Grötbröd

Innan barnen kom så var spisen knappt använd. Att jag inte är något för matlagning är allmänt känt bland mina nära och kära, och bakning ännu mindre!

Men när barnen började bli till åldern att börja äta fast föda blev det lite roligare att laga mat, och så ville jag inte att dom skulle bli ”burkbarn”. Visst får dom barnmatsburkar när vi är på språng eller om det är hungerkris och jag inte har något tillagat eller i frysen. Men för det mesta får dom lagad mat.

Bullar och andra godsaker som jag bakat i mitt liv kan jag nog räkna på mina fingrar och tår, men idag blev det lite experimenterande i köket i form av frukostbröd. Med undantag från scones, så har jag nog aldrig bakat bröd. Anledningen till att jag gjorde detta var att Kevin börjat krångla nåt fruktansvärt med frukost. Varken välling eller gröt vill han ha. Och det är ju det viktigaste dom får i sig på ett dygn. Det innehåller ju alla vitaminer, mineraler och födoämnen som dom behöver.

Så jag gjorde helt enkelt grötbröd 😀

Jag använde två olika recept och av ena gjorde jag halva degen med banan och av den andra gjorde jag halva degen med blåbär. Den med banan fick mest smak, men annars är dom rätt smaklösa om du frågar mig. Påminner rätt mycket om scones till smaken. Men det gick hem hos grabbarna, även om dom var lite skeptiska till en början eftersom dom annars får rågkaka.

gott_med_mammas_bron

Jag har en miniminifrys, så jag gjorde bara 4 bullar av varje, men det går ju såklart att göra större satser 🙂

Frukostbröd med banan

1/4 jäst (12,5 gram)
1,5 dl vatten
1 msk rapsolja
2 dl vetemjöl special
0,25 dl grötpulver
1/2 mosad banan

Smula ner jästen i en bunke. Blanda vatten och olja och värm till 37 grader och häll sedan i bunken och rör om tills att jästen smält. Häll i gröt och banan och rör om och tillsätt till sist mjölet. Knåda tills att du fått en jämn och slät deg. Rulla ut degen till en ”länga” och skär i 4 lika stora delar. Rulla varje del till bollar och platta till lite. Låt därefter degen jäsa på en bakplåt under en bakduk i 40 minuter. Grädda sedan i ugnen på 225-250 grader i ca 10 minuter. Prova en bulle först för att se vilken temp och tid som blir bäst i Din ugn.

Frukostbröd med blåbär

1/4 jäst (12,5 gram)
1,25 dl vatten
0,25 dl rapsolja
3,25 dl vetemjöl special
0,5 dl grötpulver
4 msk blåbär

Smula ner jästen i en bunke. Blanda vatten och olja och värm till 37 grader och häll sedan i bunken och rör om tills att jästen smält. Häll i gröt och blåbär och rör om och tillsätt till sist mjölet. Knåda tills att du fått en jämn och slät deg. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter. Rulla ut degen till en ”länga” och skär i 4 lika stora delar. Rulla varje del till bollar och platta till lite. Låt därefter degen jäsa igen på en bakplåt under en bakduk i 40 minuter. Grädda sedan i ugnen på 225-250 grader i ca 10 minuter. Prova en bulle först för att se vilken temp och tid som blir bäst i Din ugn.

4_sorters_grotbrod

Vill man kan man även göra en limpa av hela degen. Då ska det gräddas i ca 20-30 min på 200 grader (lite beroende på storlek på limpan och sin egen ugn).
Det går även att byta ut vetemjöl special till rågsikt eller glutenfritt om man så önskar.

2 thoughts on “Grötbröd

Lämna ett svar