Babyshower & Dop

Babyshower är en Amerikansk tradition som kommer mer och mer till Sverige.

Ursprungligen var traditionen en mammaträff där dom delade sina tankar och erfarenheter till den blivande mamman. Så småningom blev konceptet istället mer som en kombinerad födelsedagsfest och möhippa, främst mellan kvinnor, och brukar bestå av något lättare ätbart (fika, plockmat etc.), lekar och presenter. I USA brukar det vara en nära vän eller släktning som anordnar babyshowern så att den blivande mamman får vara i centrum och inte behöver engagera sig i något annat än att delta i festligheten. Det är vanligast att man har en babyshower i slutet på andra eller i början på tredje trimestern då graviditeten har offentliggjorts och mamman ännu är någorlunda rörlig och har energi.

Jag har personligen aldrig varit på en babyshower och vet inte alls hur detta fungerar i Sverige.

Dop har jag däremot varit på några. Mitt eget framför allt, men det är ju inget jag kommer ihåg något av. Jag har även varit på mina syskons och på några vänners. Jag är personligen inte religiös så ett dop skulle inte vara aktuellt för mina barn. Däremot finns det alternativ till dop, vilket jag också varit på, som är mer av en ”välkommen till världen” sammankomst.

Det fungerar i princip på samma sätt som vid dop, med undantag att det inte finns någon präst närvarande som välkomnar barnet till Guds barnaskara (eller vad det nu är dom gör… 🙂 )
Ja, så det är väl egentligen en första födelsedagsfest kan man säga… ett 0 års kalas.

Vid båda festligheterna är det, som sagt, traditionellt att ge gåvor. Men vad är då en ”bra” gåva?!

Personligen tycker jag att lämplig gåva inför en babyshower är något som kommer till nytta när barnet är nyfött. Nu är jag ju inte så insatt i allt som man kan tänkas behöva, men bröstpump, blöjhink, baby monitor, barnängen badkit eller mer kostsamma inventarier som spjälsäng, barnvagn, skötbord etc.
Men det är väl kanske inte så roligt att få 10 stycken blöjhinkar direkt…

I USA kan man göra typ önskelistor i olika butiker, vilket man både kan göra inför bröllopsgåva och babyshowers. Föräldrarna väljer då själv de saker de vill ha och butiken förvarar listan och ”prickar av” den allt eftersom produkterna inhandlas av släkt och vänner som då uppger till vem man handlar sakerna.
Jag vet inte om detta finns i Sverige, men det vore ju en bra idé om åtminstone de stora kedjorna erbjuder detta. Det blir väl kanske inte så stor överraskning på det här sättet men man riskerar ju inte att få 10 blöjhinkar eller något annat man redan har eller inte vill ha.

Samma princip borde ju även kunna tillämpas vid dop, fast då passar det kanske bättre med guldsmedskedjor eller liknande. För jag tycker inte att leksaker, kläder och andra prylar lämpar sig som doppresent (eller välkommen-till-världen present). Det här är ju något unikt som bara händer en gång i livet och då vill man ju även att gåvan ska kunna vara hela livet, på ett eller annat sätt. Minnesgåvor av olika slag, nya eller arvegods, tycker jag personligen passar bra till högtiden. Fondsparande eller liknande som kan komma till nytta när barnet kliver ut i vuxenlivet, tycker jag också är en passande gåva.

Men alla är vi olika. Det finns säkert dom som vill ha leksaker, kläder och diverse förbrukningsartiklar då det är mer till nytta för stunden.

One thought on “Babyshower & Dop

  1. Jag ska rätta mig själv med att lägga till att det faktiskt finns webbutiker där man kan skapa önskelistor. Jollyroom är en av dom där man delar sin önskelista via e-post. Jag är dock osäker på hur det fungerar med ”avprickning”, vilket vore en önskvärd funktion…

Lämna ett svar