Snart är det jul!

Trevlig första advent allihopa!

När jag var i 7 års åldern hade jag en presentadventskalender. Det vara bara ett enda år, men jag minns det så väl. Nu när jag har egna barn har sånt här börjat bli aktuellt. Visserligen är trollungarna för små för att öppna paket och förstå julen än, men jag kommer definitivt att göra en tradition av presentadventskalender åt dom när dom blivit lite äldre.

Det är alltså en stor adventskalender som hänger på väggen och varje dag öppnar man ett nytt litet paket istället för att öppna en lucka. Jag samlade på suddgummin när jag var liten, så det var många adventspaket som innehöll just det.

Det är egentligen inte svårt att fixa en sån själv.

Du behöver:

  • Tyglim
  • Sax
  • Blompinne 45 cm
  • Hobbyfilt/Akrylfilt färg 1- 44 cm bredd x 80 cm längd
  • Hobbyfilt/Akrylfilt färg 2 –  ca 40 x 40 cm (45 st tecken x 3×3 cm)
  • Nål
  • Tråd (samma färg som sidenband samt hobbyfilt 1)
  • Sidenband 6-12 mm bredd x ca 6 meter

På Panduro och Creative Hobby kan du få tag på hobbyfilt. De flesta välsorterade tygbutiker brukar också ha hobbyfilt.
Ett annat förslag är att annars ha juteväv som bakgrund och sedan måla siffor och motiv. Och varför inte sy små jutesäckar till varje dag och lägga julklappen i den istället för att slå in i papper?

Vik in 2 cm på varje långsida och ena kortsidan av hobbyfilt 1 så att den blir 40 cm bred och 78 cm lång. Limma delen som vikts in mot baksidan. Vik in 3 cm på överdelen av filten mot baksidan, längden ska nu vara 75 cm. Lägg blompinnen innanför vikningen så att den sticker ut 2,5 cm på varje sida och limma sedan vikningen mot baksidan så att blompinnen sitter fast. Sy sedan en raksöm straxt under pinnen. (Annars kan lätt limmet lossna när tyngden av paketen kommer) Tänk på att vara lite sparsam med limmet så att det går igenom filten och syns på framsidan. Det går självklart bra att sy istället för att limma om man hellre vill det. Klipp max 1,2 meter av sidenbandet och knyt i varje ände av blompinnen anpassa längden efter eget tycke. Nu är själva tavlan färdig och det är dags att dekorera.

Om du har tillgång till dator och skrivare, skriv ut sifforna 0-9 i max 3×3 cm. Gör samma sak med texten God Jul. Klipp ut siffrorna och bokstäverna och använd dom som mall på hobbyfilt 2. Lägg dom spegelvända på filten och rita konturerna med en blyertspenna. Har du inte tillgång till dator och skrivare går det bra att friskriva direkt på filten, tänk på att om man skriver rättvänt så är det lätt att det syns ritmärken. När du ritat alla siffror och bokstäver, klipp ut längs konturerna och klistra fast på tavlan. Längden på filten är beräknad på att det klistras som på bilden nedan med 6 cm från siffrans ovankant till nästa siffras ovankant (alltså 3 cm mellanrum om sifforna är 3 cm i höjd) och att sifforna börjar 10 cm från blompinnen.

Klipp 24 st x 20 cm av sidenbandet. Vik dom på mitten så att det blir 24 st 10 cm. Öppna upp sidenbandet igen så har du ett vikmärke. På vikmärket syr du fast sidenbandet på tavlan ca 1 cm under varje tal 1-24. Det går också utmärkt att istället sy fast små ringar som man kan knyta fast paketen i.

Nu är det bara att hänga upp tavlan, köpa 24 st småpaket och knyta fast på adventskalendern.

presentadventskalender

Lämna ett svar