#Tvillingupproret – svar på tal

Jag vill fortsätta på föregående inlägg om Tvillingupproret genom att ge svar på tal på några av de kommentarer, påståenden och argument som motståndare till Tvillingupproret kommer med i olika sammanhang.

Det är självklart upp till var och en att tycka och tänka precis som man vill, men det förargliga är att de allra flesta som kommenterar negativt till Tvillingupproret inte har en aning om hur det är att ha tvillingar och nästan alla verkar ha fått det hela om bakfoten.

  • Ni har själva valt att skaffa barn
    De allra flera av oss. Ja. Men vi har inte valt att få två barn genom samma graviditet.
  • I England/Finland/USA (och andra länder som nämns) får man inte så mycket föräldradagar som vi får.
    Nej, det är sant. Men vad har deras lagar och regler med Sverige och oss att göra?
  • Varför ska Tvillingföräldrar få fler dagar än andra?
    Det ska dom inte. Inte heller färre! Utan lika många dagar!
  • Bortskämda egoister. Vi har ju världens mest generösa föräldraförsäkring.
    Huruvida den är väldens bästa kan jag inte svara för, men visst är den generös. Speciellt för dig som får två barn vid två olika tillfällen. Du har då fått totalt 300 sgi dagar mer än oss som fick våra två barn vid samma tillfälle. Så undra vem som är bortskämd??!
  • Varför ska ni får vara hemma samtidigt när andra inte får det?
    Vi har fått två barn. Ni har ett barn. När ni får ert andra barn kan ni också vara hemma båda föräldrarna om ni har föräldradagar kvar. Om inte så har ni möjlighet att lämna det äldre syskonet på förskola och på så sätt få kvalitetstid för att knyta an med bäbisen och /eller att ”slippa” ta hand om två barn ensam. Åtminstone under en del av dagen och veckan.
  • Det finns inte pengar till att ge tvillingar fler dagar.
    Hur kommer det sig, kan man ju undra? Har staten någon glaskula och kan se hur många tvillingar som kommer att födas i framtiden? När du fått två barn så har staten avsatt 770.200 kr för Er familj (beräknat på max sgi). Bara för att våra barn råkar födas på samma dag så är staten helt plötsligt 283.720 kr kort per familj och bara har råd med 486.480 kr? Eller hur tänkte ni där?
  • Jag tycker ni borde får fler dagar men då måste ni ta ut dom under första året.
    Varför? Du, med dina två barn, behöver ju inte göra det utan kan spara dagar tills att barnen är äldre än så och kan ta ut vid lovdagar, planeringsdagar, kvartsamtal etc. Varför skulle inte vi få göra det? Och om vi skulle vara tvungna att ta ut dagar första året, då borde väl detta gälla alla? Nyligen har lagen ändrats till att alla föräldradagar får tas ut fritt under barnets första 4 år – inte första året – varför skulle det vara annorlunda med tvillingar? Ska du som ha ett barn eller fler barn som är födda genom olika graviditeter, har adopterat eller invandrat får spendera dagarna fritt men inte vi tvillingföräldrar? Vad är motiveringen för detta?
  • Om det nu krävs två famnar hur klarar sig dom som är ensamstående?
    Det är med nöd och näppe vi gör det. Jag höll på att bryta ihop första halvåret och då hade jag ändå barn som var friska och inte hade kolik. Men hade det funnits möjligheten att skänka bort föräldradagar till någon närstående, precis som man kan göra vid VAB, så kan du hoppa upp och sätta dig på att jag skulle skänkt dagar. Men och andra sidan… då hade ju inte ens dagarna räckt tills att barnen börjat förskolan vid 1 års ålder. Som ensamstående med (nästan) dubbla utgifter för barnen, då tvillingar inte kan ärva varandra, så blir man mer eller mindre tvingad att ta ut 7 dagar per vecka. Så vid barnens 1 års dag finns bara 115 dagar kvar som ska räcka tills att dom fyllt 8. Och inte fick vi plats på dagis redan från 1 års dagen, trots att jag sökt mer än 6 månader i förväg. Hur många dagar hade ni kvar vid ditt/dina barns 1 års dag?
  • På förskolan är dom 5 barn per vuxna. Hur klarar dom det om ni inte ens klarar av att ta hand om 2 barn?
