Sockiplast

Nu när grabbarna börjat ställa sig upp och gå omkring längs möblerna så behövs verkligen halksockor… eller sockiplast som det hette på min tid. Konstigt nog är långt ifrån alla strumpor runt den här storleken, 19-21, försedda med halkskydd. Det borde dom ju vara! De flesta barn som använder dessa storlekar är ju på benen och utforskar världen. Visst är det allra bäst att vara utan strumpor helt, men man kan ju inte gå strumplös jämt… eller ta av strumporna så fort barnen är på golvet. Det gäller även strumpbyxor. Dom borde verkligen vara försedda med halkskydd för dom är ju inte bara att dra av.

Men det finns faktiskt möjlighet att göra egna halsockor – och strumpbyxor. Det finns nämligen sådan textilfärg 😀

Pebeo Touch Textile Volume eller Panduros pop-up liner fungerar kanon och kostar straxt under 40 kr för en tub på ca 30 ml. Tyvärr är det rätt tråkiga färger som finns att få tag på på Panduro 🙁 Men söker man internationellt på Pebeo färgen så finns det en uppsjö av olika färger. På siten Rainbow silks kan du exempelvis få ett 7 pack för ca 75 kr plus frakt.

Tuberna fungerar som en penna, så man ritar det mönster man vill ha. Färgen sjunker in i tyget allt eftersom det torkar. Efter 6 timmar är det redo att strykas. Jag använder ett bakplåtspapper och lägger över trycket och så stryker jag på det i ca 8-10 sekunder. Då sväller färgen och får den där halkskyddseffekten. Trycket blir tvättbart i 40 grader. Vänd ut och in på stumporna och tumla inte!

egna_sockiplast

Till de två par jag gjorde en test på så använde jag ungefär 1/5 av tuben. Tips är att skriva barnets namn som halkskydd – Perfekt till dagis!!

Jag kan även ge ett litet till tips när jag ändå är i farten 🙂

Det går ju åt enorma mängder tvättlappar och hushållspapper för att torka trollen. Är dom väldigt kladdiga så har jag tagit en våt handduk – vilket gör att det blev väldigt mycket tvätt. Men så fick jag den geniala idén att använda disktrasa!! Givetvis inte samma disktrasa som jag har till annat. Nä, trollen har fått en alldeles egen!

egen_tvattlapp

Disktrasorna från IKEA tycker jag är kanon! Mjuka framför allt. Så har jag tagit textilpennor och skrivit på trasan. När man torkat barn är det ju bara att skölja av den under kranen. Och disktrasor går ju dessutom även att köra i tvättmaskinen 🙂

One thought on “Sockiplast

  1. Visst känns det bra mycket stadigare med halksockor! Ett skäl jag kan tänka mig till att inte ha halkskydd på alla strumpor är att man bör undvika det när barnen har skor på sig (halkskyddet gör att strumpan/foten inte kan röra sig normalt i skon). Mina små är inte i närheten av att gå än:) men till sonen hade vi strumpor både med och utan halkpluppar så att vi kunde byta.

Lämna ett svar