Smittad trend

Peppar, peppar så blir jag sällan sjuk. Det är bara två gånger de senaste 15 åren eller så som jag varit så in i bomben dålig att jag sjukskrivit mig. Och då har jag verkligen varit dålig! En influensa som hetat duga och så jag inte ens orkat ta mig ur sängen för att gå på toaletten eller hämta något att dricka.

Jag hoppas att pojkarna blir lika resistenta som jag verkar vara. Visst, snuvig och hostig blir jag precis som alla andra blir under förkylningstider. Men det brukar inte bli värre än så. Däremot brukar det vara väldigt långdraget och jag kan gå i närmare en månad med nästäppa och hosta om det vill sig riktigt illa.

Men nu var det inte mig jag skulle skriva om, utan barnen.

Det finns ju sjukdomar som mer eller mindre än oundvikliga, utöver influensa. Nu får ju barn vaccin mot flera vanliga barnsjukdomar, som kikhosta, röda hund, påssjuka och mässlingen. Däremot får man inget vaccin mot Vattkoppor (med undantag för vissa högriskgrupper som får vaccin) som är mer en regel än undantag att man får.  Varför vet jag inte, men ska jag gissa så är det för att barnen behöver insjukna i vattkoppor och ju förr desto bättre eftersom att sjukdomsförloppet blir svårare ju äldre man är. Med undantag för barn under 1 år, som kan bli svårt sjuka.

9 av 10 får vattkoppor någon gång i livet, och man får det bara en gång då kroppens immunsystem bygger upp någon sorts antikroppar eller nåt mot viruset. Däremot kan viruset, som man sedan bär på hela livet, ”vakna” igen och man kan få bältros, med det brukar inte ske förrän långt in i vuxenåldern. Vattkoppor är luftburet vilket gör det extremt smittsamt, så har man inte haft vattkoppor och vistas i en miljö där någon som bär på viruset i aktivt tillstånd, så kommer man med största sannolikhet att insjukna i vattkoppor om sisådär 10-20 dagar.

I USA har det längre varit en trend att medvetet smitta sina barn med vattkoppor för att själv bestämma när barnet ska insjukna. En del gör det för att barnet ska få vattkoppor så tidigt som möjligt, medan andra gör det för att kunna styra när det passar bäst, så att säga. Som exempelvis när det passar bäst att vara hemma från jobbet.

Vattkoppsparty är det vanligaste sättet men det finns till och med vattkoppssmittat godis man kan köpa åt sina barn. 😮

Detta ”fenomen” har börjat sprida sig till Sverige. Inte godiset, men partyt. Föräldrar bjuder alltså in friska barn till att leka med sina sjuka barn, och uppmuntrar dom till att pussar, kramas och dela bestick och dricka från samma glas. Så sjukt (haha). Det är ju hemskt egentligen att föräldrar medvetet vill göra sina barn sjuka och se dom lida av feber, klåda, huvudvärk och trötthet i runt en veckas tid!

Skulle jag göra det?

Definitivt! Både gå på party och själv bjuda in till ett…

2 thoughts on “Smittad trend

  1. Jag är kluven. Visst blir vattkoppsinfektionen ofta lindrigare om barnet inte är ”för gammalt” men tänk OM mitt barn, eller något barn som jag har låtit smittas, skulle drabbas av en allvarligare komplikation:-/ jag läste en kommentar från någon läkare om det här för något år sedan. hittar inte artikeln nu, men det här inlägget (på en väldigt intressant blogg!) säger ungefär samma sak:
    http://www.barnakuten.nu/barnsjukdomar/darfor-tycker-jag-inte-om-vattkoppspartyn/

    1. Jo, visst är det en risk. Men förr eller senare får man ju vattkoppor. Då tycker jag det är det bättre alternativet att själv kunna ”hjälpa till på traven”, så att säga.

Lämna ett svar