Bitande bror

Huga, stackars lille Kevin som har sån bitsk bror. Två dagar i rad satte Damien tänderna i Kevin som nu har två ”fina” tandavtryck.

image

Barn bits oftast i frustration eller för att få uppmärksamhet. Även om man ibland nästan kan se hornen växa ut på ungen i samband med en elakhet, så är det, bland så här små barn, föga troligt att det skulle vara uppsåtligt ont.

Det är inte första gången som Damien biter Kevin, och han har även bitit andra barn på dagis vid några tillfällen.  Och jag är övertygad om att Damiens bitande beror på hans brist i verbal kommunikation. Kevin är hästlängder före i talet och säger treordsmeningar, medan Damien sluddrar ord på två-tre bokstäver för det mesta. ”Ma”, kan betyda komma, mat, mamma och förmodligen en hel del andra saker, så inte så lätt för honom att försöka få omvärlden att förstå honom alla gånger. Några förståeliga ord börjar dock komma… B’lar (bilar), mamma, pappa, tutta (tutte) och några till.

När Damien bitit Kevin så har det varit när dom lekt, och bråkat över någon sak. Då har Damien tagit till bettet för att markera sin vilja. Inte okej!

– Ajjabajja, man får inte bitas. Det gör jätteont. Nu får du säga förlåt till Kevin.

Oftast ger Damien Kevin en kram när han varit elak mot honom, på ett eller annat sätt. Jag ger Kevin all uppmärksamhet och tröstar honom medan Damien moloket ser på. Det är svårt att inte låta Damien komma upp i famnen också, för han känner sig förmodligen ledsen, utfryst och har ett släng av dåligt samvete. Men jag tror att det bästa sättet för barn att lära sig vad man får och inte får göra är att tillrättavisa och sedan inte ge uppmärksamhet på en stund utan fokusera på något ”rätt”.
Men när Kevin är tröstad så blir det en gruppkram med massor av kärlek.

Kommentera