Fia

Jag är en ganska pysslig person. Eller.. nja.. påhittig i alla fall. Jag pysslar ju inte så mycket. Dels av den anledningen att jag inte direkt haft någon orsak till att pyssla och dels för att jag lätt tappar intresset. Har jag gjort en sak några gånger så kan jag det liksom och vill testa något nytt. Och jag måste nog påstå att jag är lite av en idéspruta på det sättet. Kan komma på massor av saker att aktivera sig med.

Har ju, under graviditetens gång, skrivit flera olika tips på pyssel, som exempelvis inlägget med att göra egna haklappar, och jag tänkte att jag skulle fortsätta att dela med mig av mina pysselidéer allt eftersom. Ni som känner mig vet ju att jag delat med mig av lite pyssel jag haft för mig på en annan blogg, men jag tänkte, som sagt, dela dessa tankar och idéer även här.

Ensamstående med två småknoddar så lär jag behöva gnugga mina geniknölar emellanåt och komma på lite aktiviteter som inte behöver kosta skjortan, vara utvecklande och dessutom aktivera barnen en stund. Jag lär knappast vara den enda med det behovet…

Först ut bland ”barnpyssel” är spelet Fia med knuff.

Mina knoddar är ju inte ens födda än, så det kommer ju ta flera år innan det blir aktuellt för dom. Men idén korsade mina tankar nu, så att då kunde jag ju lika gärna skriva om det nu också, så är jag min egen lilla idébank också 🙂

Spelet rekommenderas från 5 år, och jag tycker det även är en lämplig ålder för pysslandet som hör till.

Jag behöver nog inte ens förklara vad spelet går ut på. Jag tror nog alla har spelat detta och vet hur det fungerar, men det går att ladda ner både spelplan och spelregler nedan om det är någon som är osäker 🙂

DFia_med_knuffet man behöver är

  • Spelplan
  • Spelpjäser
  • Tärning

En tärning kan man ju ta från något annat spel, eller göra en egen med exempelvis lera. Vet du inte hur prickarna ska sitta så ska motsatta sidor bli 7 tillsammans.

Sen behövs ju spelpjäser. 4 x 4 stycken. Det vill säga 4 olika och 4 av varje. Dom kan man göra av lera, målade små stenar, små träbitar, godis från tablettask etc. Det går även att köpa spelpjäser på välsorterade hobbybutiker.

Så har vi då spelplanen. Nedan så kan du ladda ner en färdig spelplan för att antingen se hur den ska se ut, eller för att skriva ut och exempelvis klistra på en bit kartong för att få lite mer styvhet i den (om man nu inte vill pyssla utan bara ha ett billig spel 🙂 )

Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du kan dekorera en egen spelplan…

Ta en bit kartong, eller kanske en tunn träskiva om du har tillgång till det, i lämplig storlek. Låt barnen sedan måla med målarfärg eller pennor eller klistra på klistermärken eller pappersbitar (exempelvis färgade små papperslappar, urklipp från serietidningar etc). Är det lite större barn så kan du först rita mallen som ska utgöra spelplanen. Större barn har ju lite mer förståelse för det där med att måla efter mönster. Annars kan du, när spelplanen är färdig, antingen själv eller med barnens hjälp måla eller klistra dit själva spelplanen på det dekorerade underlaget. Det finns runda klistermärken i olika färger att köpa på kontorshandel och välsorterade hobbybutiker om man vill göra det lite mer enkelt för sig.

Som sagt… det är bara fantasin som sätter gränser för hur spelet blir i slutändan.

Har du skapat ett eget Fia med knuff och bloggat om det? Länka gärna via kommentarsfunktionen nedan så att andra kan ta del av det.

Ladda ner spelplan och regler
Fungerar inte länken? Högerklicka och välj ”spara som”

Lämna ett svar