Tvillingkram

Häromdagen sa min syster att hon tyckte att jag blivit synligt större bara under de 1½ veckor jag spenderat med henne. Jag avfärdade väl det med att det inte verkade rimligt att, med blotta ögat, kunna se en förändring på så kort tid.

Igår kväll när jag gick förbi hallspegeln såg jag var hon menade. Hahaha. Oj! Vad stor magen blivit utan att jag ens reagerat på det. Om det är semestersvullandet med hamburgare och småätande hos syster eller om det är bäbisarna som växt låter jag vara osagt just nu. Men jag håller ju min ”viktkurva” på runt ett kilos viktöktning i veckan och vid vägningen i morse hade jag passerat 70 kg! I morgon är det ultraljud igen för att se om bäbisarna växt till sig något under se senaste tre veckorna. Dom var ju lite små med sina 800 nånting gram vardera vid senaste kollen.

Vecka Vikt
0 54,0 kg?
16+0 (MVC) 59,0 kg
22+2 64,8 kg
23+5 66,6 kg
26+0 68,3 kg
27+0 69,4 kg
28+1 (MVC) 68,7 kg
30+0 71,8 kg

Idag blir det möbelinköp på IKEA. Jag får passa på att göra så mycket som möjligt nu medan jag fortfarande kommer in i bilen. För nu får jag bara in ett finger mellan magen och ratten, så det är nog inte långt kvar tills att jag får långtidsparkera den tills att bäbisarna är ute 😛

Men nu över till inläggets rubrik…

Jag ramlade över en artikel om ett par tvillingar från USA som föddes 12 veckor för tidigt.
Året var 1995…

huggingbabytwinsBrielle vägde bara 900 gram när hon föddes, till skillnad från hennes syster, Kyrie, som vägde nästan 400 gram mer. På grund av deras låga vikt låg dom i kuvöser från födseln men Brielle hade dåliga överlevnadsutsikter och ingen trodde att hon skulle överleva. Hennes andning och hjärtslag var helt enkelt för dåliga.
Efter nästan en månad förvärrades situationen för Brielle och hon blev mer och mer blåaktig, fick hicka och pulsen skenade iväg. Trots att sjukhuset förbjöd samsovning plockade sköterskan upp Brielle och la henne tillsammans med sin syster som hon inte sett sedan födseln. I samma stund som syskonen fick kontakt med varandra verkade Brielle må bättre. Sköterskan stängde luckan till kuvösen och direkt därefter kröp dom två systrarna samman och Kyrie la sin arm om sin döende syster, och i samma sekund blev Brielles hälsa blev bättre. Straxt före jul, 2 månader gamla, vägde systrarna över 2,3 kg och hela familjen Jackson fick åka hem.
Historien om Brielle och Kyrie blev rikskänd genom ett fotografi, vilket blev känt som ”Rescuing Hug”, som publicerades i Reader’s Digest and Life magazine 1996.

Idag har man insett att fördelarna med samsovning överväger riskerna för infektioner, vilket var anledningen till att Brielle och Kyrie inte lades tillsammans för första början. Studier har sedan dess visat att samsovande tvillingar inte bara ger trygghet och närhet åt varandra utan ger dom även bättre matvanor, andning och puls vilket gör att dom utvecklas mycket bättre.

Källa: http://delightmakers.com/news-bleat/premature-twins-thrive-with-a-rescuing-hug/
Källa: http://www.empowernetwork.com/vikkimarshall/blog/premature-twins-hugging-2/

2 thoughts on “Tvillingkram

  1. Jag har hört att det ska vara minst 20 cm mellan magen och ratten för att man ska vara någorlunda säker vid en ev. krock. Låter som att det kanske är dags att du parkerar bilen nu;-)
    Väldigt skönt förresten att de har insett hur mycket närkontakt ger, både mellan tvillingar och barn–förälder.

    1. Oj. Då får jag nog parkera bilen för gott. 20 cm har jag inte mellan mage och ratt som ogravid ens 😮

Lämna ett svar