Underhåll

När pojkarna var bara några dagar gamla så ramlade det ner ett brev från familjerätten om att faderskap skulle fastställas. Jag ringde och meddelade att jag låg på neonatalen och ombads att kontakta dom när vi blivit utskrivna istället.

Det gjorde jag såklart, men dagarna gick och jag hörde inget ifrån dom. Ville ju liksom ha det här avklarat så jag fick igång underhållet nån gång….
Ringde såklart upp efter ett tag och undrade om det inte hände nåt snart. Sånt där med faderskap brukar ju vara prioriterat och staten vill ju ha sånt avklarat helst redan innan ett barn är fött.

Kvinnan som var handläggare i ärendet hade fullt upp och sen skulle hon ha semester och dessutom jobbade hon bara deltid, så det skulle nog ta några veckor innan hon hann ta upp mitt ärende. Eh…??!

– Tror du att du och pappan kan komma samtidigt? frågade hon.

Hahaha. Skulle nog knappast tro att han vill det. Han vill nog inte dit över huvud taget och har ju satt skygglapparna på helt att han ens fått barn! Hade jag trott att det var möjligt, ja då har han nog till och med helt förträngt eller glömt bort att det faktiskt är han som är pappan till trollungarna.

Kvinnan bad om hans telefonnummer och e-postadress, så jag vet inte om hon skulle försöka få till ett gemensamt besök eller om hon kommer att kalla honom separat. Hon har nu pappans alla person – & kontaktuppgifter, så snart lär det väl braka lös här när han blir kontaktad av familjerätten. Antingen för att han förmodligen antagit att jag skulle ljuga för staten och säga att jag inte vet vem pappan är, och/eller för att han då inser att han kommer att få betala underhåll. Inser han inte det, så lär det då braka lös ännu en gång när det kommer en betalningsuppmaning från Försäkringskassan.

Hur som haver…

Jag sa till kvinnan att jag ville ju ha det här avklarat så att jag fick underhåll nån gång. Det är ju i alla fall 2.546 kr per månad som jag nu inte får och det är mycket pengar i mitt hushåll det!

– Har du ansökt då? frågade kvinnan.

– Men faderskapet måste väl vara fastställt för att kunna göra det? På blanketten ska man ju fylla i vem pappan är.

Jo, blanketten hade jag redan kollat på redan när dom föddes, men eftersom att man skulle fylla i pappans uppgifter också så fyllde jag aldrig i den. Tydligen skulle man göra det ändå och ange att utredning pågår. Då skulle försäkringskassan kontakta familjerätten och kolla om jag deltog (var samarbetsvillig) i utredningen och då skulle jag tydligen få underhåll ändå. Fastän att faderskapet inte var fastställt.

Jaja… ytterligare en grej som försäkringskassan är dålig på att informera! Man får ju bara ansöka retroaktivt för 1 månad tillbaka, så kanske att jag nu går miste om en månads underhåll 🙁

One thought on “Underhåll

  1. Åh! Hoppas verkligen att du inte går miste om en månad. Hoppas förstås också på att pappan inte går i taket när han förstår att du ”avslöjat” honom inför familjerätten – men han kan väl inte rimligtvis tro att han skulle slippa betala underhåll … Nåväl, det är ju i grund och botten hans problem, inte ditt.

Lämna ett svar