BB väskan

Okej, det är ett kvar till beräknad förlossning, men här tar vi det säkra före det osäkra och packar BB väskan.

Jag har ingen aning om vad som finns tillgängligt på Förlossningen/BB, men jag förutsätter att det finns blöjor, tvättlappar & bäbiskläder för vistelsetiden. Dom lär ju säkert även ha såna där stiliga blå nattlinnen till mig, men jag föredrar nog mina egna kläder 🙂

 • Pyjamas & fofflisar till mamma
 • Hemfärdskläder till bäbisarna
 • Snuttefilt med ”mammadoft” till bäbisar
 • Amnings BH & Amningsinlägg
 • Datorn
 • Kameran med fulladdat batteri
 • Snacks & dricka
 • Toalettsaker som tandborste, tandkräm, schampo & balsam

Och i bilen finns snart två bilbarnstolar och så vagnen då för att ta sig till och från parkeringen.

Undra hur mycket man sen kommer att önska att man packat ner? Det finns ju visserligen både ett apotek och en pressbyrå på sjukhuset, så man (och med det menar jag syster… haha) får väl kila dit om det är nåt jag saknar.

1177.se hittade jag jättebra info om tvillingförlossning, så jag snor den.

Föda tvillingar

I de flesta fall kan tvillingar födas vaginalt. Förutsättningarna för förlossningen är i stort sett desamma oavsett om man bär på två foster eller ett.  Eftersom tvillingar oftare föds för tidigt är det vanligare att tvillingar behöver födas med kejsarsnitt.

Föda vaginalt eller med kejsarsnitt?

Man kan oftast föda vaginalt om:

 • Tvillingarna har vuxit som förväntat.
 • Båda tvillingarna har tillräcklig mängd fostervatten.
 • Huvudet på den tvillingen som ligger närmast förlossningskanalen är vänt nedåt.
 • Graviditeten är fullgången eller nästan fullgången.

En förutsättning för vaginal förlossning är att man har tillräckligt kraftiga och effektiva värkar. Efter undersökning kommer man tillsammans med läkare och barnmorska fram till vilket förlossningssätt som är det bästa.

Man föder oftast med kejsarsnitt om:

 • Stjärten på den tvillingen som ligger närmast förlossningskanalen är vänt nedåt.
 • Tvillingarna föds för tidigt.

En annan anledning till kejsarsnitt kan vara att det ena eller bägge barnen har vuxit sämre än förväntat.

Tvillingförlossning

Att föda den första tvillingen är som en förlossning där man föder ett barn. När den andra tvillingen ska födas och värkarbetet åter har kommit igång, går det vanligen mycket fortare eftersom livmodertappen redan är vidgad och förlossningskanalen förberedd.

Öppningsskedet

Öppningsskedet innebär att livmodertappen ska vidga sig till tio centimeter från att ha varit helt sluten. Detta är den längsta fasen av förlossningen. Då kan man vara uppe och gå eller ligga på sängen och vila. Utöver barnmorskan kan partnern eller någon annan som följt med vara ett bra stöd. Barnens hjärtverksamhet avlyssnas och registreras med jämna mellanrum med CTG. Eftersom det är två barn som ska övervakas kan det ta lite längre tid att hitta båda barnens hjärtslag. Barnmorskan känner då och då på livmodertappen för att följa hur den öppnar sig. När livmodertappen är öppen tio centimeter börjar nästa fas i förlossningen, utdrivningsskedet.

Utdrivningsskedet

Vid en tvillingförlossning brukar det vara mer personal i förlossningsrummet än när ett barn föds. Det beror på att det kan krävas lite extra resurser för att ha koll på att bägge barnen mår bra. Under förlossningen övervakas den första tvillingen med CTG, oftast via en elektrod som fästs i yttersta huden på barnets huvud. Den andra tvillingen övervakas via en dosa på mammans mage. Den blivande mamman får också en mätare på magen för att det ska gå att se hur värkarna kommer.

Barnmorskan följer hur den första tvillingen tränger ner genom att känna via slidan, och mot slutet av förlossningen tillkallas ytterligare en barnmorska så att varje barn får sin egen barnmorska.

Förlossningsläkaren står vid sidan och följer förloppet med hjälp av ultraljud via mammans mage. När den första tvillingen föds fram styr läkaren med enkla handgrepp utanpå magen nästa tvilling så att den kommer ner i bäckenet i längsläge med huvudet eller stjärten först

Den gravida kvinnan har ett dropp i armen för att det vid behov ska gå att förstärka värkarna med oxytocin, ett hormon som stimulerar livmoderns sammandragningar. Värkarna kan ibland bli glesa under framfödandet av den andra tvillingen eftersom mycket kraft gått åt för att föda fram den första tvillingen.

Under tiden mellan det att tvillingarna föds gör livmodern en paus i värkarbetet för att vila. Tiden varierar från fem minuter till upp emot en timme. Under tiden håller man reda på hur den kvarvarande tvillingen mår genom att övervaka variationer i barnets hjärtfrekvens med CTG, övervakningsremsa.

När sedan värkarbetet kommer igång igen brukar det inte behövas många värkar innan den sista tvillingen föds fram.

Ibland behövs extra hjälp

Ibland behövs extra hjälp när den andra tvillingen ska födas. I dag när man hela tiden följer den andra tvillingen med ultraljud är detta inte vanligt, men den andra tvillingen kan ibland tränga ner i bäckenet i snedläge eller tvärläge eller så kan en arm eller ett ben komma först. Då måste förlossningsläkaren antingen lägga barnet rätt via slidan eller förlösa med kejsarsnitt.

Kejsarsnitt

Det är inte svårare att förlösa två barn med kejsarsnitt än ett.  Och det går till på samma sätt som vid ett kejsarsnitt med ett barn.


Ja, det här var inlägget jag hade förberett och tänkt skriva om idag, men det blev en helomvändig igår så jag åkte in till förlossningen och fick beskedet att jag inte kommer att komma därifrån utan bäbisar. Jag kommer att skriva mer om detta så snart jag har ork. Men för att göra historien väldigt kort så ligger nu två små pojkar på neonatalen och mamman ligger på BB och vilar upp sig efter dagens kejsarsnitt.
nyfodda_vecka_33

7 thoughts on “BB väskan

 1. Tack så hjärtligt!! Saknar dom nåt hemskt redan, Vi ligger på olika avdelningar än, så jag får inte ha dom nära. Och storebror mår inte riktigt bra så jag är så klart jätteorolig. Men förhoppningsvis repar jag mig snabbt efter kejsarsnittet så att jag får flytta in på samma avdelning som pojkarna.

 2. Grattis till barnen, jag vet hur jobbigt det kan vara att ha barn på neontalen, låg i den sitsen själv för fyra månader sedan, fick tårar i ögonen nu när jag såg sondmatningssprutan.. Men lycka till och hoppas att allting går bra för er!

Lämna ett svar