Husdröm

De senaste 10 åren eller så, så har jag smått kollat efter hus. Jag är väldigt petig av mig. Vill ha enplans i ett visst område, gärna någorlunda renoveringsobjekt… vad gäller ytskikt i alla fall… och så vill jag ha minst 3 sovrum. Jag vill ju helst att pojkarna ska få eget rum tills att dom börjar skolan, så det är ju ingen panik, men som sagt… inte ofta ett hus med mina krav och till rätt pris dyker upp, så när det huset dyker upp måste man ju ta chansen.

Igår var jag och tittade på just ett sånt hus. Det var byggt -69 och det var till synes inte mycket gjort på huset sedan dess. Men några golv, tak, fönster och vitvaror såg i alla fall ut att bytts ut nån gång under årens lopp. Att det var elvärme är ju klart att det skrämmer lite, men enligt mäklaren var uppvärmningskostnaden bara 20.000 kr, så även om jag räknade upp det med 20%, så var det ändå överenskomligt. Sen finns ju alltid möjligheten att byta värmesystem. Men eftersom det inte finns något vattenburet system i huset, så är det klart att det skulle kosta en slant. Men det var jag villig att betala om huset var rätt för mig och pojkarna. Runt 120.000 kr skulle det kosta att få ett komplett nytt värmesystem. Och det var jag villig att betala.

Lukten av en gammal sommarstugan slog mig i ansiktet så fort jag klev innanför dörrarna. Hallen var större än jag trott, men ändå rätt liten. Köket… ja, förutom att spisen och kyl/frys någon gång blivit utbytt, så var nog allt original. Men det hade jag förstått från fotografierna. Jag hade ju ändå tänkt att blåsa ut det och sätta in nytt… tids nog.
Så gick jag vidare till vardagsrummet med trådtapeter och heltäckningsmatta. Solblekta fyrkanter prydde de tomma väggarna och avslöjade vart tavlor och andra ornament varit uppsatta.

Som sagt, väggar och golv hade jag tänkt att byta ut, och det är ju inget större problem att göra det på egen hand. Tapetsera, måla och kakla har jag ju gjort där jag bor själv, och hur svårt kan det vara att lägga ett klick-golv, liksom?? Men vardagsrummet hade inget TV uttag?? El- & telefonuttag satt det i princip överallt, men inget TV uttag. Nu har ju de flesta husägare säkert digitalbox, men ändå. Förr var det ju TV uttag som gällde. Några rum senare hittade jag det. En relativt ny Com Hem dosa i ett av sovrummen. Varför sätter man in ett TV dosa där??

Så blev det badrummets tur. Varmvattenberedaren var förmodligen original från -69 den också. Men den var varm, så den fungerade ju fortfarande i alla fall. Badkar är ett måste för mig, speciellt nu med barn, så det är ju skönt att det fanns. Även om jag förr eller senare tänkt renovera hela badrummet, så vill man ju kunna leva någorlunda ”normalt” tills den dagen kommer.

Sovrummen var det inte så mycket att titta på. Det är ju bara väggar, tak och golv. Och det hade jag ju ändå tänkt att byta ut.

Så kom jag då till Förråd och Garage del. Här blev jag väldigt förbryllad. Det var byggt små förråd överallt med plywoodskivor. Vad sjutton har man behövt så mycket förråd till?? Det var så mycket förråd att det inte längre var ett garage, så det var byggt en vägg 1 meter innanför garageporten. Eh? Jaja… det borde väl bara vara att riva ner så var den saken ur världen.
Inte nog med alla dessa småförråd. Det var även taskigt byggt små inglasade altaner på båda sidor av huset.

Efter lite huvudräkning för renovering av de fyra sovrummen, hallen och vardagsrummet, vilket då alltså skulle bli först ut, så hamnade jag på 3.000 kr per sovrum, 5.000 kr för hallen och 18.000 kr för vardagsrummet. Det var ju inte några större summor i sammanhanget. Kök och Badrum är ju dom dyra sakerna att renovera och förutom att jag behövde köpa ny frys och spis så kunde dom vara orörda ett tag framöver.

