X eller Y?

Ibland undrar man alltså… har myter och folktro blivit så invanda att man börjat tro på dom?

Det här med att välja kön och antal foster utifrån vad man äter och gör… folk tror verkligen på att det är möjligt!

Det är omöjligt att, på naturlig väg, påverka vad det blir för kön!

Sädescellen (spermien) som befruktar ägget har antingen en x kromosom (flicka) eller y kromosom (pojke). Ägget har alltid en x kromosom. Så redan när ägget blir befruktat är det bestämt vilket kön det blir. Så det spelar liksom ingen roll vad man äter eller gör. Mannen kan inte påverka vilken av alla miljoner av spermier som når ägget och kan heller inte påverka att satsen enbart innehåller x eller y sädesceller.

Det finns bara två sätt att välja kön: Genom konstgjord befruktning där man valt sädescellen eller genom abort vid ”fel” kön. Inget utav dessa är tillåtna i Sverige. Dock finns undantagsfall vid exempelvis ärftliga sjukdomar på ena eller andra könet. Då kan man få hjälp att ”välja” kön.

Trots att det alltså är biologisk omöjligt att välja kön på naturlig väg, så finns det undersökningar till höger och vänster som säger att man ska äta vissa saker för öka chanserna för att få ett visst kön.

Jag ska inte påstå att jorden är platt, men att äta bananer och salt mat ger knappast en pojke lika lite som att snålt med mejeriprodukter & lite saltintag knappast ger en flicka.

Är man xx befruktad blir det en flicka, är man xy befruktad blir det en pojke. Det går inte att ändra på kromosomerna, och särskilt inte genom att äta eller undvika viss mat.

Och så det där med tvillingar…

Inte heller det går att bestämma eller välja på naturlig väg. Blir det fler foster, så blir det. Det ”ploppar” inte upp ett till foster för att man äter eller gör något speciellt.

Vid tvåäggstvillingar så släpper kvinnan två ägg som då blir befruktade. Dessa barn blir inte mer lika än vilka andra syskon som helst. Enda sättet att påverka ägglossningen är genom fertilitetsbehandling, då det är vanligare att kvinnan släpper fler ägg. Annars är det omöjligt att, på naturlig väg, påverka den delen. Däremot finns en viss ärftlighet. Är kvinnan en tvåäggstvilling, eller det finns tvåäggstvillingar i kvinnans släkt, så är chanserna större att kvinnan släpper två ägg. Men det behöver inte vara så. Även kvinnor utan några som helst tvillingar i sin släkt kan släppa två ägg. Ju äldre kvinnan är, desto större är sannolikheten att hon gör det.

Huruvida det finns tvillingar på mannens sida har noll betydelse i kvinnans ägglossning. Och det kan alltså omöjligen påverka om det blir tvåäggstvillingar eller inte.

Enäggstvillingar är ett ägg som blivit befruktat och som sedan delat på sig i två eller fler delar. Detta sker normalt sett inom de första 8-12 dagarna. Enäggstvillingar har samma DNA och är alltså identiska. Sen finns det små särdrag som kan skilja dom åt, som födelsemärken etc. och andra yttre faktorer som kan göra att tvillingarna utvecklas lite annorlunda. Men i stort sett är det omöjligt för ett ”ovant” öga att skilja dom åt.

Enäggstvillingar är en ”freak of nature”… en slumpmässig händelse som man inte kan påverka. Lika lite som att man kan påverka om barnet får 11 tår – ibland blir det liksom bara så. Man vet inte riktigt varför ett ägg delar sig, men det finns spekulationer i att det kan bero på att elasticiteten på ägget är dåligt så att det ”går sönder” i två (eller fler) delar istället för att dela cellerna. Denna teori grundas mycket på att det oftast är äldre kvinnor (35+) som får enäggstvillingar och att deras ”bäst före datum” på äggen börjar närma sig och alltså inte är lika flexibla som hos yngre kvinnor.

Så att gå upp massor i vikt och äta sötpotatis kan inte påverka huruvida man får tvillingar eller inte.

En slump är just en slump, så skulle du ha tryckt i dig mängder med bananer och sötpotatis, så är det ändå slumpen som avgjort att du blivit gravid med tvillingpojkar. Ingenting annat.

2 thoughts on “X eller Y?

  1. Ja, jisses, ibland undrar man om folk tror att somliga bebisar kommer med storken också …
    En annan myt jag stör mig på är att man på magens form skulle kunna se vilket kön bebisen har. hallå? Skulle en snopp på någon enstaka centimeter verkligen göra magen så utstående som vissa påstår att ”pojkmagar” är? Eller tror de (till skillnad från vad alla ultraljud visar) att pojkbebisar och flickbebisar skulle ligga åt olika håll i magen?

    1. Haha… ja det är ju också en sån där grej man blir förundrad över att folk tror på. Och så det där med den kinesiska almanackan som då ska kunna avgöra bäbisens kön beräknat på när man själv är född. Eh…. Alla sätt är bra utom dom dåliga 😉

Lämna ett svar