Mjölkis på G?

Aaaaa!!! Jag blir knäpp på Mr. D! Flera nätter i rad av gnällande var å varannan timme. Till synes utan orsak. Visst är det ju nåt han vill, jag vet bara inte vad!

Framåt morgontimmarna får jag flytta över honom på min sida sängen för att han inte ska väcka sin bror. Rättning: För att hans bror ska kunna somna om i lugn och ro. För väckt honom har han gjort flera gånger redan.

Tätt bredvid mig ligger sedan Damien i 1-2 timmar och sparkar, viftar med armarna, gnäller, skruvar på sig, skriker, jollrar, tappar nappen, ges flaskan som han trycker ut eller vänder bort huvudet från, vänds på sidan, vänds på andra sida. Allt det här upprepas om och om igen tills att han äntligen somnar om!

Jag undrar jag om det är nån tand på gång hos Damien. Han visar ju i alla fall tecken för det… Det är ett evigt gnagande på allt, och då menar jag inte ”vanligt” undersökande av saker, utan ungefär som om det kliade. Och han har, som sagt, blivit väldigt gnällig på nätterna den senaste tiden. Annars har ju båda bröderna sovit som stockar mellan matningarna, men nu är det gnälligt värre mest hela natten. Något jobbigt! Och han har fått ett underligt beteende. När han ska sova så trycker han ner ansiktet i kudden som en tok. Han ligger på sidan när han sova och så vänder han ner ansiktet i kudden och trycker det neråt – med nappen i munnen! Det måste ju göra ont som tusan tycker man. Men så håller han på om och om och om igen tills att han somnat.

lillgnagarn

Mammas hand gnager han gärna på så fort han sitter i knät. Flyttar jag ner handen till hans mage så böjer han ostkrok på sig själv för att komma åt och gnaga. Sin egen hand har han också i munnen och gnager på mest hela tiden när han inte har något annat där.

Tänder är det vanligast att barn får mellan 5-8 månaders ålder, men det kan komma både tidigare och senare. Och det är ju bara en vecka tills att dom är 5 månader, så det är väl inte helt orimligt om det skulle vara en liten mjölkis som vill spricka igenom? Kanske även att det är anledningen till Damiens matvägran den senaste månaden? Jag vet inte om det kan finnas samband mellan de båda?

Jag hittade förresten en väldigt bra sajt i mina försök att komma underfund med vad som kan vara Damiens problem då han matvägrat så länge. Det är barnhälsovårdens egen handbok som jag ramlade in på 🙂

Det här hittade jag där om matvägran hos spädbarn;

I fall långvariga stora matproblem finns, kan man ibland misstänka kroppslig sjukdom såsom födoämnesallergi, urinvägsinfektion (ofta symtomfattig i övrigt hos spädbarn) eller upprepade övre luftvägsinfektioner som sätter ned aptiten och där barnet inte hinner få ”rekyl-aptit” dessemellan. Oro och osäkerhet hos föräldrarna leder inte sällan till onda cirklar av typen:

Infektion → dålig aptit → svag viktsutveckling → föräldraoro → tvångs- eller övermatning → matvägran → svag viktsutveckling och undernäring → ökad mottaglighet för infektioner → ny infektion o.s.v från början.

Prata igenom situationen med föräldrarna. Kontakt med barnläkare, psykolog- eller dietist kan vara till hjälp. Avråd aktivt från tvångsmatning som föräldrar ibland i sin desperation kan ta till.

Hm… kanske ska sluta smygmata Damien i sömnen då 😛

Under tre dagar har jag fört mat- & sovdagbok för Damien, det känns verkligen inte normalt för fem öre…

Dag 1

Gnölat till vid 4 och åt 100 ml. Somnade om och sov till 7, åt då 50 ml till och somnade om till kl 10. Vaken 45 minuter under vilket han åt 80 ml ersättning, 25 ml rotfruktspuré och ett par teskedar mosad banan. Sov till 12.15. Ville inte ha någon mat och somnade om vid 14.30 och sov 2 timmar. När han vaknade åt han 50 ml ersättning under de 45 minuter han var vaken. Somnade sedan för natten 17.15. Jag sovmatade honom 80 ml vid 19.45. Vid 00.15 gnölade han efter mat och åt 100 ml.

Totalt matintag: 460 ml ersättning och ca 35 ml puré
Total vakentid: 4 tim, 15 min

Dag 2

Vid 4 gnölade han efter mat och åt 120 ml. Vid 7 sovmatade jag honom 70 ml till. 8.45 vaknade han efter nattsömnen. Runt 10 åt han 25 ml kyckling – & sötpotatispuré och därefter fick jag i honom 20 ml ersättning, vilket han vägrat innan purén. 10.20 somnade han igen och sov till 13. Då åt han ett par teskedar fruktpuré och därefter gick det bra att äta ersättning, vilket han åt 120 ml av innan han somnade igen kl 15 för en kort tupplur på 30 minuter. Vid 16 åt han ytterligare några teskedar fruktpuré och därefter 20 ml ersättning. 17.45 somnade han för natten. Jag sovmatade 110 ml vid 18.30 och vid 21.30 gick det ner 60 ml till och ytterligare 60 ml vid 01.

Totalt matintag: 580 ml ersättning och ca 40 ml puré
Total vakentid: 5 tim, 50 min

Dag 3

Sa, som vanligt, till vid 4 att han var hungrig. Han åt 90 ml och somnade om, men började gnöla igen vid 5.30 och åt 30 ml. Det gick till 7 innan han gnölade efter mat igen och åt ytterligare 30 ml. En timme senare ville han ha mer mat och åt 60 ml. Vid 8.45 vaknade han efter nattsömnen. Vid 9.30 var han hungrig igen, men åt bara 50 ml innan det var stopp. Det avslutades med några teskedar fruktpuré. Sedan somnade han om i 40 minuter och var vaken 50 minuter innan han somnade om och sov till 13. Då åt han 100 ml och somnade därefter om igen vid 14 och sov till 16. Fick i honom 60 ml sedan var det stopp. Han fick matskedar banangröt, sedan var det stopp på det också. Vid 17.45 somnade han för natten. Vaknade till vid 20 och 01.30 och ville ha mat. Han åt 90 ml båda gångerna.

Totalt matintag: 600 ml ersättning och ca 30 ml puré
Total vakentid: 4 tim, 50 min

Lämna ett svar