Varför ens märka?!

Barnen började ju på storbarnsavdelning efter semestern och jag hade lite tveksamheter om avdelningen, men ville inte måla fan på väggen. Men det verkar tyvärr som att min instikt var rätt 🙁
Det är många bäckar små som gör att jag känner som jag gör så jag backar bandet lite och tar upp lite av det jag skrivit om tidigare.

Det började med att jag både fick lämna och hämta på en annan avdelning. Efter några veckor tog jag upp detta. Att man slår ihop avdelningar under semester är helt okej, men att man som förälder aldrig ska få insyn i verksamheten och lokalerna är ju helt kass! Jag tog upp detta och fick då svaret att om man lämnar tidigt och hämtar sent så blir det så. Vi kommer då alltså 7.35 på morgonen och jag hämtar 16.15 på eftermiddagen. Det kan jag knappast tycka är varken tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen. Jag sa då att det kanske vore lämpligare att barnen då fick gå på en avdelning som är öppen dessa tider, men då fick jag svaret att de flesta barn kommer dessa tider. Eh?! Men om nu de flesta barn kommer dessa tider så bör det väl då inte finnas någon anledning att slå ihop avdelningarna då, vilket då ibland kan göras när det är få barn på respektive avdelning.
Det ledde i alla fall till att dom, efter detta, går över till ”vår” avdelning i samband med att vi kommer. Med tanke på att det brukar vara 5-7 barn vid den tiden så känns det inte som att jag efterfrågat något orimligt.

Sen var det då det här med kisseriet. Hemma kissar inte någon av barnen på sig, men på dagis kunde det hända upp till 4 gånger per dag – per barn! Eftersom att barnen inte har problemet hemma, så bör det ju då vara på dagis som nåt inte fungerar. Men enligt förskolepersonalen så är det då, främst, Kevin som ”vägrar” gå på toaletten. Jag sa till dom att inte fråga om dom är kissis utan säga att ”nu går vi och kissar”. Det blev bättre men har fått några bakslag. Det verkar i alla fall ha blivit bättre de senaste veckorna och den här veckan har det varit 1 nerkissat ombyte 2 dagar, och det är helt okej.

Tar vi hygienen så verkar inte den vara den bästa. Det spelar ingen roll vilken dag man kommer eller om det är precis vid öppning. Kapprummet är fruktansvärt skitigt! Det är barnkläder slängda här och var och fullt med sand och grus på golvet. Jag vet ju hur det blir hemma i hallen av 2 barn, och jag damsuger hallen nästan varje kväll. Tänk er då en hel patrull med ungar som springer ut och in hela dagarna! Och för att fortsätta på det där med kläder… det är verkligen katastrof!

Mina barn har alla kläder tydligt märkta. Till och med extrastrumpor på dagis är märkta med deras namn. Så hur svårt ska det vara att lägga rätt kläder på rätt hylla?! Nu snackar jag inte att det blandas ihop mellan mina barn, vilket jag inte bryr mig ifall det görs. Nej, mina barns kläder kan man hitta på andra sidan kapprummet på någon annans hylla eller låda och även andra barns kläder på våra hyllor. Oavsett om dom är märkta eller inte.

img_6017

4 av 5 dagar får jag leta efter kläder när jag hämtar barnen. Det är väldigt frustrerande och tidskrävande. Man har dessutom trötta och hungriga barn som gnäller och klänger och har en vilja av stål med vad dom vill och inte vill göra. Vantar har det redan försvunnit flera stycken. Ibland har dom kommit fram, ibland inte. När personalen har så fruktansvärt dålig koll på vart kläderna tar vägen och skyller på allt och alla, så är det inte lätt att få bukt med problemet. Dom verkar inte bry sig heller. Jag vet inte hur många gånger som jag inte hittat barnens kläder och fått fråga personalen som också då letat utan att ha en aning om vart/när/hur/om barnen ens hade på sig kläderna. Ena pedagogen har även väldigt svårt med vem som är vem. Inte att hon inte kan se skillnad på dom utan att hon tycker att dom heter tvärtom, helt enkelt. Så att försöka fråga vart Kevins vantar eller Damiens mössa är, det blir rätt svårt då!

img_5102

Jag kom lite tidigare en dag för att hämta och då förstod jag med ens varför det är så här. Flera barn härjar fritt och mer eller mindre ensamma i kapprummet när dom kommer in från att ha varit ute och lekt. Då ska alltså 3-5 åringar klä av sig själva och lägga på rätt hylla själva. Vissa kastar sina kläder på golvet och går därifrån. Ingen vuxen har koll på vart barnen lägger sakerna, eller ens om barnen fått med sig alla kläder in.
Vid ett tillfälle då 1 vante från ett par var borta (vilken den i skrivande stund fortfarande är!) så sa en av fröknarna ”Jag såg Kevins gröna vantar ligga i sandlådan förut när vi var ute”.
Men?!! Om man ser kläder ligga i sanden, tar man inte upp dom?! Antingen sätter man på barnet kläderna igen eller så tar man rätt på dom och lägger på en bänk eller nåt tills att barnet vill ha det igen.

Dom verkar mest hålla på med barnpassning på den här avdelningen också, och inte så mycket pedagogisk verksamhet. Det är ”fri lek” och mycket bläddra i böcker och surfplatta som gäller som det verkar. Det är sällan man hör eller ser nåt om något kreativt. Jag har inte ens sett en enda teckning som barnen gjort! Tänk dig den du!

Nej, fy! Så fruktansvärt oorganiserat det är på denna avdelning och ingen som bryr sig! Men inte så konstigt då dom har en chef som har lika lite koll och ansvarskänsla som dom själva 🙁
Trots att jag hade en hel del klagomål på småbarnsavdelningen så måste jag påstå att jag saknar den. Dom må ha haft konstiga regler och rutiner, men dom hade åtminstone några. Det var dessutom alltid städat och fräscht och aldrig något som försvann. Och främst av allt så aktiverade dom barnen väldigt mycket!

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan 🙁

Kommentera