Bilresa

Att åka bil med barn är inte alltid en så rolig upplevelse. Att ensam köra långt med tvillingar är absolut ingen pick-nick. När dom blir ledsna kan man ju inte göra något, inte ge dom nappen, något att tugga på eller en leksak. I alla fall inte en av dom, om man nu har en fram och en bak.

Jag har både mina barn bak och så har jag en babyspegel i mitten som både jag kan se dom i och dom kan även se varandra i den. Men det hjälper ju inte direkt om dom blir ledsna.

Nu när jag själv snart kommer att sticka iväg långväga så delar jag med mig med lite tips som jag själv tänker på inför bilresan.

 • Åk i samband med barnens naturliga läggdags. Förhoppningsvis somnar dom och sover hela, eller mestadels, av resan. Kör sedan non-stop tills att du antingen är framme, eller att barnen vaknar.
 • Drick inget före eller under bilresan om du inte måste. Då riskerar du bara att bli pinknödig och kanske tvingas stanna. Då måste du ju förmodligen ut med vagn och barn och hela faderullan bara att du själv måste gå på toaletten.
 • Ha en portabel DVD med fjärrkontroll i baksätet så att du, om du måste, kan sätta på något för dom att titta på om dom blir gnälliga och du inte har möjlighet att stanna och tillgodose deras behov för stunden.
 • Kolla ut några lämpliga ställen längs vägen där det är bra att stanna. Exempelvis McDonalds har ju både skötbord, micro och matstolar för barn. När du märker att du behöver stanna så vet du då i förväg vad som kommer framöver.
 • Har du inte möjlighet att stanna på något barnvänligt ställe, så packa inget i mitten bak. Då kan du själv sätta dig där och mata barnen. Packar du inget i framsätet så kan det agera skötbord. Några vikta handdukar så är det klart sen.
 • Tetraersättning är att rekommendera, eller vatten i termos och färdigdoserad välling/ersättning. Jag har ju turen att mina bara äter rumstempererat så själv behöver jag ju inte tänka på det där med uppvärmningsmöjligheter och termos.
 • Om du ändå måste stanna p.g.a. vakna barn, se till att dom också får sträcka på sig och få lite frisk luft.
 • När barnen börjar skrika där bak, stressa inte upp dig. Du kan i alla fall inget göra för dom när du kör annat än att prata och sjunga.

Ja, det är väl dom tipsen jag har åt mig själv. Vi får väl se hur tipsen blir efter resan 🙂

4 thoughts on “Bilresa

 1. Bra lista! Bärbar dvd-spelare har gjort många längre bilresor drägliga för både oss vuxna och sonen. Man kan ju tycka att barn inte ska sitta och titta på film, men i bilen kan han ju inte göra annat än att sitta stilla ändå … (Däremot kan man ju välja filmer utan alltför intensiva intryck eftersom små barn kan ha svårt att värja sig. Jag skulle vilja komplettera med ett tips, framför allt då du skriver om last på sätena: surra lasten! Vid en sladd, krock eller volt kan kringflygande föremål bli till livsfarliga projektiler. Man kan googla på det här med säkerhet som mobiltelefon väger krock. Här är en kille som har gjort en väldigt begränsad studie på ämnet, men som ändå ger vissa tankeställare: http://www.trauma.se/upload/Filer/pdf/Artiklar/Losa_foremal_i_bil.pdf
  Lycka till på vägen!

  1. Tack 🙂
   På föräldragruppens NTF träff så pratas det just om detta med bilsäkerhet både vad gäller lasten och mobiltelefon. Vet inte om alla län har NTF på besök i föräldragruppen med det borde vara obligatoriskt i hela Sverige tycker jag.

   1. Håller med! Såg en förälder från vår grupp lasta in sin knappt-ettåring i bilen – framåtvänd. De kunde i princip bara polska så jag ville inte gå fram och försöka påpeka det olämpliga. Men jag sa till bvc-sköterskan att de kanske borde börja ta upp säkerhet i bilen på kurserna (tyvärr avfärdade hon det!).

Lämna ett svar