Sen kom min pappa dit för att göra en egen inspektion, även om han inte har mer byggvana ögon än mig. Men det är klart… vi tittar ju på helt skilda saker.

För att inte behöva gå igenom hela huset igen, så jag kan sammanfatta det med att avloppssystemet, som då är i metall, förmodligen är ingjutet i betongplattan. Förr eller senare behöver man byta ut det och det kommer att kosta! Sen har ju han och jag skilda meningar när det kommer till ytskikt. Jag tycker inte det är något större problem med skönhetsgrejer, vitvaror och värmesystemet, som faktiskt går att byta ut. Visst kostar det, men jag är absolut inget ekonomiskt dumhuvud och har inte tummen mitt i handen, vilket min pappa tycks tro.

Att han var skeptiskt till huset, eller att jag vill skaffa hus över huvud taget, det visste jag redan innan vi klev in i huset. Men att höra min pappa säga till mäklaren att jag i princip inte är kapabel till att kunna göra någonting själv vad kommer till renoveringen…. det var surt! Han borde väl absolut veta att jag är väldigt händig och inte är rädd för att ta i och skita ner mig, så att säga. Men han ser väl fortfarande en liten 7 åring i mig, verkar det som.

Jag gick ut på tomten och insåg… det fanns inte mycket till tomt. Visst hade jag sett den förut, men inte tänkt på den. Det var en liten grusgång och sen var gräsmattan en sluttning som avslutades med en häck.

Utan att säga så mycket mer så skiljdes vi åt, jag, pappa och mäklaren, och jag tog alla intryck med mig hem.

Det där med avloppssystemet kändes väldigt avskräckande. Och det braiga med hus är ju att pojkarna får någonstans att leka ”fritt” utomhus, men i en sluttning kan dom ju inte leka!
Till råga på allt, så säljs huset med en friskrivningsklausul då det är ett dödsbo. Och det finns inga arvingar eller dödsbodelägare, så inte en enda människa vet fakta om huset. Vad som bytts, och i så fall när, de faktiska driftkostnaderna etc.

Kanske att min pappa sög ur min optimism och positivitet, men baserat på gårdagens husvisning så känns inte detta hus rätt för mig och pojkarna.

Så tills det dyker upp någon prisvärd enplanare i detta område igen, så bor vi kvar här i min lilla trea, jag och pojkarna.

3 thoughts on “Husdröm

 1. Jag kan rekommendera boken ”köpa hus” av Åsa Holstein(?), den tar upp mycket som är bra att tänka på. Vill även tipsa om att läsa besiktningsprotokoll, det finns ibland sådana uppladdade på Hemnet. Läs för lärdoms skull alltså, det behöver inte röra just det hus du tittar på. Eminenta har bra protokoll tycker jag. Du lär dig vad besiktningsmännen brukar titta på och kan få korta tips om vad det innebär. Naturligtvis bör du, om du ska köpa, ta dit en egen besiktningsman – bättre lägga pengar på det än riskera ett dåligt köp. Dessutom lär man sig mycket även då och kan t.ex. ta ställning till om det är något man bör fixa omgående (alla hus har ju några skavanker).
  För övrigt ska du förstås strunta fullständigt i din pappas misstro. Man ska inte vara naiv, men du vet ju att du klarar ytskikten etc. 🙂

  1. Tack för tipset.
   Absolut skulle jag tagit dit en egen besiktningsman om det kom så långt. Hade även ”förvarnat” en kompis som är elektriker om att jag kanske skulle vilja ha hans inspektion då el inte är något som ingår i en okulärbesiktning.
   Besiktning är inte gjort på just den här fastigheten. Inte ens energideklarationen var klar, fastän den legat ute till försäljning i över en månad.

 2. Åh, guld värt att känna någon som kan ta en titt på elen!
  Synd att det här huset inte höll hela vägen. Men å andra sidan – ju fler hus man kollar på, desto mer inser man ju både vad man vill ha och inte ha.

Lämna ett svar