Sjuklön – beslutet

Nu har jag äntligen fått ett besked från försäkringskassan angående min sjuklön. Inte ett besked jag hoppats på, men ändå.. ett besked.

Regeringen måste haft riktigt hjärnsläpp när dom satte reglerna för hur delad sjuklön ska räknas ut, för nu har två specialister tittat på mitt ärende och kommit fram till att jag får 20 timmar sjuklön från försäkringskassan.

Hade jag fysiskt arbetat 20 timmar per dag på min deltidsanställning, hade jag fått 40 timmar sjuklön från FK och 40 timmar sjuklön från arbetsgivaren.
Hade jag varit heltidsarbetslös så hade jag fått 80 timmar sjuklön från FK.

I båda fallen hade jag alltså fått totalt 80 timmar sjuklön under de första 2 veckorna av min sjukskrivning.

Men i och med att jag jobbar varannan vecka så får jag bara totalt 60 timmar sjuklön.

Hur har dom då kommit fram till detta?

FK räknar min arbetstid som årsarbetstid och i deras ögon arbetar jag alltså 20 timmar per vecka. Därför får jag, vecka 1 endast 20 timmar per vecka då arbetsgivaren ska ersätta resterande 20 timmar.
Vecka 2, då jag skulle arbetat 40 timmar hos arbetsgivaren, så får jag inget alls från FK eftersom att jag skulle arbetat 40 timmar och således ska arbetsgivaren betala 40 timmar sjuklön denna vecka. Så den veckan ser FK helt plötsligt min faktiska arbetstid och inte den genomsnittliga årsarbetstiden.

Totalt vrickat!!!

Visst hade jag möjligheten att kunna överklaga beslutet, men har två specialister redan tittat på ärendet (varav ena specialisten, precis som mig, tyckte att det måste vara fel i uträkningen), och kommit fram till att det ska vara på detta sätt enligt de regler de ska rätta sig efter – då är det väldigt liten sannolikhet att det skulle förändra något. Och det är runt tusenlappen det handlar om och skulle jag överklaga så stannar mitt ärende och jag får alltså inte en enda krona förrän det kommit ett beslut på överklagan. Så näe, för tusen spänn är det inte värt besväret!

Hela systemet är egentligen vrickat vad gäller deltidsarbete, inte bara om och när man blir sjuk! Lagar och regler ställer till det för arbetssökande så att man inte har råd eller ens möjlighet att kunna ta ett deltidsarbete eller en tillfällig anställning under en kortare period. Det borde ju vara tvärtom… att regering gör allt för att minsta lilla arbetstimme ska gynna arbetssökanden. Det är ju inte konstigt att det finns så många arbetslösa med de regler som existerar!

3 thoughts on “Sjuklön – beslutet

  1. Det är helt rubbat! Jag råkar ut för en hel del likartade märkligheter eftersom jag är egenföretagare …
    Ett sätt att påverka – kanske inte för dig själv just nu, men för att få fram en förändring av reglerna – skulle kunna vara att vända dig till pressen. Om handläggaren tycker att resultatet ”borde” vara fel så kanske hon/han rent av kan ställa upp och ge den kommentaren i egenskap av expert på fk.

    1. Man får försöka se det från den positiva sidan att man bor i ett land där man åtminstone får nåt. Men det är klart, det är ju ändå orättvist när det inte är lika för alla.

  2. Det förstås! jag är väldigt tacksam över att vi har så bra ersättningssystem vid sjukdom, efter barnafödande etc. Men som du säger borde det ju vara lika för alla. Förr var det så att en anställds VAB-ersättning räknades ut genom att årsinkomsten delades med 226 (=antalet arbetsdagar per år), sedan fick de 80 procent av den summan. För egenföretagare gällde dock helt andra villkor: då delades årsinkomsten med 365 … blir viss skillnad i ersättning per dag då … Det här har de som tur är ändrat (jag tror att en kompis till mig kan ha haft ett finger med i spelet för hon påpekade de sneda beräkningarna för en politiker hon råkade träffa på en fest – han/hon tyckte att det lät vansinnigt … ett tag senare kom det en motion som såsmåningom drevs igenom till regeländring).

Lämna ett svar