Samma lika

Nu ska jag skriva ett inlägg som förmodligen kan uppröra en del personer, så jag skriver på förhand att det är inte min mening. Alla har olika åsikter och det respekterar jag. Detta är min…

Då och då kommer det upp en diskussion i olika forum huruvida man klär barnen lika och/eller köper lika dana leksaker.

När det kommer till leksaker så köper jag två exakt lika dana saker. Det av den enkla anledningen att minska på allt bråk här hemma. Några gånger har jag köpt matchande leksaker, men det har slutat med att dom sakerna hamnar längst in i en garderob då dom slåss och bits över en av sakerna. Det behöver inte vara samma sak från tillfälle till tillfälle, men just den saken som brorsan har, ska nästa också ha. Det här gäller även ofta även då dom har identiska saker. Har båda en blå studsboll så ska båda ha exakt samma blå studsboll.

Senast för två veckor sedan så köpte jag två olika legogubbar åt grabbarna. En batman, som Kevin gillar, och en spindelmannen, som Damien gillar. Det gick jättebra… i 5 minuter. Sedan började dom bråka om vem som skulle ha vad.
Du kan ju tänka dig vad som händer när dom får Kinderägg! 🙁

Jag köpte 9 kg begagnat lego åt grabbarna för ett tag sedan. Det borde dom väl kunna hålla sams om då det finns så pass mycket?! Icke sa nicke! Legogubbarna och några andra bitar blev favoriterna och det är ett evigt skrikande, bråkade och slagsmål om dessa saker.

Det kommer säkert en tid då har egna leksaker och är okej med det, men tills dess är det identiska prylar som gäller. Båda barnens behov tillgodoses ändå. Vill ena ha en leksaksbil och den andre önskar sig en docka, så köper jag två bilar och två dockor. Visst blir det dyrare, men mitt humör och sinnesro är värt det!

9kglego

Du som följer min blogg har säkert redan uppmärksammat att grabbarna alltid har identiska kläder på sig. Även detta beror en del på att jag ska slippa bråk, eller minska det i alla fall. Det kan bli världens liv på morgonen över att Kevin tagit Damiens identiska skor eller Damien tagit Kevins identiska jacka. Eller dom gula spindelmannenkalsongerna som båda bara måååååste ha, även fast det finns exakt lika dana gröna, blå och orangea.

Ibland när vi är hemma så väljer dom kläder själva. 9 av 10 gånger väljer dom då identiskt. Nån gång kan dom välja olika tröjor eller strumpor. Men när vi ska nånstans är det jag som väljer än så länge. Dom kan ibland få två, av mig utsedda, val, men jag har ingen större lust att gå ut med en pojke med pyjamas, cowboyhatt och tutukjol och den andra med spindelmannendräkt och simglasögon.

Men det finns även andra anledningar till att jag väljer att klä dom identiskt. Det underlättar för mig i vardagen på flera sätt.
Dels vid tvätt. Jag vet att det ska finnas två av allt, så då ser jag direkt om det är nåt som saknas och kan leta efter det medan man fortfarande har något hum om vart det kan vara. Och det blir enklare vid tvätt också när man har mycket av samma färg.
Att köpa kläder blir enklare och mer tidsbesparande också när man bara behöver leta fram 1 plagg man vill ha och sen ta två i samma storlek.
På dagis ser jag även där om det är något som kommit på villovägar under dagen och kan leta efter det samma dag som det försvunnit. Extrakläderna, som alltid är samma x uppsättningar som roterar mellan dagis och tvätt, är även dom identiska uppsättningar, så jag kan hålla reda på vad som är vårt och om nåt är borta. Jag har valt att ha specifika extrakläder till dagis just för att veta att dom har allt där som dom behöver. När jag tvättat vet jag att just dom kläderna ska tillbaka till dagis och inte läggas i lådan, så det sen saknas nåt på dagis.

Det är många som blivit av med kläder på dagis, men än har allt kommit tillrätta för oss då det har underlättat för personalen, enligt egen utsago, när dom har lika kläder och dom då alltid vetat vart kläderna hör hemma då brorsan har likadant på sig. Nu märker jag ju alla kläder, men det är inte alltid det hittar rätt ändå. En namnmössa, som är väldigt tydligt märkt, hamnade i ett annat barns skolåda av någon konstig anledning.

olafklubba

Som jag började inlägget med så har inte alla samma åsikter. Vissa vill inte klä sina barn identiskt eller köpa identiska saker, och det är helt okej för mig. Var och en gör som man själv vill. Men jag tycker att man ska respektera att man har olika åsikter och värderingar. Jag väljer identiskt för att det passar oss.

Men så finns det personer som starkt uttrycker sitt missnöje över detta för att ”barnen är olika individer”. Absolut är barnen olika individer, det säger jag inte emot. Men inte sjutton beror individen på kläderna! Mina barn är fortfarande lika olika varandra till både utseende och personlighet oavsett om dom har identiska kläder på sig eller inte, och det kan jag nog påstå att alla individer är, oavsett om dom är främlingar, kompisar, syskon eller tvillingar.
Bara för att mina barn har lika dana kläder på sig, så drar jag dom inte över en och samma kant, och det gör ingen annan heller för den delen. Alla behandlar mina barn utifrån deras personlighet och individuella behov, oavsett vad dom har för kläder på sig och oavsett vad dom leker med.
Men tycker du så… att barnen blir en och samma individ om dom har identiska kläder på sig, så tyck det. Men låt för den delen mig, och andra som klär sina barn identiskt, göra det utan du börjar föra en diskussion om hur olämpligt det är och att mina barn är, eller blir, sämre människor på något sätt, bara för att dom har identiska kläder på sig.

Kommentera