Tvätta barnkläder

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om olika husmorstips för att få bort fläckar. Nu har jag testat flera olika sätt och kan konstatera att klorin och solsken är det enda som behövs.

De allra flesta fläckar går bort om plagget får hänga i solljus. Det kan dock även bleka plagget, men än så länge har jag inte råkat ut för det, inte något som är synligt för ögat i alla fall.

Jag tvättar plaggen med tvättmedel och sköljmedel. Har även provat vanish både som fläckbehandling och som tillsats i tvättmedlet, men det funkar inte alls tycker jag. Efter att jag tvättat så hänger jag de kläder som fortfarande har fläckar, i dagsljus. Går det inte att hänga ute så hänger jag upp i galgar i ett fönster. Ibland tar det en dag, ibland några dagar, men i 90% av fallen så har fläckarna försvunnit.

Pojkarna har väldigt mycket vita tröjor. Många vill inte alls ha det, men jag tycker det är perfekt då ett vitt plagg aldrig går att bleka. Plagg som fortfarande har fläckar kvar sprayar jag med en flaska klorinblandning där jag har ca 1/3 klorin och 2/3 vatten. Det brukar bara ta några minuter innan fläcken helt försvunnit. Sen är det bara att tvätta det igen för att få bort klorinet. Fast detta bör man bara göra på vita textiler då klorin bleker färg.

På dessa tröjor är det jord, röda och svarta vinbär, krusbär, gräs och pizza (och förmodligen en del annat också). En liten pyttefläck gick inte bort i solen men 2 minuter efter klorinblandning så var den också borta.

image

De få plagg som varken solljus eller klorin rår på kan man färga mörka eller stryka på fläckdekaler eller vinyltryck för att dölja fläcken.

Kommentera