VAB eller Pappadagar?

Vid midnatt kom min syster och systerdotter insmygandes en snabbis för att hämta min lägenhetsnyckel och ta en första kik på pojkarna. Dom hade kört non-stop 60 mil för att komma och hälsa på trollungarna och hjälpa mig nu under en veckas tid med pojkarna och hemmet. Sååå skönt att få lite avlastning efter 3 veckor på neonatalen.

Jag hade ju tidigare kontaktat Försäkringskassan och frågat om min syster kunde ta de s.k. pappadagarna (vård av barn i samband med barns födelse), men fått svaret att det gick inte. Det var bara i unika fall man kunde överlåta dom på någon annan än pappan, exempelvis då vid insemination.

Just nu så vabbar ju jag eftersom att pojkarna fortfarande är på sjukhuset. Föräldradagarna börjar alltså inte förrän den dag dom bli utskrivna och får komma hem. Det är ju möjligt för en nära anhörig att vabba. Exempelvis då att en mormor vabbar istället för en mamma eller en pappa. Åtminstone var det så förr, och vad jag hört via djungeltelegrafen ska det fortfarande gå. Men när jag, förra veckan, ringde Försäkringskassan så sa dom att det endast var möjligt om jag var sjuk. Ehh..?!

Däremot fick jag av denna kvinna, på Försäkringskassan, beskedet om att min syster kunde nyttja pappadagarna istället.

Jag diskuterade detta med en undersköterska här på avdelningen, då jag tyckte det var så fruktansvärt dumt att min syster inte kunde få vabba för den tvilling som jag inte vabbar för. För att tekniskt sett är ju båda sjuka och då borde det ju även, tekniskt sett, vara två som kan vabba.
Undersköterskan sa då att hon brukade vabba för sina barnbarn, så hon tyckte att beskedet jag fått var väldigt underligt.

När min syster ringde Försäkringskassan så fick hon istället beskedet att det gick bra att hon vabbade för den tvilling som jag inte vabbade för.

Har dom inte fått samma utbildning och information på Försäkringskassan eller?! Det är ju rena rama rouletten det här! Ingen säger samma sak, så hur sjutton ska man veta vad som gäller?! Och det är ju även så att man ansöker om ersättning i efterhand, så tar man ena handläggarens ord på vad som gäller, så kanske man ändå får avslag vid ansökan, då det är någon annan som avgör huruvida man får ersättningen eller inte.

Nä, tydligare information och riktlinjer tack!

 

Lämna ett svar