Vattkoppor

2 år och 19 dagar gammal så har Damien åkt på vattkoppor. Det kunde inte kommit mer olägligt! Det är sista dagen på semestern och jag har en ogjord skattedeklaration liggandes på jobbet som måste vara inlämnad om en vecka!

Men visst är det bra att han fått det i tidig ålder, för ju yngre barn desto lindrigare symptom. I alla fall är regeln så, det finns säkert undantag för det också.

Ett sånt här tillfälle är det jobbigt att vara ensamstående. Med saker som måste göras på jobbet och enda vårdnadshavaren så blir det lite utav en stressig katastrof. Jag hoppas att någon vänlig själ i min närhet kan hjälpa mig, åtminstone några timmar, och vårda barn åt mig. För, till skillnad från föräldrapenning, så går tillfällig föräldrapenning, alltså vård av barn (VAB), att överlåta till släkt eller vänner. Det gäller ju bara att hitta någon som är villig att ställa upp!

Damien har blivit smittad på dagis och blev det någongång för 11-14 dagar sedan. I 1-2 dygn har han nu varit smittsam. Jag var ju medveten om att det gick vattkoppor på dagis, så har varit försiktig med att umgås med andra och även förvarnat dom vi träffat, men det finns ju dom som är helt omedvetna om att dom kan vara smittade och så är karusellen igång och en mindre epidemi bryter ut – som på förskolor och skolor, vilken är den vanligaste smittokällan. Men det finns ju tyvärr även föräldrar som inte alls respekterar sjukdomar och låter sitt smittsamma barn härja fritt bland andra barn. Ganska nyligen var det ett barn som fick svinkoppor av att ha rivit sig på kardborrband på ett lekland och, till skillnad från vattkoppor, så är inte svinkoppor luftburen utan smittar vid närkontakt, och det är bara kopporna som smittar. Även om det smittade barnet mår bra i övrigt så tycker jag att man, som förälder, bör ha tillräckligt mycket vett i skallen att man inte utsätter andra barn för smittan! (Okej, jag åkte och hälsade på brorsan med familj när risken för smitta fanns, men jag informerade min bror med sambo om situationen och dom fick själva avgöra om dom ville ta risken eller inte.)

Vattkoppor då… Barnet kan ha feber några dagar innan kopporna bryter ut, men så är inte alltid fallet. Damien har varit, och är, pigg som en mört och utan några som helst symptom andra än kopporna. Kopporna brukar börja på magen och bröstkorgen och sedan sprida sig vidare till rygg, armar, ben och ansikte. Det börjar med små rosa prickar som sedan höjs och blir klara och vätskefyllda och är ungefär lika stora som ett knappnålshuvud. Det ser nästan ut som små runda vattendroppar på huden.

vattkoppa

När kopporna spricker börjar dom att klia och det är inte det enklaste att förhindra ett barn från att klia. I värsta fall kan kopporna bli infekterade och misstänker man det så bör man låta en läkare kolla på kopporna. Är dom mycket besvärande finns även olika receptbelagda läkemedel att få. Men det finns endel receptfritt man kan lindra med också. Kylbalsam, potatismjöl, poxclin, zinkpuder och clarityn är några saker som kan lindra. Svalkande bad kan också vara skönt och endel rekommenderar även några matskedar bikarbonat i badvattnet. Att sova på en nytvättad handduk utan sköljmedel och som fått lufttorkat kan också vara skönt mot klådan då den sträva handduken river lite.

Alla sätt är bra utom dom dåliga!

vattkoppor

Det tar ungefär en vecka för alla kopporna att torka ut och bli till sårskorpor. När det bara är sårskorpor kvar och barnet mår bra så kan det återgå till dagis eller skola. Det tar upp till en vecka till innan alla sårskorpor ramlat av.

När man en gång haft vattkoppor så är man sedan immun mot det, men viruset finns kvar i kroppen och man kan istället få bältros. Bältros kan smitta till vattkoppor men vattkoppor kan inte smitta till bältros.

Lämna ett svar