju precis så som det ser ut, fast nu då lite större på Kevin.

Svinkoppor är smittsamt och i regel ska man hålla barnet hemma från förskolan tills att såren läkt. Men i detta fall tyckte inte sköterskan att det fanns anledning att hålla Kevin från förskolan då det dels inte är vätskande koppor och dels så sitter det under blöjan så att smittorisken är väldigt liten. Åtminstone om man sköter hygienen, och hygienrutinen på förskolan bör innehålla att dom tvättar händer efter blöjbyte samt torkar rent skötbordet.

Kevin fick antibiotikasalva, Altargo, utskriven, vilken ska smörjas morgon och kväll och förhoppningsvis ska svinkopporna vara borta efter 5 dagars kuren. Om dom inte försvunnit, han får feber eller utslagen blir värre så ska vi kontakta vårdcentralen igen. Men annars är det bara att se tiden an…

IMG_8355

Vill du läsa mer om Svinkoppor så kan du gå in på http://www.svinkoppor.org/

Lämna ett svar