Utökat

Då har jag nu fått besked efter ansökan jag skickade in till kommunen förra veckan… Från och med 1 januari 2015 har grabbarna heltidsplats på dagis. Vad vemodigt det känns!

Jag går upp i arbetstid i januari och kommer att jobba heltid måndag – torsdag, alltså 80%. Det innebär att pojkarna kommer att vara lika mycket på dagis. Från att få gå hem klockan 13 kommer dom nu få spendera nästan hela deras vakna tid på dagis. När dom kommer hem är det bara en timme kvar till läggdags! Usch, det känns inte alls bra. Men vad har jag för alternativ?!

Visst, jag har möjlighet att fortsätta jobba kortare dagar ett tag till och helt göra slut på föräldradagarna, men framtiden då?

Jag ser lite på föräldradagar som ett sparande på banken. Det är alltid bra att ha lite sparat. Jag har tänkt att kunna ta korta arbetsveckor för att få mer tid med barnen, kunna ta ledigt när jag vill för att ta barnen på semestrar och dessutom… Ju mer jag jobbar desto bättre ekonomi blir det för oss så att vi faktiskt får möjlighet att göra saker.

Jag funderar ibland på det där med ekonomin. Jag, ensamstående med två barn och jobbar deltid, klarar mig helt okej. Hur kommer det sig då att det är så ofta man får höra om två arbetande föräldrar som inte får det att gå ihop?!

Hur det än är så lever man, eller bör man leva, efter sina tillgångar. Men två inkomster och, låt oss säga, två barn, så borde det inte vara några större problem. Det handlar ju bara om prioriteringar.

Inget illa ment till nån, allas situationer är olika och jag pratar bara teoretiskt. Det finns dom som har en tung ryggsäck med skulder sedan ”tidigare” liv och kanske till och med har utmätning från lönen. Det kan även finnas dom som är belånade till tänderna och inte kan förändra situationen så mycket. Men generellt sett…

En familj som har en inkomst på runt 35.000 kr, vilket inte är orimligt om båda jobbar, borde definitivt klara ekonomin. Låt oss säga att man har en boendekostnad på 7000kr och maten kostar 5000kr. Många har barn från tidigare förhållande och kanske betalar underhåll, så vi drar bort ytterligare 2000 kr. Då är det 11000 kr kvar som ska gå till allt annat… Kläder, transport, försäkringar, sparande, hobbys.

Vad gör folk med sina pengar när dom inte räcker till? Hade det funnits en sambo här hade vi varit två som delat på den största posten, nämligen boendekostnaden. Så jag hade ju haft flera tusenlappar över varje månad som jag då kunde lägga på sparande för att framledes kunna unna familjen någon lyxig resa, lägga till handpenningen på ett hus, eller kanske köpa mig en platt tv och en dammsugare som inte består av mestadels tejp 😛

Som sagt, inget illa ment till nån och allas liv ser olika ut. Jag har bara svårt att förstå vart pengarna tar vägen för normalinkomsttagare utan en tung ryggsäck.

4 thoughts on “Utökat

 1. Lägg till 2500:- på bilavbetalning som många har. Sen 700:- på bredband/tv. Kanske 500;- pet vuxen i mobilabonnemang.
  Djurmat + försäkringar 1500:-. 3000:- diesel, försäkringar på flera bilar (vi bor på landet), å hus å barn 2500:-. Då är vi uppe på dom 11000:-. Å då har jag förhandlat priser hos alla bolag. Vi är 2 vuxna 2 barn å 2 katter å 2 hundar….

  1. Jo visst går det att komma upp i den summan i rena levnadskostnader.

   Men vad jag menar är… om nu du och din familj inte har råd att betala räkningarna på regelbunden basis, så har ni ju valet att omprioritera. I ert fall då kanske flytta till lägenhet (som oftast är billigare boendekostnad), sälja ena bilen, köpa billigare bil (om man ens behöver bil, vilket man man barn ofta prioriterar. Det skulle jag själv göra i alla fall) etc. Det finns mycket man faktiskt kan göra med sin ekonomi, men kan kanske inte har lust till det. Men det är ju en annan femma. Men möjligheten finns ofta att kunna göra det, men av någon anledning så är det många som sitter i ”lyxfällanträsket” och inte kan betala för sig och inte förstår varför.

   Så därför kan jag då inte förstå hur man inte skulle kunna leva på två löner.

 2. Håller med dig Christina
  Samma tankar får jag när 2 st med god ekonomisk inkomst klagar när räkningarna är betalda att inget finns kvar ???
  Vart går då räkningarna undrar jag ??
  Jag är ju själv halvtidspensionär och jobbar 50%
  Dyr hyra på 6150. Telefon bredband el mm mm och bil har
  jag som tar många slantar mellan varven
  MEN jag tycker att jag har det sååååå djäkla bra!!!
  Det handlar om prioriteringar naturligtvis
  Tidigare lån, mycket okynnes utgifter på onödiga saker,
  krogbesök alkohol cigarretter snus mm mm mm kostar massor.
  Djuren tar sitt som inte skulle behövas och inte är ett måste.
  Nääää folket ska inte klaga om man har dragit på sig utgifter
  som man inte måste ha!!!
  Och med 2 inkomster kan man leva gott och väl!!!
  Men man måste ha ett ekonomiskt sinne för att göra val!

  Lycka till alla med ekonomin :))))

 3. Självklart borde man inte hamna i lyxfällan-läge då man har två löner, men samtidigt så finns det många kostnader som inte är livsnödvändiga men inte onödiga. Jag har haft det knapert och då hade jag knappt en försäkring exempelvis, barnförsäkring eller en bättre hemförsäkring fanns inte på kartan så hade sonen åkt in länge på sjukhus eller något annat hänt så hade det känts rejält i plånboken (á lånebehov). Jag prioriterade också ned ekologisk mat, frukt, pålägg osv. Det är inte livsavgörande men en betydligt bättre levnadsstandard (utan att tokspendera)

  För att inte tala om att spara en buffert, tre månadslöner är ett riktmärke som jag ännu inte når upp till men en del har jag fått ihop, en försäkring ifall bilen rasar, kylen pajar, man blir sjuk eller arbetslös (för kostnaderna går inte ned på ett kick utan eftersom)

Lämna ett svar