FVP ångest

Beslutstiden är ju egentligen uppe vad gäller fostervattenprovet, men jag har fått till lite extra tid.

Varför det var så akut med mitt beslut huruvida jag ville göra FVP eller inte är att provsvaren tar tid och jag kan då komma över de 18 veckor då jag på egen hand har valet att göra abort eller inte. Så om jag gör FVP och provsvaren visar en kromosomförändring så behöver jag då alltså godkännande från socialstyrelsen för att göra abort. Men efter v. 21 så är även det alternativet borta och jag måste då fullfölja graviditeten oavsett.

Innan ”beslutardagen” var slut så ringde jag MVC, men dom hade stängt sin telefonväxel för dagen, så jag skickade istället ett mail…

Hej.

Vi pratades vid i morse om fostervattenprov (tror i alla fall att det var dig jag pratade med). Tyvärr stängde er telefon kl. 15, så jag provar att maila istället.

Jag har några kompletterande frågor och funderingar.

  • Jag vet att man kan se vissa fysiska missbildningar på UL. Downs har ju en viss fysiskt missbildning, går det att få indikation på detta senare in i graviditeten. (Jag förstår att abort ej kommer att vara ett möjlighet i det skedet, men man har då möjlighet att förbereda sig mentalt bland annat.)
  • Om jag gör FVP och får missfall, behöver det nödvändigtvis betyda båda fostren eller finns det chans att en av dom kan klara sig ändå?
  • Jag fick veta att det finns en mindre riskfylld studie som alternativ till FVP. (Ex. Verinata och MaterniT21 finns i andra länder, men ännu ej i Sverige och om jag förstått rätt så håller liknande på att testas) Är det något ni erbjuder?
  • Kan man få reda på FVP missfallsstatistiken för den läkaren som kommer att utföra FVPn?
  • Jag har hört att det är högre missfallsrisk för FVP vid tvillingar. Stämmer detta?
  • Jag har även fått tips om att Huddinge sjukhus har stor vana med FVP för just tvillingar. Finns det möjlighet att få remiss dit?

Jag har tyvärr väldigt dålig erfarenhet av länets landstings vård och omsorg och det har ju inte gjort det bättre när först läkaren inte informerade mig om KUB tiden och kvinnan som bokade in mig på MVC inte informerade mig om FVP tiden, trots att jag berättade hur långt gången jag är och då alltså bokade in mig när den tidsfristen var uppe. Det var ju bara rena turen att jag öppnade kallelsen/formuläret och läste det med en gång när det kom i brevlådan och sedan fortsatte läsningen på internet.

Ursäkta om jag är lite jobbig med alla frågor. Men jag är helt på okänt vatten här och är dessutom helt ensam i graviditeten.

Dagen därpå ringde barnmorskan upp och hon visste inget om nåt verkade det som. Men det resulterade i alla fall i att hon skulle skicka en remiss till specialistmödravården, som har större kunskap om just sånt här, och hoppades att dom kunde få till en tid snarast möjligen för att svara på mina frågor och därefter då ta ett eventuellt fostervattenprov om jag valde att göra detta.

Ja, vi får väl se om SMVC kontaktar mig nu då eller om tidsgränsen passeras än en gång…

Lämna ett svar