Bilbarnstolars bäst-före

Idag ska jag skriva om något som titt och tätt kommer upp i olika forum för småbarnföräldrar, nämligen att åldersbestämma bilbarnstolar. Ja, eller det är egentligen en hel del plastprodukter som ska ha ett bäst-före datum eller tillverkningsdatum, som IKEAs plastservice för barn eller Antilop matstol exempelvis. Har du en sån, så kolla under sitsen, eller i botten, så ser du runda stämplar där. Detta beror på att platsen blir sämre med åren och anses inte säkra efter en viss tid.

Babyskydd ska man inte använda 5-7 år efter tillverkningsdatumet och övriga bilstolar ska man inte använda efter 10 år från tillverkningen. På NTFs hemsida finns massor av information om att ha barn i bilen. Dock finns där inte information (vad jag hittat) om hur sjutton man hittar eller hur man tolkar datumen på stolar.

Oftast sitter stämplar inpräntade under sits eller på rygg, så man kan behöva ta bort klädseln för att hitta dom ingjutna stämplarna. Ibland kan man även hitta klistermärken med tillverkningsdag och/eller bäst-före datum, vilka ofta är väldigt tydliga och lätta och hitta.
Men tänk på, bara för att du köpt en stol hos en återförsäljare i januari 2013 så betyder inte det att den tillverkades då, utan kan faktiskt ha legat på ett lager ett par år innan Du köpte den.

Olika märken babyskydd och bilbarnstolar kan ha olika märkningar, och det är inte alltid så lätt att lista ut hur man ska läsa stämplarna. Så här har jag samlat lite olika stämplar som finns. Stämplarna är ingjutna i plasten och har plastens färg, jag har markerat med orange i stämplarna nedan för att visa vad det är du ska tyda.
tillverkad1

Den här stämpeln visar både årtal och månad i en och samma stämpel. Det är en prick vid årtalet och en pil på månaden. I exemplet är det då November 2014 som tillverkningen skett.

tillverkad4

Den här stämpeln visar både årtal och månad i en och samma stämpel. Det är en prick vid månaden och ett årtal i mitten på stämpeln. I exemplet är det då Oktober 2011 som tillverkningen skett.

tillverkad3

Den här stämpeln visar både årtal och månad i en och samma stämpel. Det är en pil som visar månaden och på vardera sida av bilen står två siffror för årtalet. I exemplet är det då Januari 2013 som tillverkningen skett.

tillverkad2

Det här är två stämplar som ska utläsas tillsammans. Den vänstra siffran visas året veckor i tiotal och den högra stämpeln visar 0-9 som ska läggas till den vänstra stämpeln. På vardera sida om pilen i den högra stämpeln står även två siffor för årtalet. I exemplet är det då vecka 38 2015 som tillverkningen skett.

tillverkad5

Det här är tre stämplar varav dom två första kan förekomma tillsammans utan den tredje. Den första stämpeln visar årtal, den andra stämpeln visar månad och den tredje stämpeln visar datum. I exemplet är det då 20 Maj 2015 som tillverkningen skett.

tillverkad6

Ibland förekommer även stämplar som inte har med tillverkningen att göra. Som ovan stämplar som visar vilken barnstol det är. Den till vänster har graderats från 1-4 och den till höger har graderats 0-3. Det är antingen en prick eller en pil som visar vilket nummer på barnstol det är, alltså huruvida det är ett babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.

tillverkad7

Det finns även vissa som tydligt stämplar bäst-före-datum på bilbarnstolar. Då kan stämpeln se ut som ovan.

Ska du köpa en begagnad bilbarnstol så kolla alltid dessa stämplar med egna ögon! Då får du även möjlighet att upptäcka eventuella skador eller missfärgningar på plasten som kan tyda på att stolen blivit utsatt för krock eller vårdslös behandling. Saknas stämplar eller det är ”krångligt att ta av överdraget”, eller om du bara får se inköpskvitto och/eller bild på stämpel… ta hellre det säkra före det osäkra och avstå från köpet. Det är ju ändå ett barns säkerhet det handlar om.

Har du någon stämpel som inte finns med ovan? Hör gärna av dig så att jag kan komplettera informationen.

Lämna ett svar