    På förskolan är personalen där begränsad tid. Dom varken städar, handlar, tvättar eller lagar mat. Inte heller är dom på jobbet när dom är sjuka. Dom är förmodligen hyffsat utvilade när dom kommer på morgonen och har faktiskt möjligheten att både gå på toaletten och gå till fikarummet för att ta sig en paus. Det är deras lagliga rätt till och med. Vi tar hand om två barn varje sekund, dygnet runt i alla hälsotillstånd och ska dessutom sköta hushållet. För som förälder vet du säkert att man inte får vabba när någon förälder är föräldraledig och/eller under barnets första 240 dagar, vilket kan innebära två sjuka bäbisar som skriker, kräks och skiter över både sig själv, varandra och hela hemmet. Så att ens jämföra förskolan med hemmet är urbota korkat.
  • Ni pratar om orättvisor. Hur orättvist är det inte att ni begär att få vara hemma längre än alla andra?
    Vi begär inte det. Vi vill ha samma förutsättningar som alla andra. Om du får barn med 1 års mellanrum kan du, generellt sett, vara hemma längre än vi kan. Ni har inte samma behov av att kunna ha båda föräldrarna hemma under första tiden. Därav kan ni heller ej ta ut så många dubbeldagar med ”bara” ett barn. Tvillingföräldrar har det behovet och utnyttjar även detta så mycket det går utifrån varje familjs situation. Skulle båda föräldrarna vara hemma och ta hand om varsitt barn från födsel, alltså lika många vuxna per spädbarn som i din familj, så är dagarna slut efter 240 dagar, det vill säga när barnen är runt 8 månader. Det är totalt omöjligt för din familj att kunna göra slut på era dagar lika snabbt och räcker minst ett år även om den andre föräldern tar ut de dubbeldagar som är tillåtna för ett barn. Men det är klart, det finns alltid familjer som kommer att kunna vara hemma längre eller kortare tid, oavsett antal barn och oavsett hur många som fötts samtidigt. Det beror ju helt och hållet på respektive familjs situation och behov av att kunna ta ut föräldradagar.
  • Var glad över att ni fått barn. Det finns ofrivilligt barnlösa människor som det skär i hjärtat på över er klagan.
    Vi är glada över barnen. Överlyckliga! Och det är väldigt tragiskt att det behöver finnas människor som inte kan få biologiska barn. Men vad har det med antal föräldradagar för tvillingar att göra?
  • Jag är ensamstående med tvillingar och jag överlevde på de 480 + 180 dagarna.
    Ja, jag också. Jag dog inte heller. Men det skulle däremot underlätta att ha fått fler så att jag har samma möjlighet till framtida föräldraledighet som andra föräldrar. Det skulle underlätta ännu mer om systemet även ändrades så att man kan överlåta föräldradagar till närstående, precis som man kan med tillfällig föräldrapening. Men framför allt är det inte mer än rättvist att föräldrar med två barn, oavsett när dom föds, ska få lika många föräldradagar.
  • Curlade barn har vuxit upp och orkar inte ta hand om sina egna barn. Blir det mindre jobbigt om ni får mer pengar av skattebetalarna?
    Jag är så långt ifrån curlad som man kan bli. Faktum är att de flesta tvillingföräldrar är äldre i genomsnitt när dom får sina tvillingar än enlingföräldrar och de som fött tvillingar inom de senaste fem åren är, de flesta, födda på 70-80 talet. Personligen fick jag använda mina två ben för att gå till och från skolan 2,8 km enkel väg varje dag. Skulle jag någonstans fick jag ta cykeln eller gå. Jag fick inte veckopeng utan fick tjäna ihop en tidning eller en påse godis genom en hel veckas hushållsarbete som disk, dammsuga, tvätta, lägga in i garderober etc. Och för att bemöta frågan om det blir mindre jobbigt… på sätt och vis, ja. Kan man, med fler dagar, ha två vuxna hemma så är det självklart att det blir mindre jobbigt. Det blir även mindre påfrestande framledes att kunna ha några sparade dagar åtminstone så att man kan gå på utvecklingssamtal och ta hand om sina barn på lovdagar och planeringsdagar. Och ska man ta upp de statliga medlen så kostar det även att ha barnomsorg på alla de lovdagarna utom de 25 semesterdagarna – och hur bra är det för barnen i fråga att inte få vara ledig från sin barnomsorg? Och för att vända på din fråga – skulle det bli mer jobbigt för dig om du fick 330 dagar föräldraledighet per barn, varav 240 sgi dagar, istället för 480?

 

Ja, det var några svar på tal bland de mängder av kommentarer som motståndarna kommer med.

