3 månader

Igår blev mina killar hela 3 månader. Det firades med en ny one-piece åt dom. Dom växer ju ur kläderna snabbare än kvickt och det var på vippen till barnplågeri att försöka tränga i dom one-piecen dom hade.

Att barn är egna individer med olika utvecklingsfaser är det ingen tvekan om. Trots att trollungarna föddes med en minuts mellanrum och har fått samma förutsättningar både i livmodern och i livet så är dom enormt olika. Inte bara till utseendet.

Både på Libero och på Mammasidan följer jag hur barnen ska utvecklas från månad till månad, men jag tycker inte att det är mycket som stämmer.

Vid 4-6 veckors ålder ska hälsningsleendet komma. Det var ju bara förra veckan som jag fick det, alltså vid 11 veckors ålder. Och det som nu ska hända vid 3 månaders ålder, ja… det mesta har redan hänt. Båda vänder huvudet och följer med blicken det som verkar intressant. Kevin har börjat jollra, om man kan kalla det för det. Han har lite småljud för sig som om han försöker prata. Det har Damien inte börjat med än. De enda ljud som kommer från honom är skrik och pruppar 😛
Förra måndagen skrattade Kevin högt i sömnen. Så härligt! Det gör han inte i vaket tillstånd, bara ler, men vilket leende sen. Speciellt när moster visslar. Det var väldigt populärt :D.
Damien har den senaste veckan blivit en riktig skrattmaskin så fort man pratar med honom, när han är på det humöret i alla fall :). Och le ska dom, enligt mammasidan, inte göra förrän vid 4 månaders ålder. Något motsägelsefullt eftersom att samma sida säger att det sker vid 4-6 veckors ålder. Men det kanske är någon skillnad på hälsningsleende och leende? Vad vet jag??

Kevin har länge kunnat ”stå” på benen (med stöd under armarna såklart). Han gjorde det innan han ens orkade hålla upp sitt huvud. Damien är däremot inte så intresserad av att träna benen än, men är desto mer intresserad av nackövningar, vilket inte Kevin är istället och han är inte alls lika stark i nacken.

Tydligen ska gripreflexerna försvinna nu när dom blir 3 månader. Det ser jag verkligen fram emot när det händer, för det är sisådär skoj att vakna av att en bäbis drar ut hårstrån från rötterna! Vid den här åldern ska dom även kunna börja härmas och räcka ut tungan, enligt Libero. Det var länge sen Damien gjorde det för första gången…

Hm… vad rörigt jag känner att det börjar bli.

Vad jag skulle komma till var att det uppenbarligen är spridda skurar i utvecklingen hos barn och att alla barn är olika. Även om dom har samma förutsättningar, gener, miljö etc.
Det som förvånar mig är den vanliga missuppfattningen att enäggstvillingar ska vara identiska även mentalt. Det är totalt fel! Bara för att dom har samma DNA så har dom inte samma hjärna. Även enäggstvillingar är egna individer och utvecklas i olika takt och har olika humör.
Det som förvånar mig mest är att till och med personal på MVC, Neo och BB vilka jobbar dagligen med barn, har denna missuppfattning. Senast förra måndagen när vi skulle göra hörselkontrollen så fick jag bekräftelse på det.

Kvinnan på BB ville ge, sovande, Kevin nappen för att han skulle hålla sig lugn när hon gjorde hörseltestet. Eh..? Han kan väl inte vara mer lugn än när han sover! Hur som helst. Jag sa att Kevin är rätt medgörlig till skillnad från Damien som säger till på en gång om han blir ”bråkad” med.

– Jaha. Då är det tvåäggstvillingar då, sa kvinnan.

Jag såg en engelsk dokumentär om identiska fyrlingar för kanske ett år sen eller så. Jag tror dom var födda 2006. Hur som haver. Jag kommer inte ihåg riktigt varför, men dom genomgick i alla fall en psykologisk test på nåt institut för att utreda just det där med den mentala skillnaden. Gissar på att dom var runt 4-5 år då. Med detta test så blev det ”officiellt” att identiska tvillingar är olika varandra, om än inte till utseendet. Detta blev ett medicinsk genombrott, så man borde ju tycka att åtminstone vårdpersonal som arbetar med barn, borde ha fått den kännedomen.

Även om jag inte hade sett dokumentären, så hade jag ändå varit övertygad om att enäggs är olika. För mig säger det sig självt att det är så…

Hm.. gör jag mig ens förstådd i det jag skriver? Hahaha.
Det känns som att jag inte sovit på fjorton år och det är alldeles rörigt uppe i knoppen. Så du får ursäkta om mina nedpräntade tankar inte ”makes any sense” (Du ser… jag kan inte ens tänka så pass klart att jag kommer ihåg mitt eget modermål 😛 )

Nä… nu behöver jag en redig brainbreak!

 

 

3 thoughts on “3 månader

  1. Jag håller med om att sunt förnuft säger att enäggstvillingar kan vara olika till sättet. Och de behöver ju faktiskt inte vara 100 % lika till utseendet heller …
    Ibland tror jag att folk VILL tro att tvillingar (även tvåäggs) ska vara mer lika än de är.

    1. Nej ingen länk, den gick på TV. Dokumentären heter ’Britain’s Identical Quads’ (’Identiska fyrlingar’ var svenska titeln). Det finns småklipp på Youtube om dessa fyrlingar, men jag har inte hittat hela dokumentären.

Lämna ett svar