SGI & Skötväska

Det där med föräldrapenningen är ju lite oroande. Man blir ju inte direkt rik av den och har man en låg inkomst som det redan är med A-kassa, ja då kan det ju bli riktigt katastrofalt.

Jag har ju såklart informerat mig så gott jag kan om de ekonomiska förutsättningarna också inför valet att behålla barnen eller inte, och mycket information och beräkning om just föräldrapenning finns på Försäkringskassans hemsida. Men det var något jag inte lyckades hitta någon information om, så jag ställde en fråga dit och har nu fått svar på det.

Jag blev arbetslös i höstas och arbetade innan det heltid under många år. Samma dag jag blev arbetslös anmälde jag mig på arbetsförmedlingen och har varit aktivt arbetssökande. Om jag förstår informationen korrekt får jag behålla min SGI från den arbetsgivaren.

Om jag tar en deltidsanställning, låt oss säga 20 timmar i veckan, och då alltså fortsätter vara aktivt arbetssökande för resterade 50% Hur beräknas min SGI då? Hittar ingen information om detta på er hemsida.

Svaret jag fick blev följande;

Hej!

Det stämmer. Du behåller den SGI som du hade från din senaste anställning, när du varit aktivt arbetsökande 100 %, sedan du blev arbetslös.

Du behåller även din SGI, ifall du skulle börja en deltidsanställning samtdigt som du är arbetsökande 50 %, det innebär då att du fyller upp till 100 % och är med detta skyddar din SGI.

Det är ju skönt att veta det i alla fall så att man inte gör en stor ekonomisk miss om man skulle ta en anställning på deltid innan man går på mammaledighet.

Ett annat spännande mail jag fick idag var följande;

Hej och tack för mejl! Stort varmt grattis och hoppas att du har landat i att vara gravid nu. Du vinner en skötväska, den vi hade med i det nummer av Gravid som du tittade i, och vi undrar bara vart vi ska skicka den?

Detta kom från Vi föräldrar som jag tidigare skickat in en fråga till. Det var ju kul 🙂 Allt gratis är välkommet!!

Lämna ett svar