8 thoughts on “#Tvillingupproret – svar på tal

  1. Så BRA skrivet & förklarat & det är ju precis detta alla tvilling föräldrar vill få fram, inget självvalt att få 2 barn på samma gång! Alla barn ska ju ha samma förutsättningar & rättighet som 1 barn… ☺️! Ngt regeringen bör se över & förändra

  2. Så sant det du svarar på frågorna .
    Mina sista barn / tvillingarna fick jag vid 39 år.
    Jag hade då 3 barn sen tidigare , tvillingarna hade både kolik och allergier ( mjölkprotein och ägg )
    Vilket inte upptäcktes förrns vid 8 månader , skrik både dag och natt.
    Vi var båda hemma ( jag var utbränd till på köpet )och dagarna tog slut så de fick börja på förskola vid 1 årsåldern .
    Mina tvillingtjejer sov inte en hel natt förrns de var 8-9 år 🙁
    Klart varje barn ska ha lika många dagar .

  3. Jag är så kluven här. Jag är inte tvillingmamma själv, men min allra bästa vän är, så jag har förstått att det är jävligt tufft. Hon höll på att gå under första 6-7 månaderna. Hennes barn hade inte heller kolik och föddes först i vecka 38, så de var stora och friska, men det var skitjobbigt för henne! Hon var själv stor del av tiden dessutom. Så att man ska kunna vara hemma samtidigt under en längre tid håller jag absolut med om, det behövs!
    Jag håller även med om att ni ska få lika många dagar som alla andra. Det som gör mig kluven är hur de ska användas.
    Om jag (som har ett barn) plockar 7 föräldradagar i veckan, så kan jag vara hemma i knappt 13 månader. Jag räknar inte lägstanivådagarna, för man har inte råd att leva på dessa. Efter det måste jag (vare sig jag vill eller inte) skola in mitt barn och börja jobba. Vi kan bara vara lediga de 5 veckor/år som jag har semester, samt nån strödag här och där på lägstanivådagar. Kanske max en vecka i sträck, annars blir ekonomin katastrofal.
    Det jag ställer mig emot är de tvillingföräldrar som får alla sina dagar och sen är det ändå bara en förälder hemma. Tyvärr kommer många att göra så. Sen skolar dom in barnen när de är 11-12 månader (jag är förskollärare, så jag vet att det inte är ett dugg ovanligt) och så har de 400 dagar sparade. Dom kan vara lediga 8 veckor varje sommar, tre veckor varje jul samt lite extra under året. Nåt som vi andra aldrig skulle kunna vara!
    Man måste vara hemma minst nio månader med sitt barn, innan dess finns ingen barnomsorg. Det betyder 275 dagar. Som förälder till ett barn kan man alltså spara max 115 dagar efter att barnen är nio månader. Rimligtvis borde då tvillingföräldrar ha en gräns för hur många dagar som kan sparas, för att förhindra att systemet utnyttjas och mamman ändå är ensam hemma.

    Jag har tre barn. Jag sover ( en riktigt bra natt) sex timmar. Sen är jag på jobbet i 8 timmar där vi har 6 ettåringar per personal. 6 ettåringar! Jag såg nån som skrev som klagade på att ena tvillingen slog sig när hon bytte blöja på den andra, behövde vara två hemma. Det handlar om organisation. När jag är ensam med 5-6 ettåringar får jag ta med allihop till skötrummet.
    När jag kommer hem från jobbet tar jag hand om mina egna tre barn hela kvällen. Jag ”vilar” totalt 30 minuter på jobbet. Inte ens fem minuter hinner vi sitta utöver rasten. Hemma hinner jag vila max två timmar på kvällen. Inte så himla mycket mer än en tvillingmamma till ettåringar gissar jag.

    1. Det er lenge siden dette svaret ble skrevet, men jeg blir så provosert av dette tankesettet. Hvorfor skal ikke vi som tvillingforeldre få like mange dager som deg? Jeg har fått to barn, du har fått tre, hvorfor har mine mindre verdi enn dine? Og om båda det förste året får halva oppmersomheten dom förtjänar, varför skal man inte få ta ut flera dager i jul och sommar så vi iallefall kan få gitt dom lite mer tid och kärlek i löpet av dom neste årene? Och ja, du sover säkert inte mycket eller har mycket tid, men kom inte och sammenlikn dig med att ha tvillingar om du inte själv kan känd på hur det är.

  4. Jag bara längtar tills regeringen får igenom sitt förslag att föräldraledigheten ska delas 50/50.
    Men en mycket bra svar på tal! Jag önskar att fler lyssnade bara.

Lämna ett svar